Reklama

Reklama

Žít a nechat zemřít

  • Velká Británie Live and Let Die (více)
Ukázka z filmu

Obsahy(1)

Na Jamese Bonda je i černá magie krátká. Roger Moore v hlavní roli britského akčního filmu. Krátce za sebou jsou během výkonu služby zabiti tři agenti britské tajné služby: jeden během jednání OSN, další v New Orleansu a poslední na karibském ostrově San Monique. Agent 007 James Bond se proto vydá do New Yorku a spojí se s věrným kolegou ze CIA Felixem Leiterem. Brzy však padne do pasti harlemského drogového mafiána, jenž si říká Mr. Big a jenž má k ruce několik všeho schopných zabijáků. Bondovi se podaří utéct a přes New Orleans vypátrat hlavního podezřelého: tím není nikdo jiný než premiér republiky San Monique Kananga. On a Mr. Big jsou ve skutečnosti jedna a tatáž osoba, která má velmi odvážný zločinný plán: na ostrově řídí velkovýrobu heroinu, kterým hodlá zaplavit světový drogový trh. Proti Jamesi Bondovi má soukromou armádu, temná kouzla vúdú a krásnou pannu Solitaire s věšteckými schopnostmi... Film Žít a zemřít znamenal začátek bondovské kariéry pro třetího představitele agenta 007 Rogera Moorea, který se v postavě Jamese Bonda objevil celkem sedmkrát. „Výbušná" titulní píseň Paula a Lindy McCartneyových byla nominována na Oscara. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Ukázka z filmu

Recenze (414)

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Osmy film, o špeciálnom agentovi v službách Anglickej kráľovnej, Jamesovi Bondovi som si súkromne označil ako afroamerický špeciál. Dej je totiž situovaný na juh USA do oblasti New Orleans a Karibiku. Takže z toho logicky vyplýva tá silná koncetrácia černochov. Najnebezpečnejším z nich je doktor Kananga, ktorý je vodcom mocného drogového kartelu. Práve na jeho aktivity je zameraný James Bond. No nebude to mať s ním ľahké. Zdá sa, že Kananga za pomoci tajomnej Solitaire, ovláda čiernu mágiu a voodoo. V tomto filme sa prvý krát v úlohe agenta 007 predstavil herec Roger George Moore. **** ()

Reklama

mzss1 

všechny recenze uživatele

[68%] První Bondovka s představitelem Rogerem Moorem, který zde začínal ve svých 45 letech. Rozhodně jeho pozdější věk ke startu téhle slavné ságy není problém. V jeho poslední části mu bylo 57 a pořád to byl elegán s vtipnými hlášky. Moorovská éra o agentovi 007 nabízí mnoho nadlehčených scén a jeho postava má co do sebe. Nyní k tomuto jeho prvnímu počinu. Určitě to není žádná velká pecka, ale naopak ani nic, co bych musel nutně kritizovat. Mě prostě nesedlo celé to téma Woodo a všechny záporné postavy. Nejde o to, že jsou převážně tmavé pleti, ale třeba ty konkrétní scény s jejich kmeny, zvyky, bubnování, zaklínaní, použití hadů atd – to vše mě moc nebralo. První půlka filmu je taková pozvolná, ale stále se tu něco děje. Akce je taková rozmanitá, nic světoborného, pozornost si to ale udrží. V té druhé půlce mi přijde tempo svižnější. Naháněčka na člunech je dobrá a hlavně díky postavě šerifa Peppera se tu divák dost zasměje. Takže už i zde začala komediální linie, i když v dalších Bondovkách je Moore vtipnější a jeho osobnost ještě vypilovanější. Johna Barryho zde v hudbě nahradil George Martin. A jak to dopadlo? No, rozhodně Barryho nikdo jen tak nepřekoná. Martin se zde snažil, nesložil špatný OST, ale něco tomu chybělo. Ústřední song byl dobrý a i se sem tam ve snímku promítne. Ženská postava jako hlavní bondgirl je mladá, roztomilá. Ostatní postavy v pohodě, včetně stejného M. Q zde chyběl, ale co už. Úplný závěr mě už moc nebavil. Nicméně je to solidní start nového agenta, ale až tak mě to neuchvátilo, zejména jak už jsem psal výše tím dějovým tématem. Naštěstí další díly jsou mnohem lepší. ()

Zeebonk 

všechny recenze uživatele

Live and Let Die aneb ještě víc Ameriky a ještě víc koblihožroutů. Kde mě sral předchozí díl, tam mě tenhle sere dvojnásob. Bondovo vybavení je omezeno na pouhé magnetické hodinky se zabudovanou cirkulárkou, což je slabota. Akce je žalostně málo. Veškerá akce je vlastně jedna děsivě dlouhá, zoufale nudná a ohromně vyčerpávající honička na člunech. Dobrá zpráva je, že i Roger Moore míval ve svých nejlepších letech cosi jako charisma. Ovšem srovnávat ho s tím Conneryho by bylo, jako by si negr s rejžožroutem měřili ptáky. Naopak velký klad filmu je záporák - negr, který si své životní křivdy kompenzuje na Britských agentech v utajení. Osmý díl se ukázal jako další rozvleklá Bondovka bez špetky invence a navíc s mým nejmíň oblíbeným představitelem Bonda. A bylo tu můj vkus moc černo. ()

MrCreosote 

všechny recenze uživatele

Mám slabost pro Bondovy mise, které se odehrávají v exotických prostředích (například Žiješ jenom dvakrát, kde se agent 007 vypořádává s Blofeldem na Japonských ostrovech). Zde elegantní Roger Moore objevuje záhady voodoo, likviduje černochy pomocí štípacích kleští nebo nábojů proti žralokům a svede sexy vykladačku karet. Samozřejmě nemůže chybět ani komická vložka v podobě louissianského "redneck" šerifa Peppera. Škoda zbytečně kouskovaného finále, jinak se totiž jedná o odlehčené dobrodružství přesně podle mých představ. ()

Galerie (148)

Zajímavosti (35)

Související novinky

Zemřel herec Yaphet Kotto

Zemřel herec Yaphet Kotto

16.03.2021

Ve věku 81 let zemřel na Filipínách americký herec Yaphet Kotto. Informaci prostřednictvím sociálních médií zveřejnila jeho žena Tessie Sinahon a později ji potvrdil i hercův agent Ryan Goldhar.… (více)

Reklama

Reklama