Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Nová mise, noví nepřátelé, nové milenky! James Bond se vrací... Nečekaný úspěch prvního filmu s Jamesem Bondem (Dr. No z roku 1962) měl za následek takřka okamžité volné pokračování. V příběhu Srdečné pozdravy z Ruska se šarmantní britský agent s číslem 007 (Sean Connery) vydává nikoli do Sovětského svazu, jak by napovídal název, nýbrž do Turecka. V Istanbulu se spojí s pracovnicí ruské ambasády Táňou Romanovovou (Daniela Bianchiová), která chce údajně přeběhnout na Západ a nabízí Britům sovětský šifrovací přístroj Lektor. Bond i jeho nadřízení vědí, že je to past. Avšak zatím netuší, že režii nad událostmi nemá sovětský nepřítel, nýbrž mezinárodní zločinecká organizace, vedená nepolapitelným šéfem Blofeldem. Celou akci pro něj vymyslel a naplánoval geniální československý šachista Kronsteen (Vladek Sheybal), provedením jsou pověřeni zrádná sovětská agentka Klebbová (Lotte Lenyaová) a všehoschopný zabiják Grant (Robert Shaw). Blofeldovým cílem je poštvat obě světové velmoci do války a po jejich vzájemném oslabení se chopit světové nadvlády. A zabít Jamese Bonda... (Česká televize)

(více)

Videa (2)

TV spot

Recenze (478)

Legas 

všechny recenze uživatele

Perfektní bondovka s klasikými atributy krom "Protřepat, nemíchat" a Astona Martina DB5 - ti přijdou na řadu až o rok později. Bloefeld, pokud z něj vidíme jen ruku a bílého kocoura a slyšíme jeho hlas, je suveréně nejlepším hlavním záporákem. Navíc Terence Young je velice schopný akční režisér. Srdečné pozdravy vypadají velice moderně a svěže. Kamera se řídí heslem AKCE a střih heslem DYNAMIKA. Bravo! Nejvíce je to vidět na závěrečném pošťuchování Seana Conneryho s vrtulníkem. Rvačka ve vlaku je nádherně chlapácká a roztažených klínů mimo obraz by se jeden nedopočítal. I když jde o přízemnější bondovku, kde se nezachraňuje celý svět před hrozbou z oběžné dráhy, padouši a případní zrádci jsou představeni předem, tudíž se nemusíte bát, že by Bond uhnul od své čistokrevné zábavy s nadsázkou do špionážního thrilleru. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Kdo je Bond ve srovnání s Kronsteenem?" Ta mrtvola má ale sebevědomí. No alespoň mělo Bondovo obvyklý machrování solidního soupeře v oblasti myšlení, druhýho v oblasti boje a třetího v posteli. Mne to jako obvykle bavilo, zejména vážený pan Bey byl vynikající flegmatik, a i když se tentokrát technickými vychytávkami nijak zvlášť neplýtvalo, tak neprůstřelnej, neoblafnutelnej a ke koitu vždy připravenej pohodář to zase odagentoval na vysoké společenské úrovni. ()

Reklama

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Zdá se, že v různých akčních či dobrodružných filmech Američané a Briti rádi obsazovali do vedlejších rolí španělské nebo mexické herce. Pedro Armendárize neznám a dost mne překvapil jeho náhle tragický osud po natočení tohoto snímku, o kterém jsem si teď přečetl, ale byl z celého filmu pro mne asi nezajímavějším protagonistou. Zejména ve chvílích, kdy Bond se svým trochu exotickým přítelem Kerimem zažívají během špionážních akcí zajímavá dobrodružství, mne ten film hodně bavil. Scény z vlaku mají v sobě ohromný spád a pěkné vyvrcholení s další povedenou vedlejší postavičkou, trochu praštěného záporáka Granta. Connery mne bohužel nijak neohromil, jedině jsem se pobavil u jeho občasného hláškování, hlavně po legendární bitce s Grantem ve vlaku. V jistých chvílích jsem si ale řekl: škoda, že tohle je film s Jamesem Bondem, resp. tedy že hlavní postava se stává pro všechny tím velkým legendickým hrdinou a tvůrci mají povinnost ukázat ho jako nesmrtelného borce, který dokáže zvítězit i v nepravděpodobných situacích. Dramatičtější příběh o špionovi z dob studené války, bez předem očekávatelného výsledku, by se mi líbil víc. Což o to, jako oddechovka u kultovního filmu 60. let to bylo docela fajn a na zatím jedinu oficiální "bondovku", na kterou jsem se podíval, budu moci vzpomínat i v dobrém. 60% ()

HAL 

všechny recenze uživatele

Snad až nebondovská bondovka, ve které není místo pro typický béčkový odér který byl jinak filmům o agentovi s povolením zabíjet vlastní, a veškeré odlehčující vsuvky jsou postavené jen na Conneryho charisma a jeho laškováním s každou sukní v dohledu. Jinak jde, možná jako následek Kubánské krize, o překvapivě velmi vážný a komorní špionážní film s minimem akčních scén, ale zato spoustou intrikaření, napjaté atmosféry a... mluvení. Na seriózní thriller srovnatelný s etalony žánru jako North by Northwest či novější Day of the Jackal je ale ve scénáři až příliš mnoho děr a nedomyšleností, stejně jako se do příliš dlouhého děje místy vkrádá nuda. Od Doktora No svým způsobem posun k lepšímu, jako film fungují Pozdravy z ruska lépe, ale od povrchní jednoduché zábavy se šílenými záporáky, fantastickými vynálezy a opulentní akcí, jakou vždy bondovky byly, je stylem až příliš daleko. 7/10 ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Oproti Dr. No už bez začiatočníckych chýb. Mám na mysli hlavne tempo a rytmus, akčné scény sú umne dávkované a ťažko tu hľadať hluché miesta. Typ striedania lokácií z pozdravov sa stal symptomatickým pre celú sériu a je to dobre. Zase mi však bolo jedno o čom to je (nemyslím chronologicky po No ale všeobecne v bondovkách), tu ide o tú vizuálnu príťažlivosť v každom aspekte. Tak sa dostávam k Bond girl, ktorej to spolu s Jamesom tentokrát obzvlášť sekne. Môj problém spočíva v tom, že staršie filmy sú pre mňa "iba" staré dobré bondovky, zatiaľ čo pre väčšinu práve "tie" staré dobré bondovky. ()

Galerie (219)

Zajímavosti (60)

  • Natáčelo se od 1. dubna do 23. srpna 1963 v Itálii, Turecku a Anglii. (Varan)
  • Ve filmu používá zběhlá agentka KGB Rosa Klebb (Lotte Lenya) nůž schovaný přímo v botě. Ačkoliv tato zbraň vypadá značně nereálně, sovětská KGB jej používala i ve skutečnosti. (Žralok)

Související novinky

Nový Bond bude mít nejdelší prolog

Nový Bond bude mít nejdelší prolog

24.02.2020

Jedna z dlouhotrvajících tradic bondovské série jsou jejich otevírací sekvence, resp. prology. První takové intro se objevilo v Srdečných pozdravech z Ruska z roku 1963 a od té doby doprovázelo každý… (více)

Reklama

Reklama