Reklama

Reklama

O myších a lidech

  • USA Of Mice and Men (více)
TV spot

Amerika po hospodářské krizi, dva přátelé putují z farmy na farmu a hledají práci a touží si vydělat na svuj vlastní vysněný statek. George (Gary Sinise) slíbil Lennieho (John Malkovich) rodině, že se o něj postará, protože Lennie na tom není po duševní stránce nejlépe a má obrovskou slabost pro hebké věci, ale za to má obrovskou sílu a odvede práci za dva. Na nové farmě je čeká práce, přátelé i nepřátelé... (Sonnik)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (436)

nascendi 

všechny recenze uživatele

Steinbeckovu predlohu som čítal tak dávno, že som ňou pri sledovaní filmu nebol ovplyvnený. Príbeh Georgea nútene striedajúceho prácu na rôznych farmách, pretože vláči so sebou trestaneckú guľu v podobe retardovaného Lennyho ma síce zaujal, ale nenadchol. Oni mi tí americkí filmoví retardovia pripadajú príliš šablónovití, a to bez ohľadu na to, či ich stvárňuje Dustin Hoffman, Bobby Lee Thornton, Tom Hanks alebo John Malkovich. Od diváka sa očakáva, že ich budú chápať a prehliadať dôsledky ich neschopnosti žiť medzi ostatnými. To je však možné iba dovtedy, kým hladkanie kožúšku nezačne myšku, šteniatko alebo zatúlanú nevestu majiteľa farmy obťažovať. Potom je nutné príbeh uzavrieť, aby divák nezačal rozmýšľať nad užitočnosťou prevencie. Inak Gary Sinise sa ako koproducent, režisér a herec osvedčil, ale viac vyťažiť z predlohy asi nebolo možné. ()

Divočák 

všechny recenze uživatele

Kdybych dopředu neznal režiséra filmu, nikdo by mě nepřesvědčil, že to netočil Darabont. Takhle jsem si aspoň říkal, že Sinise měl nejspíš Darabonta našprtaného do poslední minuty a dokázal to perfektně zúročit. Pak ale koukám - WTF - 1992? Dva roky před Vykoupením?!!? Tak to teda klobouk dolů. Sinise to natočil a zahrál asi nejlíp jak mohl. Z Malkoviche, který se navíc na roli vůbec nehodí, vymačkal snad to nejlepší co šlo. Charakterní herec historických filmů tady předvádí debila tak neuvěřitelným způsobem, že si chvílema říkáte, jestli ho Sinise náhodou něčím tajně nanadopoval. Příběh ale bohužel silně doplácí na svou knižní předlohu. Ta má totiž jen asi 89 stránek a i když to, co vidíte, je neskutečná kvalita, na 115 minut je to holt zatraceně málo. ()

Reklama

Legas 

všechny recenze uživatele

Nejprve bych se zmínil o českém dabingu, který mi vysloveně prznil dojem z filmu. Nebyl zas až tak špatný, ale výkon Johna Malkoviche byl natolik výborný, že jsem si během filmu neustále přál slyšet jeho hlas a intonaci v originále. Gary Sinise jako režísér překvapil. Film je příjemně výpravný a má patřičnou atmosféru. ()

Bachy 

všechny recenze uživatele

Upřímně řečeno, poručík Dan měl pekelně těžkej život. Hrajeme hezky na jistotu. První záběr na Malkoviche a hned je jasné, kudy půjdou osudy hlavní dvojice. Většinou se filmům s mentálně zaostalými vyhýbám, protože vím jaká citová ždímačka to pro mne pak je. Počítám, že jednou přijde film, který dolije pomyslnou číši a pak mě podobné příběhy začnou zatraceně unavovat, ale Myši to nebyly. Myši fungují skvěle a první dojem byl obrovský. Snad brzy nevyprchá. A také nevím, zda jsem neudělal chybu, když jsem nejprve koukl po filmu a až za pár měsíců sáhnu po knize. ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Zdařilá adaptace, která jde možná až moc na jistotu, ale i tak je stále dost silná sama o sobě. Skvělé herecké výkony a téměř žádná hudba dávají vyznít všem těm emocím, které film obsahují. Bohužel je to přese všechno poněkud pomalejší a zdlouhavější, zvlášť, když konec je notoricky známá věc, která moc nepřekvapí. Jinak jde ale o moc dobrý film. 70%/80% ()

Galerie (60)

Zajímavosti (4)

  • Pro natáčení byly vybrány lokality v Los Angeles a Santa Ynez Valley (Kalifornie). (rawboy)

Reklama

Reklama