Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jednou při lovu zabloudil král Štěpán v lese, a tak zaklepal na vrata tajemné tvrze. Žily zde dvě nevlastní sestry Anička a Katka s matkou čarodějnicí. Král se okamžitě do Aničky zamiloval a domluvil se s ní, že přijede za ním na zámek, aby spolu oslavili svatbu. Jenže macecha by raději na jejím místě viděla svou vlastní dceru Kateřinu. Aniččinu tvář tedy promění v ovčí. Sestry se ale mají velmi rády a Katka Aničku neopustí. Spolu odcházejí do světa, až dojdou do královského paláce. A jen vzájemnou láskou, odvahou a svou nezištnou pomocí macešinu kletbu zlomí... V pohádce podle předlohy Jana Vladislava hrají L. Rybová, K. Jelínková, J. Čenský, J. Brejchová, M. Stránský a další. Píseň královny víl zpívá V. Špinarová. (Česká televize)

(více)

Recenze (136)

GIK 

všechny recenze uživatele

Kouzel víc než dost, démonická zvířata – draci, tak proč na závěr ještě ten zcela evidentní symbol ďábla nad okny? Jinak výborné. Začátek lehce přepálený, kdy král požádá během deseti vteřin o ruku holku, kterou nikdy před tím neviděl. Pak napínavý děj, pěkné kostýmy, libozvučná artikulace Přeučila, sympatické obě nevlastní sestry, dobře promyšlený příběh, pěkné melodie. Černovláska hraje dobře a profesionálce Brejchové bez problémů stačí. ()

Kájuška 

všechny recenze uživatele

Jedna z mála TV pohádek, které jsem si zapamatovala z dětství. Pamatuju si jak jsem čučela na bednu na koberci, máma prošla kolem a prohodila "jdi dál od tý televize a zavři pusu"...moc se mi líbila. Akorát, haha, cca v 18ti jsem viděla reprízu a když jsem viděla Čenskýho jak zápolí s draky, skoro jsem si cvrkla smíchy. ()

Reklama

Una111 

všechny recenze uživatele

Překrásná pohádka, moje nejmilejší! Mohu ji vidět stále znovu a vůbec nechápu, co mají všichni s tou ovčí maskou. Naše děti ji viděly nesčetněkrát a nikdy z toho žádnou újmu neměly. Po všech stránek je tahle pohádka naprosto bezchybná: Vynikající scénář, skvělé herecké výkony, hlavně pana Čenského a Lindy Rybové, ale i všech ostatních, takže casting velmi šťastný, poetická výprava, hudba - ne, nic nemohu vytknout! A hlavní téma? Síla lásky, láska a věrnost sesterská - to jsou obecné hodnoty stále platné! ()

blackrain 

všechny recenze uživatele

Zvláštní pohádka. Lískové oříšky jsou asi velmi oblíbené pohádkové atributy, protože s nimi filmaři hodně pracují. I tady mají oříšky nezastupitelnou roli. Linda Rybová si s Kristinou Jelínkovou měla prohodit role, protože Kristina byla mnohem sympatičtější a nepůsobila jako ledová královna. Navíc Linda Rybová chvilkami vypadala jako, že jí je všechno úplně jedno. Ovčí maska byla povedená. Maskéři odvědli velmi dobrou práci. Písňový text: Zdeňka Lorencová, zpěv: Věra Špinarová a já si pořád říkala, že je mi ten hlas tak povědomý. Špinarka má hlas naprosto nezaměnitelný a dost charakteristický. ()

EKLEKTIK 

všechny recenze uživatele

"Ještě jsem neviděl, aby se sestry měly tak rády, že ani pro lásku k milému, na sebe nemohou zapomenout." Romantická televizní pohádka o další dívce, která také spotřebovává lískové ořechy, jako by neexistovaly třeba buráky, jejíž spotřeba však překonává tu Popelčinu a vyrovná se i spotřebě továrny na Nutellu. Ale jelikož mě v tomto tajemném příběhu žádná maska neděsila a loutky draků mě dokonce pobavily, tak musím uznat, že se mi tento film velice líbil, stejně jako charakter nevlastní sestry hlavní hrdinky, která aby ji vysvobodila ze zakletí, musela zavrhnout svou vlastní, pomstychtivou matku. Také bych rád zmínil, že mě na tomto vyprávění rovněž zaujala i jeho genderová vyváženost, kdy jedna dívka neváhá zachránit svého prince, zatímco jeden král neváhá zachránit svou dívku a když se ještě vrátím k té tolik kritizované masce, tak musím napsat, že Nikdo není dokonalý. ()

Galerie (13)

Zajímavosti (5)

  • V čase 42:30 lze v království víl spatřit na levé straně fotografa. (Mecker)
  • Natáčení probíhalo ve zřícenině Helfenburk (Hrádek) u Úštěka, na zámku Hrádek u Nechanic a hradech Kost, Sloup a Valdštejn. (hippyman)
  • V němčině se film jmenuje Die verzauberte Anicka, což lze přeložit jako "zakletá Anička". (Janek2002)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno