Animovaný / Dobrodružný / Rodinný / Komedie
USA, 2001, 90 min
Vicky Jenson, Andrew AdamsonHudba:
John Powell, Harry Gregson-WilliamsPlakáty
Shrek, zelený obr s tykadly mimozemšťanů, žije sice docela sám, ale šťastně ve svém domku na samotě u lesa až do chvíle, kdy je doslova přepaden nekonečným zástupem známých i méně známých pohádkových postaviček, které byly vyhoštěny z království nevzhledného a zakyslého Lorda Farquaada. Ve snaze zjednat pořádek a hlavně vrátit klid do svého příbytku Shrek Farquaadovi slíbí, že vysvobodí ze zajetí obávaného draka krásnou princeznu Fionu a přivede mu ji, aby se stala jeho ženou. S pomocí mazaného oslíka, ochotného pro Shreka udělat cokoli, jen ne zmlknout aspoň na okamžik, obr svůj slib splní, jenže pak se to nějak podivně zamotá, zaplete a zkomplikuje, takže je všechno nakonec úplně a docela jinak... (oficiální text distributora) -
Shrek je zlobr (zlý obr), který si až na občasné útoky vesničanů žije poklidně ve svém útulném močálu, dokud mu do jeho obýváku nenažene zakrslý Lord Farquaad všechny pohádkové bytosti, na které si jen vzpomenete. Shrek se rozhodne jít si stěžovat přímo do Farquadova sídla, doprovázen nesmírně ukecaným oslem Oslem. Farquaad mu slíbí vrátit zpět jeho močál pod podmínkou, že pro něj Shrek vysvobodí krásnou princeznu Fionu z hradu hlídaného obrovským drakem. (Galadriel)
golfista
Podle mého nejlepší animovaný film všech dob, který si v mé sbírce DVD přivlastňuje stejná práva jako hrané filmy - právem ! Škoda že se nedává Oscar za dabing animáků. "Osel" Eddie by si ho určitě zasloužil :)(6.1.2003)
Cival
No zas taková bomba to teda není. Jen hodně slušná zábava.(24.4.2003)
Houdini
Oscar 1 : Nejlepší animovaný film + 1 nominace: Scénář - A . . . . . . . . Zlatá Palma - výběr(20.2.2004)
don corleone
Zajímavosti: Ve filmu je 36 samostatných lokací, více než v kterémkoliv jiném animovaném filmu. [--] Vytvořil film trvalo více, než čtyři a půl roku. [--] A anglickém originále se nikdy dabující herci nepotkali. Každý namlouval svoji roli zvlášť. [--] Oslík byl modelován podle skutečného zakrslého oslíka, který žije v Barron Parku v Kalifornii. [--] V úvodu si Shrek čistí zuby, usměje se do zrcadla, které praskne. Stejná věc se stane i ve filmu Austin Powers, kde hraje Mike Myers. Myers namluvil postavu Shreka v originále. [--] Ve filmu najdeme zřejmý odkaz na film Matrix ve scéně, kde princezna bojuje s muži Robina Hooda. Jde o známé zamrznutí obrazu během bojové scény. [--] Kouzelná kmotřenka Dama Fortuna se měla objevit už zde, ale nakonec ji vystřihli a postava se objevila až ve druhém díle Shreka. [--] Autoři uvedli, že bojové umění princezny bylo inspirováno Jackie Chanem. [--] Během scény požáru před domem Shreka vidíme medvědího tatínka, jak se stará o své mládě. Později ve scéně na hradě vidíme kůži medvědí matky jako ozdobu. [--] Pohyby oslíka připomínají spíš psa, ve scénách, kdy běží králíka. [--] Mike Myers tvrdí, že svůj hlas pro Shreka modeloval podle hlasu své matky, když mu četla pohádky. [--] Oddělení speciálních efektů provádělo test v baheních lázních, aby mohli pozorovat strukturu bláta při různých situacích na těle. [--] Písnička od skupiny Smash Mouth s názvem "All stars", která zní v úvodu při titulcích neměla ve finální verzi být. Štáb ji použil do pracovní verze jako podkres a měla být nahrazena jinou. Při testovacích promítáních ale sklidila nečekaný ohlas. [--] Před uvedením do kin film muselo shlédnout několik právníků studia DreakWorks, protože byly obavy, aby společnost Disney studia neželovala z parodie jejich lokací, které používají ve svých filmech. [--] Scéna, kde princezna Fiona brkne nebyla ve scénáři, dopsali ji dodatečně, až když slyšeli Cameron Diaz si říhnout v pauze při dabingu. [--] Mike Myers byl v New Yorku, když se v produkci zjistilo, že nenamluvil větu "Attention all fairy tale things", která ve filmu zazní. Producent Jeffrey Katzenberg se tedy vydal za Myersem do letadla a ten větu nahrál v limuzíně na ulici. [--] Během natáčení dabingu navrhnul Cody Cameron své kolegyni Cameron Diaz, aby si ho vzala a mohla se pak jmenovat Cameron Cameron. [--] Jediné postavy, které oslovují Shreka jeho jménem jsou Fiona a oslík. Všichni ostatní ho nazývají všelikaj, například "on", "ta věc" nebo "to". [--] Písnička "I´m believer" byla vybraná jenom proto, že v ní zazní věta, že "pravá láska se stává jenom v pohádkách". [--] V českém dabingu namluvil skvěle postavu Shreka David Novotný, a to bezprostředně po skončení natáčení filmu z prostředí fotbalových chuligánů Non Plus Ultras, kde hrál šéfa gangu. Z chuligána pohádkovou postavou.(16.10.2006)
kOCOUR
Tenhle animák je dokonalost sama a ať mi proboha už nikdo netvrdí, že je to záležitost pro děti! Okouzlující příběh, bravurně napsané postavičky, VÝBORNÉ namluvení (oslík rulez), spousta parodických vsuvek (Matrix rulez) a hlavně...je z toho cítit obrovské nadšení a radost z každé hotové vteřiny a pozitivní nálada vetknutá do každého frameu...(10.8.2002)
Douglas
Ehm, no pro děti to není! :)(3.6.2002)
Lima
Místama velmi zábavné, ale místama taky trochu kýčovité. Murphyho osel je naprosto skvělý, narážky na známé filmy podařené, ale všeobecné nekritické nadšení nesdílím. Tři a půl *.(13.4.2003)
Galadriel
První kompletně počítačový film, který má i perfektní příběh (ale zpracování samozřejmě také). Musím ale upozornit na jednu věc - docela mě vyděsil český dabing, takže pokud máte možnost, půjčte si DVD s titulkami, protože Eddie Murphy je jako osel neodolatelný, Shrek je taky skvělý (Mike Myers) ale ani ostatní postavy nezůstávají pozadu. I ostatní součásti filmu jsou výtečné - scénář (nominace na Oscara), hudba a vlastně všechno ostatní také. Pokud jste to ještě neviděli, tak to hooodně rychle běžte napravit.(10.11.2003)
Gemini
Naprostá a totální špička mezi animovanými filmy. A to Mika Myerse normálně nesnáším :) Super zábava i pro dospělé. A co se titulků a potažmo i dabingového scénáře týká - Mr. Fookah opět zabodoval. Nahradit Gingerbreadmana Včelkou Májou tak, aby to odpovídalo lipsyncu, to je docela umění:) A co se Oslova pěveckého čísla týká...no, škoda slov, ale Karel Černoch má vážnou konkurenci:))))(30.1.2003)
Tosim
Srandy kopec, předělávky známých pohádek jsou půvabné, ovšem myslím si, že dětem by to nijak výrazně neublížilo. Jo a je to jediný film, ve kterém mi nevadí Mike Myers :-)(24.7.2003)
Radyo
Jeden z nejúspěšnějších průkopníků filmů, kompletně vyrobených na počítači. Je to naprosto neuvěřitelná superpohodová podívaná, která ovšem není příliš určena malým dětem. Bavil jsem se celou dobu skvěle a místy jsem musel doslova obdivovat výborný smysl pro humor, který tvůrci prokázali. Animace je vynikající (až na pár malých nepodstatných detailů), ve filmu je ukryta spousta drobných vtípků a další spousta parodických narážek, povedená je i hudba a skvělý je i originální dabing (především Eddie Murphy jako Osel). České titulky se Frantovi Fukovi taky velmi vydařily. Na tenhle film se dá dívat i vícekrát během krátké doby a na rozdíl od mnoha jiných se neokouká.(9.3.2003)
Matty
Před dávnými časy, za sedmero horami a za sedmero řekami žil jeden zlobr. Ten zlobr se jmenoval Shrek a kromě pohádek jako je tato bytostně nesnášel cokoliv živého. Když se tudíž jednoho krásného dne probudil a zjistil, že v okolí jeho útulného močálu kempují snad všechny pohádkové bytosti (tři prasátka, víly kmotřičky, vlk, Pinocchio atd.), rozhodl se vzít osud do vlastních rukou a zjistit „vo co tady sakra go“. To ještě netušil, že bude muset za vydatné slovní pomoci mluvícího osla osvobodit princeznu Fionu ze spárů osamělé dračice, aby vyhověl požadavku zrádného liliputa lorda Farquaada, jehož oblíbenou činností je mučení perníčků Shrek do žánrů animovaných a komedií vůbec vlil čerstvou krev kombinující parodii všeho možného (především pohádek) s komikou konverzační (oslovy monology) i situační, okořeněnou navíc výbornými akčními sekvencemi a chytlavým soundtrackem. Je až nehorázné, kolik doopravdy vtipných, originálních a hravých nápadů dokázala čtveřice scénáristů vměstnat do každičkého políčka tohoto nadupaného filmečku. Stejně tak je potěšující detailnost práce animátorů korunována excelentním namluvením tří hlavních i všech vedlejších postav. Dávám sice „jenom“ 85%, ale z čistě „zábavnostního“ hlediska se jedná o jasnou stovku! 85% Zajímavé komentáře: tron, davidek, fleker, ado7(5.6.2005)
Djkoma
Tento filmek rozesměje snad i mrtvého :) JE to opravdu geniální jízda. Hodně filmových odkazů. Skvělé hlasy (v originálu).Těším se na dvojku.(19.6.2004)
Renton
Scénář: Ted Elliott, Terry Rossio, Joe Stillman, Roger S.H. Schulman .. 70%. Na druhé zhlédnuté mnohem slabší zábava a s dalšími pokračováními (neskutečně nadhodnocená dvojka a totálně debilní trojka) zmizel i původní Šrek v zapomnění takřka úplně. Pixar, jóó, jedině Pixar .. Eat me!(15.5.2007)
Malarkey
Tak tahle pohádka parodující všechny známější pohádky je jak má být. Zpracování je naprosto skvělé a oslík je naprosto geniální....Od začátku do konce jsem se smál....zřejmě jeden z nejlepších počítačově vytvořených filmů co jsem kdy viděl.(27.5.2006)
Cervenak
Ani pixarovky si nepúšťam opakovane (maximálne dvakrát), prvého Shreka som videl asi 7x a vždy som sa vynikajúco bavil.(21.11.2010)
Enšpígl
To nejde jinak, tenhle borec filmového plátna je mě tak blízký, a sním si rád projedu pohádku po pohádce . Lidi už ten začátek v té kadiboudě , co?(6.6.2006)
AngelAngie
Povedené, nevídané.(26.5.2008)
Superpero
Můj nejoblíbenější animovaný film.(31.10.2004)
║Rozpočet $60miliónov║Tržby USA $267,665,011║Tržby Celosvetovo $484,409,218║ Jedna z najlepších CGI rozprávok čo vznikli! Shrek je fenomén, ktorý dokáže naplno využívať svoj ponúknutý potenciál od samého začiatku až po koniec, bez toho aby prišlo nejaké slabšie miesto. Po grafickej stránke je spracovanie na tak vysokej úrovni, že ani dnes nemá problém obstáť v konkurencii a je viac než rovným súperom pre špičkový Pixar. /95%/(18.5.2005)
| V kinech ČR od: | 19.07.2001 |
| Na Blu-ray od: | 07.09.2011 MagicBox |
| Na Blu-ray od: | 14.03.2012 MagicBox |
Související
- Kocour v botách (2011)
- Scared Shrekless (TV film) (2010)
- Shrek: Zvonec a konec (2010)
- Donkey's Christmas Shrektacular (2010)
- Shrek Třetí (2007)
- Shrekovy Vánoce (TV film) (2007)
- Shrek 2 (2004)
- Shrek 4-D (2003)
- Shrek in the Swamp Karaoke Dance Party (video film) (2001)