Reklama

Reklama

Dost hvězd na pět reklamních kampaní, dost vášně, moci a hrabivosti na deset filmů. Plus ohnivá záplava zvláštních efektů... Irwin Allen, producent Dobrodružství Poseidonu a Skleněného pekla přichází s filmem Když se čas naplnil..., pokračujícím v tradici spektakulárních katastrofických snímků. Spící sopka na ostrově v jižním Pacifiku neočekávaně vybuchuje v zuřivé erupci. Mezi těmi, kteří se díky scénáři Carla Foremana a Stirlinga Silliphanta ocitají v ohrožení, jsou nesmlouvavý ropný těžař Paul Newman, hotelový magnát William Holden a Jacqueline Bisset jako PR manažerka, která se musí mezi oběma rozhodnout. Která z důvěrně známých tváří přežije v situaci, kdy nic jako bezpečná půda neexistuje? Dívejte se – a mějte se na pozoru. Tak jako proudí láva, proudí i výjimečné a intenzivní filmové vzrušení. (Magic Box)

(více)

Recenze (102)

dopitak 

všechny recenze uživatele

Nechápu, proč místo Ňoumena nepostavili raději Chucka Norrise, ten by tu řeku přeplaval... Nadějný úvod (muž v kosmickém obleku pochoduje měsíční krajinou) nezkazí ani zjištění, že nejsme ve vesmíru, ale na tichomořském ostrově. Tradiční přetahovaná o to, čí úsudek je lepší, předcházející katastrofě, se dá snést, stejně jako (to už ale přituhuje) milostný mnohoúhelník mezi hlavními postavami. Když ale Ernest dostane lávovou kuličkou do ksichtu, nehroutí se jen stěny vulkánu. Most přes řeku Au to pálí by měl vejít v nesmrtelnost jako jedna z nejblbějších scén dějin (to nehodnotím triky). ()

starbrejkr 

všechny recenze uživatele

Naprostá katastrofácká klasika let (takřka) sedmdesátých a to já můžu. Nechybí žádná z žánrových tradic - prvotní ignorace problému většinou, následné vypuknutí krize, rozdělení lidí na dva tábory - ty hloupé, co zůstanou, kde jsou a ty chytré, co se vydají na cestou za životem a během jejich cesty jen můžete tipovat, kdo kdy umře a kdo to nakonec přežije. Ohrané, že? Rozhodně, ale stejně jako u jiných katastrofáků to má také parádní herecké výkony (kromě Newmana hlavně Burgess Meredith) a nezaměnitelnou atmosféru, takové filmy už prostě nejdou točit a ve srovnání s béčkovými katastrofickými hrůzami, co vznikaly hlavně v 90. letech, je to dost fajn. Podruhé už bych se na to asi nepodíval, na to si z žánru nechávám jen špičky typu Skleněného pekla, ale na sobotní odpoledne to byl příjemně zvolený způsob zkrácení času. ()

Reklama

mortak 

všechny recenze uživatele

Matka příroda ví, jak trestat zlo a odměňovat dobro. V tomto filmu k tomu použila sopku vrhající hořící kameny. Hrdinka konečně pochopila, že její místo je vedle bohatého naftaře, a nikoliv vedle hotelového milionáře (takové každodenní rozhodování obyčejné managerky). Newman nás každým pohledem do kamery přesvědčuje, že situace je vážná / Neskutečně blbé - od scénáře, přes triky, až k hereckým výkonům - ale na druhou stranu neškodné a vyčistí mozek stejným způsobem jako flaška vodky. Kocovina je pak jenom duševní... ()

korbitch22 

všechny recenze uživatele

Tenhle film jsem nosil v hlavě několik let, pamatoval jsem si jen scénu, kdy pod nějakým mostem asi teče láva a že sem v tom asi viděl Ernesta Borgnina, ale nikdy jsem to extra nehledal. Nedávno jsem to našel úplnou náhodou a mile rád jsem si to připomenul. Film má silný obsazení, docela slušnej příběh, efekty jsou prostě levnější a to i na svojí dobu. Škoda, že se to celý odehrává prakticky na místě, i když skupina cestuje po ostrově, protože vše kolem je jedno papundeklové peklo, teda chtěl sem říct studio. Navíc není vidět finální destrukce hotelu. Na imdb má film dokonce jen něco málo přes 40%, ale řekl bych, že kdo hodnotí film až dnes, nemůže být objektivní a tenkrát byly diváci hodně namlsaný Poseidonem a Skleněným peklem, protože takhle drsnou kritiku si film určitě nezasloužil a třeba o proti pokračování Dobrodružství Poseidonu je to pecka. Navíc tři neskutečně krásný ženský v hlavních rolích Jacqueline Bisset, Barbara Carrera a především přenádherná Veronica Hamel dělaj z filmu trochu silnější zážitek, ale když se podíváte na dámy teď, je to v prdeli, stárnutí bolí a hlavně u ženskejch. Je to jeden ze slabších filmů, kde úřadoval Paul Newman, ale i za nostalgickou vzpomínku z dětství, kdy jsem ocenil dobrodružství a za kundy který sem ocenil teď jako fotřík si to těch 60% zaslouží. Upřímně se ještě divim, že to nikam výrazněji nedotáhl James Franciscus, který byl hereckým projevem, umem i vzhledem naprosto přesný Charlton Heston.60%. ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Po najlepšom katastrofickom filme všetkých čias Sklenené peklo, ako ho trefne nazval Wacoslav1 sa Newman rozhodol znova vstúpiť do tohto žánru. Tentoraz sa namiesto horiaceho mrakodrapu musí popasovať s rozpálenou sopkou. V duchu pokračovaní musí byť všetko veľkolepejšie. Aj keď tie dva filmy okrem Newmana, Holdena + možno ešte nejakého ďalšieho herca spolu nesúvisia. Film obsahuje všetky tie obohrané klišé o včasných varovaniach, ktorým nikto neverí, o zloduchovi ktorý sabotuje každé rozumné rozhodnutie, je tu geroj, ktorý ako jediný má rozum, nejaké vedľajšie postavy so svojimi mikropríbehmi (v momente keď jedna postava prezradí, že je bývalý provazochodec, tak si buďte istý, že dostane príležitosť prevetrať svoje staré kosti) o ktoré by sa mali neskôr báť atď. Problém je, že všetky tie postavy sú dosť nevýrazné a moje sympatie si nezískali. Zaujať môžu jedine hviezdnymi tvárami, ale vzhľadom na vek filmu už ani to na dnešného diváka príliš nezafunguje. Paul Newman mi tu naviac pripadal dosť nesympatický a oveľa väčšia charizma vyžarovala z hlavného zloducha Jamesa Franciscusa. Po 50tich minútach sa rozpúta peklo: Nie, nemám na mysli to s Brosnanom. Aj keď to tiež nie je žiadna sláva, tak po trikovej stránke stále obstojí. Tento film už nie. Sopka si párkrát zachrchle, poobstreluje jeden luxusný hotel a jednu osadu zmetie menšia vlnka. To je tak zhruba všetko. Zvyšok filmu sa zopár statočných vydá na vandrovku miestnym lesom v snahe dostať sa na druhú časť ostrova a akonáhle sa tam časť z nich dostane, tak je koniec. Som jediný, kto mal pocit, že je film náhle utnutý? Výsledkom je priemerný katastrofický film, ktorý už príliš zastaral a dnes najviac nadchne fanúšikov čiernobielych nemých filmov. 4/10. ()

Galerie (35)

Zajímavosti (6)

  • Láva a její efekt vytékající ze sopky byla během natáčení nahrazena směsí smetanového jogurtu s rajským protlakem a ve filmu je jasně vidět její červenooranžový vzhled. (Fuhman.Dajar)
  • Natáčelo se na Hawaii a ve studiu Warner Brothers Burbank v americkém státě Kalifornie. (Terva)
  • Paul Newman uvedl, že tento film byl jediným, který točil pouze pro peníze. (SONY_)

Reklama

Reklama