Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Nezapomenutelní pistolníci vyrážejí do boje proti banditům... Obyvatelé malé mexické vesnice umějí zacházet s motykami, ale ne s kolty a puškami. Skoro všechno, co se jim podaří lopotně vypěstovat, musejí proto odevzdávat zločinnému banditovi Calverovi a jeho mužům. Jednoho dne však dojde trpělivost i jim. Tři z nich se proto vydají k americké hranici. Tam by totiž mohli najít někoho, kdo je naučí bojovat a pomůže jim postavit se Calverovi na odpor. Jako první přijme jejich skromnou nabídku sympatický holohlavý pistolník Chris. Ten se také ujme úkolu získat další muže. Do boje proti Calverově čtyřicetihlavé bandě nakonec vyjíždí sedm zkušených pistolníků: chladnokrevný Chris, bývalý kovboj Vin, mladíček Chico, ranař Bernardo, mlčenlivý samotář Britt, psanec Lee a spiklenecký Harry… Legendární western Johna Sturgese není třeba českým divákům představovat. Snímek z roku 1960 vznikl jako remake slavného japonského dramatu režiséra Akiry Kurosawy Sedm samurajů (1954). Jak japonský originál, tak i americká verze patří do zlatého fondu světové kinematografie. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (947)

castor 

všechny recenze uživatele

Mexičtí farmáři jsou bez šance, najatá sedmička pistolníků už ovšem nějaké má. Klasické westernové téma přichází. Úlisného a záludného banditu Calveru s početnou skupinou vyžírek se totiž dá porazit i chytrostí, okolo plyne místy naivní, ale většinou moc příjemná atmosféra, tvůrci dávají dostatek prostoru celé sedmičce, takže každý dostane šanci zazářit (s ohledem na to, jaká esa je hrají, tak pochopitelně i zazáří). Velkým plusem je jistá režijní ruka Johna Sturgese a nestárnoucí hudba Elmera Bernsteina. Silný je i sociální a lidský přesah celého vyprávění, kdy pistolníci mají své motivace, které nejsou triviální a mnohdy potvrzují vlastní důstojnost. Remake japonského snímku Sedm samurajů navíc dosáhl většího ohlasu než předloha. Zaslouženě. ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Režisér John Sturges a jeho kultový snímok "Sedem statočných" (The Magnificent Seven). Kto by nepoznal túto westernovú klasiku. Pre mňa je to najlepší western všetkých čias. Sedem tvrdých chlapíkov, každý inej povahy, ale všetci nebezpeční a drsní pištoľníci, ktorí sa podujali pomôcť vykorisťovaným roľníkom z malej zapadnutej mexickej dedinky. Proti nim stojí slizký bandita Calvera s jeho ozbrojenou tlupou zurvalých banditov. Je to jeden z tých päťhviezdičkových filmov, ktoré som videl už nespočet krát a stále ma ešte baví. Vždy si ho s radosťou znova pozriem. Odľahčene ukončím tento komentár názvom jednej skladby anglickej, punkovej hudobnej skupiny Toy Dolls - Yul Brynner was a skinhead! ***** ()

Reklama

gogo76 

všechny recenze uživatele

Životná rola Yulla Brynnera. Jeden z najlepších westernov vôbec dal dokopy toľko slávnych mien/no, slávnych skôr po ňom ako pred ním/, že by to vystačilo aspoň na 7 filmov. Škoda, že S.McQueen nedostal väčší priestor, podobne ako fantastický Eli Wallach, ako vodca banditov. Zvlášť som si obľúbil práve jeho Calveru, hlavne po tom, čo dokázal v ďalšom legendárnom kúsku Dobrý, zlý a škaredý ako Tuko. Film na ktorom vyrastali naši otcovia, my a nesklame ani generácie, ktoré prídu po nás. Legenda, ktorá sa dá pozerať dookola. Ťažko povedať koľkokrát som to videl, ale určite viem, že ma to neomrzelo a mám chuť si to pozrieť znova. Nadčasové, veľmi pozerateľné, veľmi chytľavé...100%. ()

ditrue 

všechny recenze uživatele

Klasika. Pro me jednoznacne nejlepsi western. Ani nevim proc, v podstate na tom není nic originalniho kdyz par neohrozenych chlapku brani vesnici...ale kdyz oni tam sou takovi dobri herci, krasne zapdajici hudba…a ty emoce! Když umirala moje oblibena postava (ten co umel tak dobře vrhat noze) mel sem nakrajicku…ale to uz bylo davno…asi si ten film pustim ted a uvidime co to se mnou udela ;o) 5* ()

Morien 

všechny recenze uživatele

Tak, když jsem se podívala na Sedm statečných poprvé, byla jsem uchvácena. Někde vzadu v hlavě přitom zůstával malý osten, že něco mi tam přece jenom nevoní, nebo by se mi líbilo udělané jinak. Teď, poté, co jsem viděla i Sedm samurajů, už přesně vím, co to je. Je to ta žoviální melodramatičnost, prezentovaná dokonale závěrem. Upřednostňuji chladnou tragičnost originálu. ()

Galerie (74)

Zajímavosti (69)

  • Robert Vaughn (Lee), kterého známe např. ze seriálu Podfukáři (od r. 2004), se o téměř 40 let později k Sedmi statečným (od r. 1998) vrátil ve stejnojmenném seriálu, tentokrát však hrál soudce Orena Travise. (Kulmon)
  • Během natáčení v Mexiku měli místní cenzoři problém s vyobrazením mexických vesničanů. Walter Newman ale odmítnul upravit scénář, načež se jej chopil William Roberts. Protože byly jeho změny zásadní pro celý film, chtěli ho producenti uvést do titulků, což Newman odmítnul. Newman nakonec požádal, aby bylo jeho jméno z filmu vyškrtnuto. (don corleone)
  • Všimněte si v úvodní scéně, kde Calvera (Eli Wallach) nadává na náboženství, že má pohár v levé ruce. Když dokončí svůj proslov, tak ho drží v ruce pravé. (don corleone)

Související novinky

Seriálové rebooty na cestě

Seriálové rebooty na cestě

16.04.2023

Milovali jste v dětství Pobřežní hlídku, Hvězdnou bránu, RoboCopa nebo snad Pravou blondýnku? Pak vás možná bude zajímat, že se všechny tyto značky a pár dalších dočkají v budoucnu seriálových… (více)

Snyderův Rebel Moon rozšiřuje obsazení

Snyderův Rebel Moon rozšiřuje obsazení

09.04.2022

Chystaná velkolepá akční sci-fi Rebel Moon režiséra Zacka Snydera (Armáda mrtvých, Liga spravedlnosti) pro streamovacího giganta Netflix, jež je škálou a pojetím přirovnávána rovnou ke slavným Star… (více)

Snyderova sci-fi našla hlavní hvězdu

Snyderova sci-fi našla hlavní hvězdu

03.11.2021

Režisér Zack Snyder (Watchmen, Muž z oceli) zdá se našel představitelku hlavní role pro svůj příští snímek. V jeho obří sci-fi Rebel Moon, kterou Snyder točí pro Netflix, a která původně vznikla jako… (více)

Reklama

Reklama