Reklama

Reklama

Nepohodlný

  • Velká Británie The Constant Gardener (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

V odlehlé části Severní Keni je nalezena brutálně zavražděná aktivistka Tessa Quayle. Její manžel Justin, člen Britského vysokého komisařství v Nairobi, se rozhodne vyšetřit smrt manželky na vlastní pěst. Důkazy ukazují na zločin z vášně. Proto se Quayle pronásledovaný výčitkami a pověstmi o nevěrách své zesnulé ženy vydává po stopách její minulosti. Bude muset riskovat vlastní život a projít tři kontinenty, aby odkryl pravdu. Díky přístupu k diplomatickým tajemstvím začne postupně odhalovat spiknutí, které je mnohem rozsáhlejší, než by si kdy dokázal představit... Nepohodlný byl natočen podle románu bývalého příslušníka britské zpravodajské služby, nyní světoznámého autora špionážních bestsellerů, Johna le Carrého. Režisérem thrilleru je Fernando Meirelles, který má na svém kontě nominaci na Oscara (za režii filmu Město bohů). Hlavní role ztvárnili Ralph Fiennes (nominovaný na Oscara za Anglického pacienta a Schindlerův seznam) a stále oblíbenější herečka Rachel Weisz. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (4)

Trailer 1

Recenze (430)

Matty 

všechny recenze uživatele

Velké farmaceutické společnosti, předražené léky testované na lidech, britská vláda – komplikovaný cyklus, ve kterém se točí příliš mnoho peněz na to, aby jej nějaký pěšák dokázal zastavit. Skutečně? Bohatí bohatnou, chudí se stávají chudšími, chudší nemocnými, nemocní umírají. Koho to zajímá? Nikoho. Koho by to mělo zajímat? Všechny. Nepohodlný narozdíl od Syriany netrpí roztříštěností, ač je rovněž složen z mnoha fragmentů a lze jej vnímat jako dva filmy v jednom. Silně humanistický náboj režiséra svádí k používání kapku vyděračštějších prostředků, které se sílící intenzitou bohužel ztrácejí na přesvědčivosti. Příkladem takové scény je „konec prvního filmu“, po Justinově návratu do Londýna – bylo tohle nezbytné? Rovněž kamera, ač je místy geniální, působí příliš agilně v místech, kde bych osobně uvítal poklidnější přístup. Škoda, že scénář nebyl koncipován tak, aby nabídl Weiszové prostor v průběhu celého filmu, ne primárně v jeho první polovině, její Tessa totiž příběh nevídaným způsobem oživuje a dává tu nejsilnější motivaci, proč bojovat dál. Nebuďme tedy jenom opatrnými zahrádkáři, tvář světa může pozměnit každý. Alespoň tomu pro tento okamžik věřím, za což si Meirelles zaslouží uznání. 85% Zajímavé komentáře: Isherwood, k212, mm, Beky, Kali4, wipeout ()

anais 

všechny recenze uživatele

1) Skvělý Ralph Fiennes. V této roli je tak citlivý! Být já holka 2) Skvělá Rachel Weisz. V té roli je tak dobrá a. krásná! 3) Nádherná kamera – ta barevnost! 4) Kvalitní příběh. 5) Dojem ruší akorát sentimentlní flashbacky, při nichž by asi měla ukápnout slza, měl jsem tendenci se spíš chytat za hlavu a dávat oči v sloup. 6) Když to sečtu, mohlo to být lepší, ale zážitek to je. ()

Reklama

Vančura 

všechny recenze uživatele

Film, který mě ke konci už jen otravoval - na můj vkus je příšerně překomplikovaný (čert aby se vyznal v té změti postav a jejich divných jmen) a, ó ano, proč to nepřiznat, i protivně britský (osobně nemůžu cokoli souvisejícího s Británií ani cítit). Pokud jde o obsazení, Ralphu Fiennesovi jsem nikdy nepřišel na chuť, Danny Huston mě vyloženě sral, a Billa Nighyho nemůžu pro změnu ani vystát - díkybohu aspoň za tu Rachel Weisz, která je zde ve svých 35 letech vážně báječná. Natočeno je to celé jistě bravurně, ale za sebe nemám problém napsat, že mě námět film neoslovuje, nebaví a téměř obtěžuje, čert vem celou Afriku, co je mi po ní - dojímat se u podobných bijáků považuji za vrchol pokrytectví. Když běžely v závěrečných titulcích ty le Carrého kecy, že tenhle film je jen slabý odvar toho, jak to chodí ve skutečnosti, pomyslel jsem si cosi o bláznivém starém paranoidním dědkovi, kterému přeskočilo, a úlevně ukončil přehrávání. Do smrti už nechci mít s filmy tohoto typu nic společného. ()

kleopatra 

všechny recenze uživatele

Postavit se drzosti "vyspělého" světa, který si osobuje právo cokoli si beztrestně vůči bezmocným dovolit, je aktivita hodná chvály. Přesto, že v počínání Tessy a hlavně jejího manžela, který je tak zaujat zahradničením, že nepostřehne, jak celé dny tráví čas jeho všetečná manželka, je mnoho naivního (např.otázky jsou kladeny sice správným lidem, ale ve špatnou dobu a na špatných místech, informace nemají jen špičky, ale i malé rybky, jen manžel ne), mě blaží pocit, že Meirelles nakalkuluje a nevyhrocuje na efekt, naopak cítím upřímnost a naléhavost. A pak ještě nelze nezmínit skvělou kameru a přesvědčivý výkon Ralpha Fiennese. ()

Tsuki 

všechny recenze uživatele

Příběh konspirace a korupce, který se rozvíjí na pozadí milostné linky… divákovi je brzy jasné, že ve skutečnosti nejde o film o tom, jak se muž vydává po stopách své mrtvé manželky, aby odhalil její nevěru. Tajemná minulost odkrývá mnohem víc a vše je mnohem komplikovanější. Jde o téměř detektivní příběh a film si diváka vede… nicméně, paradoxně je zřejmé, že scénář není napsaný tak, aby udržel diváka v obraze. V tom vidím achillovu patu filmu, jelikož pro příběh zásadní informace nebo důležité spojitosti jsou ve filmu často zmíněny pouze jedinkrát, navíc mnohdy v rychlém sledu konverzace, nebo jen tak mezi řečí. Divákovi tak velmi snadno něco unikne. Nemluvě o tom, že orientaci v příběhu nepomáhá ani to, že vyprávění není chronologické (častá promíchanost pořadí scén). Z těchto důvodů je film velmi náročný na sledování a vyžaduje velké soustředění, jinak se může stát, že se ztratíte. Osobně jsem byla obzvlášť zpočátku docela zmatená, avšak ani později film divákovi nic neulehčuje a není příležitost polevit v soustředění. Vcelku šlo o kvalitní film se dvěma výbornými herci v čele, avšak osobně si mě tento film nezískal - téma dobré, jen to zpracování zkrátka nebylo mým šálkem kávy. Určitě bych dokázala vyjmenovat pár filmů o korupci a komplotu, které jsou za mě lepší. ~(3,3)~ ()

Galerie (51)

Zajímavosti (22)

  • Scenárista Jeffrey Caine o filme a veľkých farmaceutických firmách: "Neočakávam, že film zmení správanie medzinárodných farmaceutických spoločností. Môže - v najlepšom prípade - upozorniť divákov na určité rozšírené praktiky veľkých farma firiem a akýmsi malým spôsobom pomáhajú vytvárať klímu pre zodpovednejšie správanie." (Arsenal83)
  • Natáčalo sa aj v blízkosti významného archeologického náleziska. Scéna auto naháňačky, v ktorej Justina Quayla (Ralph Fiennes) na požičanom Fiate prenasleduje vodič Land Roveru, bola natočená len dve míle od miesta, kde archeológovia vykonávali práce na vykopávkach ľudských predchodcov starých 900 000 rokov, čo sú najstaršie ľudské pozostatky nájdené na Zemi. (Arsenal83)

Související novinky

Další špionážní adaptace na cestě

Další špionážní adaptace na cestě

30.03.2014

John le Carré je britský klasik thrillerové špionážní literatury a v poslední době se s kvalitními adaptacemi jeho knih roztrhl pytel. První vlaštovkou byl Nepohodlný, zfilmovaný před 10 lety, ale… (více)

Rachel Weisz v „sexuálním dramatu“

Rachel Weisz v „sexuálním dramatu“

24.09.2010

Někteří z nás nepotřebují vědět víc, aby se začali těšit do kina. Jsou tu ale i další zajímavá fakta: scénář pod názvem 360 píše oscarový Peter Morgan (zřejmě nejvytíženější scénárista současnosti) a… (více)

Město nepohodlných slepců

Město nepohodlných slepců

14.06.2007

Město bohů a Nepohodlný jsou dva pádné důvody, proč příznivci náročnějších filmů dychtivě čekají na další tvůrčí počin brazilského režiséra Fernanda Meirellesa. Tím spíš, že natáčení, které Meirelles… (více)

Poslední podfu(c)k

Poslední podfu(c)k

12.10.2006

Nováčik Rian Johnson, autor nízkorozpočtového high school noiru Brick, vymetače nejrůznějších filmových festivalů, se opět chystá vkročit do nezávislých vod, tentokrát však s oscarovým záchranným… (více)

Reklama

Reklama