Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Americký televizní snímek Občan X vznikl podle skutečných událostí zpracovaných v knize Roberta Cullena Oddělení vražd. Jeho tvůrci líčí osmileté pátrání po masovém vrahovi, který během osmdesátých let v tehdejším Sovětském svazu brutálně zabil neuvěřitelných dvaapadesát lidí, z nichž většinu tvořily děti. Páteř vyprávění ovšem nespočívá jen v odhalování vrahovy identity a jeho dopadení podle obvyklých thrillerových schémat. Tvůrci zdůrazňují jiný děsivý aspekt celého případu, totiž obludný byrokratický a ideologický ruský aparát, který z různých důvodů do poslední chvíle znemožňoval šéfovi vyšetřujícího týmu Viktoru Burakovovi dopadnout pachatele. Psychicky vyčerpaný detektiv, obávající se jak neúspěchu a zodpovědnosti za další mrtvé, tak tvrdých represí vůči vlastní osobě, dopadne zločince až po změně režimu... Masový vrah Andrej Čikatylo (v ruštině psán Čekotylo) je tvůrci představen jako oběť psychické poruchy a v pozoruhodném podání Jeffreyho DeMunna vzbuzuje spíše lítost a soucit než nenávist. V kriminálním dramatu, které režisér Chris Gerolmo natáčel v Maďarsku, dále hrají Stephen Rea, Donald Sutherland a Max von Sydow. Snímek oceněný Zlatým glóbem je po právu považován za jedno z nejlepších děl z produkce HBO. (HBO GO)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (286)

Hunter2222 

všechny recenze uživatele

Ani by som neveril, že ma môže baviť film, ktorý sa okrem iného snaží odraziť problematiku danej doby. Nuž, ale toto je o sériovom vrahovi a k tomu podľa skutočnej udalosti, takže baviť ma to muselo. Neviem koľký ľudia vedeli o metódach forénzneho vyšetrovania v dobách hlbokého komunizmu. Ja nie a veľa som sa dozvedel. Čikatil bol fakt beštiálny vrah, pôsobiaci celkom vyrovnane a vyšetrovateľovi som prial, aby ho už konečne chytil. Zmasakrovať 52 ľudí, z toho 35 pod 18 rokov je naozaj sila, aj na ruské pomery.Imbecilita tej doby je zobrazená rovnako dobre ako sú aj herecké výkony postáv. Jediné, čo mi máličko vadilo je, že film je americký a nepôsobilo to tak ruky ako by to malo. Napr. nevideli sme ruskú zimu (ale vodku hej)... ()

-bad-mad-wolf- 

všechny recenze uživatele

Ohromně charismatické herecké obsazení - v počtu působivých tvářích na metr čtvereční se tu trhají rekordy (občasné přehrávání člověk rád odpustí). Zbytek jinak solidní kriminálky poněkud ubíjí televiznost, která se projevuje zejména v nicotné výpravě a statické ošuntělosti audiovizuálu. Celková umírněnost je poplatná výše popsanému; člověk má pocit, že Čikatilův hrůzný příběh vlastně jen tak plyne v pozadí a není třeba se kolem něj vzrušovat - což je sice signifikantní při vykreslování komoušského byrokratického aparátu, ale taky neadekvátně unylým zážitkem pro diváka. Škoda... ()

Reklama

dopitak 

všechny recenze uživatele

Hodně zajímavé, i když nechutné a perverzní téma, ovšem dost mizerně zpracované. Nerad se dopouštím toho oblíbeného kritizování "všeho amerického", ale soudím, že tohle se amíkům moc nepovedlo. A co je ještě daleko horší, musím protentokrát zcela souhlasit s tím, co o filmu napsal náš mistr nesmyslů Shadwell. ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Kdyby tam nehráli notoricky americké tváře, tak jdu si i na pět. Ale přece jen "Sovětský Svaz a Donald Sutherland"? Mě to zkrátka rušilo. Nicméně to trochu zastřel fakt vznikajícího přátelského pouta mezi Burakovem a generálem. Vyšetřovat v té době takovou masovou vraždu nešlo bez komplikací, protože v SSSR se přece nic takového nemůže stát to jen v USA. Chvílemi to nabíralo až komediální pel mezi Burakovem a takzvanou komisí. Určitě to stojí za zhlédnutí. ()

Peytl 

všechny recenze uživatele

Takže jedenavosumdesát procent, jo? Nebo je v tomto numeru zakódován skutečný počet obětí soudruha Čikatila? Jisté je jen to, že nebýt svatým, byl bych dnes každopádně padesátým čtvrtým mrtvákem, kterého by měl občan Xicht na svědomí. Xicht... no, na kástingu si museli smíchy mazat hovna po zádech, protože vybrat tolik zjevů, byť by to mělo korespondovat s běžnou populací země, kde včera znamená již pozítří, to muselo nenapravitelně poznamenat i následující generace zúčastněných. Rovněž podezírám produkci, že hadry, které měli ochotníci na sobě, byly bez jakékoliv piety a zřejmě z nesprávného úsudku ohledně autentičnosti, vytaženy z masového hrobu Rudoarmějců, protože i přes evidentně bídný rozpočet by štáb dosáhl alespoň na dvoje tesilky s brilantně ostrými puky. Přes všechnu křečovitou autenticitu Rusáci píší latinkou kismájés a příběh natahují jak bablgem. Téma jak můj žlučníkový šutr, tedy jak gigantická hovězí kráva a dokonale, naprosto dokonale degradované díky zmíněné tlupě šeredných tváří (ano, vím, jak vypadám a přesto), herectví na úrovni pimprlového divadla, investovaným čaulířům odpovídajícím nákladům na jeden a půl dílu Ordinace s vinařem v Benátkách a nakládanému hermelínu... Dle mého erudovaného soudu se jedná o abnormálně promrdanou příležitost natočit slušnou temňárnu... no, a teď do toho ještě Jákl, Satan s námi ()

Galerie (14)

Zajímavosti (30)

  • Když psycholog Buchanovsky (Max von Sydow) čte Čikatilovi (Jeffrey DeMunn) jeho psychologický spis, čte mu ho dlouhé hodiny (ve filmu jsou zmíněné časy od 2:25 odpoledne do 4:20 ráno). Ve skutečnosti se však Čikatilo rozbrečel už po 2 hodinách. (Kvidoland)
  • Poznávací značka 1732 ROH je na automobilu značky Volha GAS 3102 při odjezdu se zatknutým Čikatilem (Jeffrey DeMunn) a později je stejná značka i na Mercedesu, kterým odjíždí Burakov (Stephen Rea) od přiznání Čikatila. (Ivoman)
  • V Rusku se snubní prstýnky nosí vždy na pravé ruce, nikdy na levé, jak je zobrazeno ve filmu. (gjjm)

Reklama

Reklama