Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Americký televizní snímek Občan X vznikl podle skutečných událostí zpracovaných v knize Roberta Cullena Oddělení vražd. Jeho tvůrci líčí osmileté pátrání po masovém vrahovi, který během osmdesátých let v tehdejším Sovětském svazu brutálně zabil neuvěřitelných dvaapadesát lidí, z nichž většinu tvořily děti. Páteř vyprávění ovšem nespočívá jen v odhalování vrahovy identity a jeho dopadení podle obvyklých thrillerových schémat. Tvůrci zdůrazňují jiný děsivý aspekt celého případu, totiž obludný byrokratický a ideologický ruský aparát, který z různých důvodů do poslední chvíle znemožňoval šéfovi vyšetřujícího týmu Viktoru Burakovovi dopadnout pachatele. Psychicky vyčerpaný detektiv, obávající se jak neúspěchu a zodpovědnosti za další mrtvé, tak tvrdých represí vůči vlastní osobě, dopadne zločince až po změně režimu... Masový vrah Andrej Čikatylo (v ruštině psán Čekotylo) je tvůrci představen jako oběť psychické poruchy a v pozoruhodném podání Jeffreyho DeMunna vzbuzuje spíše lítost a soucit než nenávist. V kriminálním dramatu, které režisér Chris Gerolmo natáčel v Maďarsku, dále hrají Stephen Rea, Donald Sutherland a Max von Sydow. Snímek oceněný Zlatým glóbem je po právu považován za jedno z nejlepších děl z produkce HBO. (HBO GO)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (286)

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Zaráží mě, jak jsem na takový milý film mohl narazit až 27 let po jeho vzniku. Kam se hrabou všemi vychvalovaní vrahové z Netflixu. Čikatylo byl mimořádný psychopat. Přes 50 obětí z nichž přes 30 tvořily děti, tak to rozhodně není běžná bilance sériových vrahů. Film je chytlavě zpracován, absolutně nenudí a snad by se dalo říct i to, že vůbec nezestárl. Kdo má rád kriminálky a mezi jeho oblíbené kratochvíle patří sledování sériových vrahů, tak ten by si měl pošmáknout. [80 %] ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Tak silné téma jako je pronásledování a dopadení jednoho z nejobávanějších masových vrahů historie pochopitelně neobyčejně usnadňuje přijetí filmu, ale samo o sobě by nestačilo, kdyby snímek měl špatný scénář a režii. Na americkou produkci se tvůrci překvapivě krotí, takže film se nevyžívá v laciném zobrazování hrůz, ale soustředí se na psychologii hlavních hrdinů a na pomalu postupující pátrání. Samozřejmě v zobrazení sovětské reality není film zcela hodnověrný a znalci poměrů se párkrát můžou pousmát, ale to drtivé většině diváků vadit nebude. Slušné herecké výkony, kvalitní režie, dobrá atmosféra. Celkový dojem: 75 %. ()

Reklama

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Občan X - masový vrah a kanibal Andrej Čikatilo. Zajímavý film o deviantovi a neúnavném detektivovi, jehož posláním je Čikatila dopadnout. Aby se to povedlo, musí nejdříve zvítězit na nefunkčním aparátem. Ačkoliv je to TV film - budete tajit dech. Herci odvedli naprosto skvělé výkony. Všichni. Oproti Evilenkovi je to spíše o způsobu vyšetřování než o nějakých výraznějších emocích. Přesto se mi toto líbilo více než Evilenko. U mne je to na 4 rudé hvězdy. * * * * ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Až překvapivě kvalitní snímek z produkce televize. Na délce 103 minut je rozehrána velká a těžká válka ruské policie a jednoho muže, který svým způsobem změnil dobu. Čikatilo byl pravděpodobně nejhorší zločinec v historii Ruska. Herci jsou na televizní produkci neuvěřitelně kvalitní a Donald Sutherland působí jako by v Rusku pobýval. Max von Sydow v roli psychologa, který vytvoří zločincův profil a prosadí tim psychologickou spoluprácí při hledání vrahů, je výborný a i ve svém věku dokáže výborně vystihnout postavu. Kdo chec znát kus té zlé stránky Sovětského svazu má jasnou volbu na večer. ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Další z výborných filmů, natočených na základě skutečných událostí. Dodnes si pamatuji, když se o tomto masovém vrahovi Čikatilovi psalo v našich novinách a zmiňovaly se tam zvěrstva, jichž se na svých obětech dopouštěl. Film sice nezabíhá až do krajních podrobností, ale přesto zobrazuje jeho případ možná ne příliš obsáhle, ale o to efektivněji. Stephen Rea coby vyšetřovatel a Jeffrey DeMunn jako Čikatilo hrají skvěle. ()

Galerie (14)

Zajímavosti (30)

  • V čase 1:07 jde plukovník (Donald Sutherland) k poručíkovi (Stephen Rea) přes seschnuté slunečnicové pole a má rukavice pod rukávy a na rukávech znečištění od suchých slunečnic. Po střihu má rukavice pod rukávy a znečištění nikde patrné. (Ivoman)
  • Dcera Andreje Čikatila Lyudmila se svého otce zřekla poté, co obtěžoval jejího syna a dále už o ní nejsou žádné informace. Syn Jurij naopak šel ve šlépějích svého otce. Nechal si původní příjmení Čikatilo a říká o něm, že byl obětí komunistického režimu. Sám se pak v životě dopustil rvačky, krádeže nebo pokusu o vraždu. (Kvidoland)
  • Soud shledal Andreje Čikatila vinným z vraždy celkem 31 chlapců ve věku od 8 do 18 let, 14 dívek ve věku 9 až 17 let a 18 mladých žen. (Macik1982)

Reklama

Reklama