Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Americký televizní snímek Občan X vznikl podle skutečných událostí zpracovaných v knize Roberta Cullena Oddělení vražd. Jeho tvůrci líčí osmileté pátrání po masovém vrahovi, který během osmdesátých let v tehdejším Sovětském svazu brutálně zabil neuvěřitelných dvaapadesát lidí, z nichž většinu tvořily děti. Páteř vyprávění ovšem nespočívá jen v odhalování vrahovy identity a jeho dopadení podle obvyklých thrillerových schémat. Tvůrci zdůrazňují jiný děsivý aspekt celého případu, totiž obludný byrokratický a ideologický ruský aparát, který z různých důvodů do poslední chvíle znemožňoval šéfovi vyšetřujícího týmu Viktoru Burakovovi dopadnout pachatele. Psychicky vyčerpaný detektiv, obávající se jak neúspěchu a zodpovědnosti za další mrtvé, tak tvrdých represí vůči vlastní osobě, dopadne zločince až po změně režimu... Masový vrah Andrej Čikatylo (v ruštině psán Čekotylo) je tvůrci představen jako oběť psychické poruchy a v pozoruhodném podání Jeffreyho DeMunna vzbuzuje spíše lítost a soucit než nenávist. V kriminálním dramatu, které režisér Chris Gerolmo natáčel v Maďarsku, dále hrají Stephen Rea, Donald Sutherland a Max von Sydow. Snímek oceněný Zlatým glóbem je po právu považován za jedno z nejlepších děl z produkce HBO. (HBO GO)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (286)

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Po shlédnutí filmu Evilenko jsem se dostal i k tomuto druhému zpracování Čikatilova příběhu a musím říct, že ho hodnotím jako povedenější. Ano pravda škodí tomu trochu to laciné televizní zpracování, ale naproti tomu film přináší kvalitní dokumentaristický pohled který v mnoha ohledech odpovídá realitě. Abych vzpomněl ještě jeden případ z nedávné doby tak např Dítě číslo 44 které je rovněž tímto příběhem volně inspirováno se až moc na moje gusto zaměřovalo na politiku, udavačství a věci okolo a málo se vyšetřovalo. Občan X je rozumný kompromis nabízí náhled na vyšetřování, ale zároveň i odkazuje na byrokratickou mašinérii která ho úspěšně brzdila. Ono asi nebude náhodou, že jak zkostnatělý systém padl, tak to měl Čikatilo brzo spočítaný. Každopádně solidní kousek a pohled do historie. U mě celkem spokojenost.70% ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Hodně zajímavé, i když nechutné a perverzní téma, ovšem dost mizerně zpracované. Nerad se dopouštím toho oblíbeného kritizování "všeho amerického", ale soudím, že tohle se amíkům moc nepovedlo. A co je ještě daleko horší, musím protentokrát zcela souhlasit s tím, co o filmu napsal náš mistr nesmyslů Shadwell. ()

Reklama

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Veľmi kvalitná televízna produkcia s hodnoverným zobrazením ruského prostredia, až človek nemusí uveriť, že ide o americký film. Absentuje tu dôkladnejšia analýza jednotlivých vrážd, možno viac krvi a poukázanie na brutalitu psychopata Čikatila. Je to ale odôvodnené. Tvorcom šlo skôr o poukázanie na nezdravý vyšetrovací aparát, kde na dôležitých postoch sedia neschopní ľudia, ako aj na sovietsky "dokonalý" systém, kde sa nemohlo oficiálne nič také ako masová vražda stať. Vyrovnané herecké výkony podporujú nadpriemerný filmový zážitok. ()

lamps 

všechny recenze uživatele

Film plný rozporů. Na jednu stranu poměrně vtahující, myšlenkově bohatý a skvěle obsazený i zahraný, ale současně nedotažený a rozkouskovaný mezi potenciálně silné motivy, z nichž každý by však zasloužil větší pozornost. Film táhne zejména jeho samotný námět a k dobru mu lze přičíst i kritiku sovětských státních orgánů, ale v závěru přesto zůstane pachuť nad nenaplněným potenciálem příběhu o nejhorším masovém vrahovi ruské historie, jehož běsnění a osobnost televizní Občan X bohužel dostatečně neznázorňuje. 70% ()

Šakal 

všechny recenze uživatele

Kvalitní snímek natočený na základě skutečných událostí. Je to příběh ruského masového vraha Andreja Čikatila ( v podání J. De Munna), který během osmi let brutálně zavraždil 52 lidí ( z nichž převážná část byla mladší 17 let). Celá léta unikal spravedlnosti, kvůli byrokracii, která vládla v tehdejším komunistickém Sovětském svazu. Tehdejší aparát od toho dával raději ruce pryč, než aby připustil, že i zde může existovat sériový vrah. To je přece fenomén kapitalismu a západního světa..... Vyšetřováním je pověřen patolog Burakov ( skvělý S. Rea ) povýšený do funkce detektiva. Ten musí bojovat nejen proti brutálnímu vrahovi, ale také proti byrokracii a její lhostejnosti, nadutosti, tuposti, povýšenosti.... Jediným jeho spojencem je komisař Fetisov v podání výborného Donalda Sutherlanda. Kdo určitě ještě stojí za zmínku je vynikající M. von Sydow v roli psychologa, který vytvoří vrahův profil. Ten skvěle vystihl charakter jeho postavy.Co sráží tento snímek ( a brání mně dát plné hodnocení ) je vykreslení hlavní postavy, brutálního masového vraha Andreja Čikatila. Na to, co to bylo za neuvěřitelnou " stvůru " , tak zde člověk spíše cítí " pouze " nenávist, znepokojení ( a to spíše kvůli představám a nikoliv kvůli hlavnímu představiteli, ikdyž potenciál tam byl a pár náznaků bylo více než slibných). Možná se tvůrcům filmu do toho příliš nechtělo, ale měl zde být vypodobněn mnohem hrůzněji a i vraždy měly vypadat brutálněji. Takto je člověk spíše znechucen tehdejší byrokracií než šokován a zhnusen opravdu brutálními vraždami Andreja Čikatila, což by mělo býti min rovnocenně! Přesto se jedná o pozoruhodný snímek! ()

Galerie (14)

Zajímavosti (30)

  • Andrej Čikatilo (Jeffrey DeMunn) bol odsúdený na trest smrti. Ruský prezident Boris Jeľcin zamietol 4. januára 1994 žiadosť o milosť a 14. februára 1994 bol vo väznici v Novočerkasku zastrelený strelou za pravé ucho. Pár sekúnd pred smrťou prosil, aby mu nepoškodili mozog za účelom jeho zachovania pre výskum. (Raccoon.city)
  • Čikatilova poslední slova před smrtí zněla: „Nevystřelte mi mozek z hlavy, Japonci si ho budou chtít koupit.“ Ta mimochodem ve filmu nezazněla. (Kvidoland)
  • Když si všimneme plakátu Lenina, když detektiv Burakov (Stephen Rea) prochází ulicí, tak vidíme, jak na začátku filmu je celý a na konci je úplně roztrhaný. Rozdíl je i v tom, že na konci slyšíme anglickou mluvu v rádiu. Tyto scény tak dobře vyjadřují rozdíl ve fungování v sovětském bloku. (Kvidoland)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno