Reklama

Reklama

Řím

(seriál)
Trailer 2
Velká Británie / USA, (2005–2007), 19 h 45 min (Minutáž: 44–65 min)

Hudba:

Jeff Beal

Hrají:

Kevin McKidd, Ray Stevenson, Polly Walker, Kerry Condon, James Purefoy, Ian McNeice, Coral Amiga, Lindsay Duncan, Lidia Biondi, Tobias Menzies (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(2) / Epizody(22)

Obsahy(1)

HBO s hrdostí uvádí 22 epizod seriálu Řím. Epické drama z dob Julia Caesara, jeho nemilosrdného stoupence Marca Antonia, mazaného dědice Oktaviána, nerozhodného přítele Bruta, bezohledné neteře Atiy a kruté milenky Servilie. Příběh jednoho věku, viděný očima vojáků Lucia Vorena a Tita Pulla, dvou přátel, jejichž osudy jsou neoddělitelně spjaty s osudem samotného Říma. Láska, chtíč, věrnost a zrada zahalují nechvalně proslulé Římany jako závoj v jejich krutém boji o moc a zákon, pomstu i spásu. Staňte se svědky konce republiky a zrození impéria. (Magic Box)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (426)

sportovec 

všechny recenze uživatele

V záplavě různých HERKULŮ, GLADIÁTORŮ se jedná asi opravdu o nejzdařilejší ztvárnění klíčového období nejen římských, ale i evropských dějin (co by byla EU bez Římské říše?); od dob Gravesova JÁ, CLAUDIUS jsme svědky dalšího vrcholu v uměleckém zpodobování epoch - ne dílčích momentů, ve kterých u nás vynikl nejvíce Oldřich Daněk - antických dějin. Oproti CLAUDIOVI se tu sestupuje hluboko do antického všedního dne, mimo luxusní gulagy senátorských a zbohatlických vill, domů a paláců. Konstatovaný protiklad vznešených myšlenek a barbarských činů ve vztahu k otrokům je přirozený - lepší a výkonnější stroje tehdy prostě k dispozici nebyly. Řím v tomto někdejším tzv. civilizovaném světě dílčích planetárních enkláv (Indie, Čína, Středomoří, střední a antilská Amerika) způsob, založený na mimoekonomickém donucování pracovní síly, propracoval k absolutní dokonalosti s vrcholem vlády dynastie adoptivních císařů Antoninovců (94-192 n. l.). Zhruba 120-180 000 legionářů z cca 10-12mil. Itálie drželo pohromadě říši měřící 0,5-3,5 mil. km čtvereč. s 30-80 miliony obyvatel. Vlásečnice i tepny silnic a cest, dominanty akvaduktů, to všechno fungovalo již v sullovském i césarovském Římě pozdní aristokratické rodové republiky. Zformována byla i většina římského práva (systematicky bylo zpracováno až o šest století později za vlády byzantsko-východořímského císaře Justiniána). Správa tohoto impéria se vyznačovala úsporností, součástí vnitřních vazeb byla i multikulturnost v limitech a chápání hodotových orientací této antické civilizace. Základní črty Římské říše seriál zachycuje skvěle, nic dlužen nezůstává ani historickým postavám. Zachycení Kaisariónovy matky Kleopatry je právě tak přesné jako postižení ovzduší historicky končící staroegyptské civilizace. Je nutné vyzvednout i výpravu, která se na celkovém zdaru seriálu podílí opravdu mimořádně. Je otázkou, nakolik se podaří v druhé řadě seriálu tuto úroveň zachovat. Jisté je, že atraktivnost děje i převratnost událostí neutrpí a zajímavé bude, jak se autoři seriálu vyrovnají s osobností Caesarova adoptivního syna Oktaviána-Augusta, zakladatelské osobnosti nejen císařského římského období, ale i julijsko-klaudijské dynastie. Náznaků, že je na co se těšit, rozhodně není málo. ()

tahit 

všechny recenze uživatele

Seriál „Řím“ z období antického Říma, je to nejlepší co se kdy nafilmovalo o historii Říma. Projekt celého seriálu si udržuje po celou dobu maximální kvalitu. a to není u tak dlouhých seriálu obvyklé. Alfou a omegou tohoto impozantního historického seriálu jsou dva římští vojáci Paulus Vorenus a Titus Pullo. Životní příběh těchto postav není fiktivní, ve svých příbězích nás provázejí dějem velkých politických intrik, úklady, všude přítomné smrti z jedné z nejstabilnějších kultur antického světa. Celý seriál ukazuje život v antickém Římě i v nejmenších detailech. Jak žili, co je tížilo a jaké měli problémy. Herci do rolí jsou typově velmi dobře vybráni. Z hlediska faktu historie popis života Římanů a Gaia Júlia Caesara v projektu není vždy vše 100%, ale komu na tom dnes záleží, nejde o věrný dokument doby. ()

Reklama

Davies182 

všechny recenze uživatele

Řím překvapil, a to hodně. Dlouho jsem o něm slýchal jak skvělý je to seriál, dlouho mi byl několika kamarády doporučován, a já jej dlouho naschvál přehlížel. A to i navzdory tomu, že se mi již několik měsíců doma hezky hřeje na blyštivých placičkách... První díl trpí jako většina později výborných vážnějších seriálů pomalejším a trochu chaotickým rozjezdem, jenže v druhé polovině se přehoupne do neuvěřitelně napínavého tempa, kdy je radost sledovat osudy všech hlavních hrdinů a jejich zákeřné a vypočítavé intriky. Druhý díl pak rozhodně v rychlosti nepolevuje a je úžasné, že celých 50 minut se pořád něco děje. Stylizace samozřejmě (jak je to u HBO zvykem) výborná, herci vkusně vybraní, počítačové triky při záběrech na daleká města, vojska atd. nevadí. Musím taktéž smeknout před působivým zobrazením explicitních scén, a to jak sexuálních, tak těch krvavě brutálních. Je jen dobře, že v seriálu jako je tento se podobné záběry neodsunují do pozadí, k Římu podobné věci v minulosti zcela určitě patřily... Takže zatím shlédnuto cca 100 minut, a už se velmi těším na další díly! 1. série: Ze začátku mne Řím dostal a hodnotil jsem za pět. Prvních několik dílů je jakž takž nadprůměrných, pak ale v mém případě přišel jakýsi podivný zlom, a uprostřed první řady jsem se solidně nudil... Posledních pár dílů je naštěstí tak napínavých, že téměř stoprocentní verdikt zůstává. 2. série: Kupodivu mne ve své druhé sezóně o deseti dílech dokázal Řím překvapit ještě více, než při prvních dvanácti epizodách. Nejdůležitější zůstává fakt, že jsem si každý díl užíval, těšil se na shlédnutí a nenudil se, což u S01E01 - S01E05 rozhodně neplatilo. Vorennus a Pullo jsou skvělí týpci a sledovat jejich putování napříč plynoucími roky se mi hodně líbilo, stejně jako bavit se nad intrikami Cézarovy rodiny... jo a v každém díle se š*ká o106, je to skoro jako Californication ve středověku :-). ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

22/22 Kde jsou ty časy, kdy HBO nebylo synonymem pro Hry o trůny? Ve srovnání s jinými antickými seriály jiných kabelovek je sice Řím nuda, ale ne každý projekt může být tak dokonalý jako Spartacus: Gods of Arena. Herecky mi nikdo neutkvěl v paměti, ohranější drama starověku, než je ten Caesarův příběh ani být nemůže. Proklamovaná práce s autenticitou se produkci nakonec nevyplatila, protože více než 2 série už nikdo platit nechtěl. Co je ale důležité, je skutečnost, že obliba historických seriálů se zvedla a dveře byly otevřené pro všechny ty pozdější Tudorovce nebo Vikingy. #hbo ()

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Řím nestrhne hned, zvláště pro takové jako já, kteří při hodinách dějepisu nedávali pozor, bude víceméně první půlka docela fuška. Děj obsáhne několik let a na scénu nakráčí neskutečné kvantum postav a divák je do víru dění hozen nemilosrdně hlavou napřed. Jenže v momentě, kdy vám dojde, že zde není jediného kladného hrdiny (co si budeme povídat, i ten hláškující vtipálek Pulo je pořád jenom neurvalé krvelačné hovado), že všichni herci bez jakýchkoliv výjimek hrají jak o život a že celá ta ‚římská krása‘ je vylíčena taková, jaká opravdu byla, bez morálních zásad a úcty k životu, se zaplivanými ulicemi a počmáranými zdmi, strhne vás to a nepustí. Snad jen fakt, že několikaletý rozestup v ději by měl na visáži hrdinů, těch dětských zvláště, být znát, si nechce dát pokoj. Jinak bez výtek. PS: Když tak čtu komentáře kolem. To musí v každém filmu/seriálu z období antiky být pořádné vojenské souboje? Edit po Season II: Fenomenální! ()

Galerie (158)

Zajímavosti (27)

  • Prakticky všechen kompars tvořící dav byli praví Římané. Producentům a režisérům totiž přišly způsob chování a chůze Italů více přesvědčivé pro antický Řím. (CliffLee)
  • Komparzisté představující římské vojáky museli strávit dva týdny ve speciálním táboře, kde podstoupili vojenský výcvik odpovídající skutečnému římskému výcviku. (Reiniš)
  • Přibližně 1 250 párů dobových bot a sandálů bylo vyrobeno v Bulharsku. (CliffLee)

Související novinky

Zemřel herec Ray Stevenson

Zemřel herec Ray Stevenson

22.05.2023

Velice smutná zpráva zasáhla v pondělí filmový svět. Milovaný a uznávaný herec Ray Stevenson zemřel ve věku 58 let. Zprávu potvrdil server Deadline s tím, že Stevenson údajně zemřel v Itálii, kde… (více)

Druhý ročník Comic-Conu Prague se blíží!

Druhý ročník Comic-Conu Prague se blíží!

18.09.2021

Druhý ročník festivalu Comic-Con Prague proběhne v termínu 15. – 17. října 2021 v pražském O₂ universu. Comic-Con Prague 2021 nabídne fanouškům sci-fi, fantasy a hororu velmi pestrý a bohatý program… (více)

HBO dělá na dalších spin-offech Hry o trůny

HBO dělá na dalších spin-offech Hry o trůny

20.03.2021

Kabelová stanice HBO si zřejmě řekla, že příběhů ze světa Hry o trůny nemůžou mít diváci nikdy dost, a tak se kromě již rozpracovaných prequelů a spin-offů rozhodla rozpracovat ještě tři další nápady… (více)

Zemřel režisér Michael Apted

Zemřel režisér Michael Apted

09.01.2021

Ve věku 79 let zemřel britský režisér a producent Michael Apted. Rodák z hrabství Buckinghamshire započal svou kariéru v televizi, brzy se však proslavil sérií časosběrných dokumentárních filmů „Up“… (více)

Reklama

Reklama