Reklama

Reklama

Řím

(seriál)
Trailer 1
Velká Británie / USA, (2005–2007), 19 h 45 min (Minutáž: 44–65 min)

Hudba:

Jeff Beal

Hrají:

Kevin McKidd, Ray Stevenson, Polly Walker, Kerry Condon, James Purefoy, Ian McNeice, Coral Amiga, Lindsay Duncan, Lidia Biondi, Tobias Menzies (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(2) / Epizody(22)

Obsahy(1)

HBO s hrdostí uvádí 22 epizod seriálu Řím. Epické drama z dob Julia Caesara, jeho nemilosrdného stoupence Marca Antonia, mazaného dědice Oktaviána, nerozhodného přítele Bruta, bezohledné neteře Atiy a kruté milenky Servilie. Příběh jednoho věku, viděný očima vojáků Lucia Vorena a Tita Pulla, dvou přátel, jejichž osudy jsou neoddělitelně spjaty s osudem samotného Říma. Láska, chtíč, věrnost a zrada zahalují nechvalně proslulé Římany jako závoj v jejich krutém boji o moc a zákon, pomstu i spásu. Staňte se svědky konce republiky a zrození impéria. (Magic Box)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (426)

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Seriály z produkce HBO jsou často velmi kvalitní a prakticky za každý by ČT1 nebo Nova museli děkovat nebesům (hned potom co by dali dohromady velký opravdu velký rozpočet....). Řím v podstatě není výjimkou. Je rozmáchlý a velkolepý, ale bohužel ne tak dokonalý jako jeho konkurence (např. Carnivale, který je bezchybně stylizován a úžasně napsán). Seriál je také lehce srážen nedostatek osobností mezi hlavními postavami a "známým" dějem, který nebude pro nikoho aspoň maličko znalého překvapením (to se týká hlavně historicky doložených událostí). Linie okolo Vorenuse a Pulla mi nepřišla příliš zajímavá a kromě řešení nevěry jeho manželky snad i zbytečná. ()

Vavča 

všechny recenze uživatele

Seriál, kde jsem se vždy třásl netrpělivě na další díl a sledoval ho průběžně, jak vycházel(u druhé série). Velmi zábavné, snaha blížit se, co nejvíce historické přesnosti. Výhodou je nejen povedená sonda do nižších pater společnosti, ale zejména skvěle zvolené herecké obsazení Kevin McKidd jako Lucius Vorenus a Ray Stevenson jako Titus Pullo jsou skvělí. Ciarán Hinds je pravděpodobně ten nejlepší Caesar, jaký kdy byl zatím k vidění a co teprve Markus Antonius! James Purefoy se při jeho hraní fakt musel vyžít. I zbytek herců je ovšem dobrý, vysoce zajímavá rozvětvená zápletka, napětí. Slušná výprava, jenže nakonec se do obou sezón vloudily jisté historické nepřesnosti(které si myslím nezájemce o epochu nezachytí), případně mě mrzí, že některým událostem a věcem nebyla věnována pozornost. Co zamrzí nejvíce je absence větších válečných střetnuí, ale já to chápu, musel by to sponzorovat Bill Gates nebo jiný miliadář, aby na to bylo. Snad se dočkáme jindy, jinde v nějaké starověké historické sérii. (domnívám se, že animace je hezká věc, ale živé lidi v dobových kostýmech a zbraních nic nahradit nedokáže). Poznámka k Faye: Lyndsey Marshal je skutečně nesympatická Kleopatra, docela ošklivá, jenže pokud jsou nalezené kosterní pozůstatky její, tak skutečně příliš krásna nebyla (měla jiné přednosti na dobu antiky, byla vzdělaná, zábavná, měla charakter, nebyla to šedá myš v rohu, jak předepisovala doba, tedy většinou), ostatně uvědom si že dynastie Ptolemaiovců měla velmi zvrácenou sňatkovou politiku, takže jak ti lidé mohli asi vypadat. To Isherwood: No, od antického seriálu to čekáme vojenské souboje, byla to doba, kdy se bojovali obrovské bitvy a války, k takovým rozměrům se svět vrátil až v 18.století! Celkově mohu říci, že seriál zaujal i moje vyučující. Sezóny se od sebe kvalitou výrazně neliší. Seriál vás donutí zapátrat více po osudech postav, speciálně Cicero tam dostává dobře na frak, ale historicky to sedí, kdo nevěří ať si přečte jeho dopisy z té doby a nějakou historickou práci novější. Na explicitu scén bych si nestěžoval, byť chápu, že někdo by se bez nich obešel a někomu přišly zbytečné. Jen si pořád musím říkat, stejně jako u literární produkce - to se musí neustále dělat jenom témata z doby Říma, to se všichni příslušníci euroamerické civilizace považují za následovatele a dědice odkazu Římanů?! Uvítal bych fakt i něco mimo nejvíce protěžovanou tématickou oblast... Rád bych viděl pořádnou sérii na punské války, nebo éru diadochů, Filipa II., Anabasis, Peloponnéská válka, a spousta jiných námětů by se dala vyhrabat pro tv, filmovou produkci. ()

Reklama

Arachneuss 

všechny recenze uživatele

První řada: Z historie Říma mne vždy nejvíce fascinovalo období Prvního triumvirátu a proto jsem naprosto unesen z toho, jak přesně jsou zde podány dobové události. Seriál si totiž nehraje na Řím, on Římem je! Špína kam se podíváš, bordely, žebráci, krysy a mnoho dalších věcí, které tak citelně chyběli předchozím dílům z téže doby, jsou zde naprosto běžná věc. Příběhově se jedná o opravdovou bombu! Skvěle napsané a bravurně zahrané postavy, především Octavianus a Pompei Magnus. Svět se zde nedělí na hodné a zlé, všichni jednají jako opravdoví lidé, snažíc se přežít a získat pro sebe co největší moc, ať už si jako omluvu vymýšlejí záchranu republiky či službu vyšší moci. Pokud jsem měl na začátku ze seriálu obavy, tak ty úplně zmizely a byly nahrazeny úžasem v momentu, kdy Brutus uštědřil Caesarovi poslední bodnutí dýkou. Druhá řada: Kde další série slábne na scénáři, tam to dotahuje skrze značně lepší a nákladnější technickou stránku. Více soubojů, více kulis a dokonce i na na seriálové poměry skvěle udělaná bitva u Filipp. V příběhu sice nedosahuje svého předchůdce, neboť zde neexistuje postava s tak silným charakterem jako měl Julius Caesar, i přesto se na intriky římské spodiny a vrchnosti skvěle kouká. Vrcholem je pak neustálý souboj Octaviana a Marka Antonia. Bezcitná kreatura contra vášnivý agresor. U obou představitelů se dá mluvit o opravdu dech beroucích výkonech. Zakončující díl sice není tak úderný jako v první řadě, i přesto díky němu nastane pocit, že tentokrát jsem se stal součástí něčeho většího, jenž přesahuje hranice běžného seriálu. ()

igi B. 

všechny recenze uživatele

Po formou i obsahem skvělých úvodních titulcích už jen instantní televizní melánž, určená místo chleba a her povrchnímu diváckému stádu, jež o latinské civilizaci a věci neslyšelo ani z aventinského pahorku... . . . Ave! - - - P.S. Malá citace z anotace k dvd edici: "Výpravný seriál o lásce, zradě, o životě senátorů i plebejců a legionářů Vás ohromí velkolepou výpravou i kvalitním scénářem, krutými a krvavými scénami, v nichž se nešetří sexem, ale ani respektováním historických událostí na ploše šesti dvd." Blablabla... . . . Ha! Tak tím se myslím mnohé zase vysvětluje! Janus musí mít z téhle obětiny snad věčné vrtění... ;o] - - - - - (Sledováno nepravidelně v nedělní noci na >římském prostoru< /bohužel zase bez originální zvukové stopy s pofiderním č. dabingem/, hodnocení kdesi v čase mnohé, zívající komentář zde jako dvěstěpadesátýpátý - 19.6.2011) ()

Ivoshek 

všechny recenze uživatele

Sex, války, násilí, intriky a velmi solidní historická věrnost. Je vidět, že autoři seriálu měli o reáliích konce republiky dobře načteno. Všichni hlavní účastníci tehdejšího dění jsou tu opravdoví lidé z masa a kostí a ne figurky z učebnic. Nejzábavnější je pro mne Marcus Antonius, agresivní vypité hovado. Postavy Lucia Vorena a Tita Pulla dávají seriálu vhled i do života nižších vrstev, což je taky fajn. Snad jen ta míra náhod, s jakou se tihle dva vždycky ocitnou v momentech, které pak psaly dějiny, je trochu na pováženou. Tohle dílo má kvalitu i odvahu a ze seriálǔ posledních tak deseti let je to pro mne top. Znovu se ukazuje, že HBO má nejlepší vlastní tvorbu na světě. ()

Galerie (158)

Zajímavosti (27)

  • James Purefoy byl britským bulvárem nařknut, že měl v seriálu mužství vylepšené pomocí počítače. Sám Purefoy se proti tomu rázně ohradil s tím, že někteří kolegové tuto grafickou pomoc opravdu využili. (Olík)
  • Postava Julia Caesara (Ciarán Hinds) ve filmu nepronesla žádný z jeho známých výroků. (Segoves Kelt)
  • První série se odehrává v rozmezí osmi let a to v letech 52 př.n.l. - 44 př.n.l. Druhá série je zasazena do období 44 př.n.l. až 30 př.n.l. (CliffLee)

Související novinky

Zemřel herec Ray Stevenson

Zemřel herec Ray Stevenson

22.05.2023

Velice smutná zpráva zasáhla v pondělí filmový svět. Milovaný a uznávaný herec Ray Stevenson zemřel ve věku 58 let. Zprávu potvrdil server Deadline s tím, že Stevenson údajně zemřel v Itálii, kde… (více)

Druhý ročník Comic-Conu Prague se blíží!

Druhý ročník Comic-Conu Prague se blíží!

18.09.2021

Druhý ročník festivalu Comic-Con Prague proběhne v termínu 15. – 17. října 2021 v pražském O₂ universu. Comic-Con Prague 2021 nabídne fanouškům sci-fi, fantasy a hororu velmi pestrý a bohatý program… (více)

HBO dělá na dalších spin-offech Hry o trůny

HBO dělá na dalších spin-offech Hry o trůny

20.03.2021

Kabelová stanice HBO si zřejmě řekla, že příběhů ze světa Hry o trůny nemůžou mít diváci nikdy dost, a tak se kromě již rozpracovaných prequelů a spin-offů rozhodla rozpracovat ještě tři další nápady… (více)

Zemřel režisér Michael Apted

Zemřel režisér Michael Apted

09.01.2021

Ve věku 79 let zemřel britský režisér a producent Michael Apted. Rodák z hrabství Buckinghamshire započal svou kariéru v televizi, brzy se však proslavil sérií časosběrných dokumentárních filmů „Up“… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno