Reklama

Reklama

Hellboy 2: Zlatá armáda

  • USA Hellboy II: The Golden Army (více)
Trailer 2

Nejproblematičtějšího zaměstnance přísně tajného Úřadu pro paranormální výzkum a obranu tentokrát čeká opravdu náročný úkol. Syn vládce podsvětí, princ Nuada, totiž porušil křehké příměří, které panovalo mezi lidmi a jeho říší, čímž nastartoval příslovečné peklo na Zemi. A má být ještě hůř – Nuada se snaží zkompletovat sbírku artefaktů, jež mu mají pomoci oživit Zlatou armádu, nezničitelná mostra, která za pár minut udělají z lidstva ohrožený druh. Aby toho nebylo málo, Hellboye rozptyluje i lehce italská domácnost, kterou má se svou Liz. Tváří v tvář ohrožení světa musí jít rodina stranou, a tak se zaměstnanci nejtajnějšího ze všech tajných úřadů vypraví do tábora nepřítele, aby zastavili Zlo, ještě než se stačí vyvalit na Zem. Vy se vydáte s nimi, a protože vás povede režisér s nedozírnou výtvarnou fantazií, připravte se, že uvidíte, co jste asi ještě neviděli. (Bontonfilm)

(více)

Videa (6)

Trailer 2

Recenze (1 078)

Radek99 

všechny recenze uživatele

Je to s podivem, ale v případě Helboye je druhý díl lepší prvního, což je jinak ve filmovém průmyslu proti empirickým pravidlům. Hellboy 2 je skutečně výtečným filmovým komiksem a kvůli tomu gejzíru až surrealistické obrazotvorné invence a kvůli zobrazení trollího trhu jsem koketoval s myšlenkou, že dám tomuto komiksu absolutní hodnocení... Hellboy ale nemá jen pozitiva - jeho dějová linie je schématická a průhledná, ten dějový vzorec je skutečně už tak obehraný, že místy to zavánělo přítomností žánrových klišé, ani armáda zlatých robotů nepůsobila ve finále tak velkolepě, jak to bylo původně asi zamýšleno, to ale ani vlastně není podstatné, když film vymýšlí a svou imaginací zaplňuje Guillermo del Toro - jeho eruptivní fantazie je tak úchvatná a strhující, že sama vizuální složka je schopna utáhnout celý film. Del Toro je navíc schopný a zručný režisér, má cit pro načasování akčních scén a hlavně je schopen dělat trikové efekty na takové úrovni, že jsou jeho filmy nezaměnitelně originální a osobité - del Torův rukopis je tak výrazný, že už se nedá k ničemu přirovnávat, del Toro už dávno není ničí epigon, on je sám stylotvorný... Velká škoda, že režisér tentokráte nevytvořil nějakou hlouběji propracovanou mytologii, jako třeba v případě úchvatného Faunova labyrintu, ale že v Hellboyovi požívá mytologické jen jako (hodně ploché) synkretické pozadí. Přesto i zde se dají nalézt silné momenty - ekologický podtext při rozhodování zničit x nezničit Strážce lesů (navíc poslední bytost svého druhu na Zemi), setkání se Smrtí atd. Jindy a jinde bych to nenapsal, ale už se těším na díl třetí... Podobné filmy: Hellboy, Faunův Labyrint, Hulk, trilogie Pána Prstenů ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Banda příšer bojuje proti bandě jinejch příšer. Je to možná ještě víc ujetý než jednička, ale bitky jsou dobrý. Elfskej princ by si to na kopí mohl rozdat s Donnie Yenem z "Hrdiny" a Hellboy to se svym megakanónem kosí hlava nehlava. Selma Blair zase vypadá líp, ofinka vykonala své dílo dobře. Když se ale ponoříte pod tyto povrchní aspekty, a trochu víc se nad Hellboyem zamyslíte, dojde vám, že je to vlastně čistá pohádka. Del Toro je přerostlý dítě a ne nadarmo tam je ten prolog s malym Hellboyem. ()

Reklama

Shadwell 

všechny recenze uživatele

Hellboy 2 vznikl coby syntéza Hieronyma Bosche, Julese Verna, George Lucase a dvou subžánrů fantasy – té Gaimanovsky městské (trollí i elfí podzemní města odkazují na Nikdykde) a Barkerovsky temné (dark-fantasy romány Utkaný svět a Imagika). ____ S filmem se pojí jedno zásadní minus (schéma příběhu) a jedno zásadní plus (jeho výplň). ____ (-) Zcela odsunuté vyprávění charakterizuje nejlépe termín „maso na špejli.“ Neboli pochybná mytologie a zúžený rámec, který slouží jen jako nástěnka, na níž Toro připichuje všemožné atrakce v podobě akce, postav, monster a lokací (časově film navazuje, prostorově vytváří mezery a přesuny mezi místy vypouští). Jako bychom se octli v herní adventuře. Ve výsledku tudíž není důležité, kam hrdinové směřují a odkud pocházejí, ale co právě dělají. I proto hraje prim něžná romance / vtípky a „práce“ je odsunuta stranou (protože o ní zas tak nejde). A i proto si Toro může dovolit tak banální vypravěčské finesy, jako že poučená postava vysvětluje něco té méně poučené, i když ve skutečnosti jsou veškeré informace směřovány divákovi. Tak jako v Temném rytíři, i film Hellboy 2 je vysoce „komunikativní“, zahušťuje příběh událostmi, ovšem stále jsme na poli „nižšího žánru“ (akční fantasy komedie). Tudíž se nelze divit, že film tak rychle vyšumí z hlavy. _____ (+) Monstra jsou nejen skvěle nedesignovaná, ale i rozpohybovaná, zapojená do procesu dění a nedosti na tom ovládají blade-ovské kung-fu. Je to dané tím, že Toro se o hardware a next-gen CGI éru nezajímá, pokud to není nezbytně nutné. Naopak si libuje v organických a přirozenějších „soft“ texturách. Jako by s těmi monstry, či spíše beautiful freaky, chtěl být přímo na place a zdráhal se čekat, než mu je grafici vyjedou z počítače. ()

imf 

všechny recenze uživatele

Trochu to drkotá, to jak si Del Toro do škodovky naložil o pár pytlů s pískem víc, než by bylo zdrávo, ale po nesmělém nakopnutí motoru (úvodní scéna ne a ne rozdmýchat pověstné kouzlo prvního dilu) vás do toho šílený Mexičan vtáhne třeba i proti vaší vůli. Pro fanoušky comicsu a pokleslých žánrů extáze, pro jiné dostatečně velký terč, ale jisté je, že Del Toro je největší hračička současného Hollywoodu a rozfofroval sto milionů, aniž by se nechal semlít megalomanskou lobby (viz Jacksonův King Kong) nebo příliš složitým příběhem. Hellboy 2 sice vypadá jako schody na zvonici, na kterých se občas zadýcháte, ale dolézt nahoru a zazvonit si určitě stojí za to. Už kvůli těm fantaskním výtvorům, které si pro nás autoři připravili. Invence tomuhle filmu crčí z uší... méně je sice někdy více, ale když vám jeden ze záporáků "rozkvete" před očima, nemůžete si pomoct. Rudoch vládne... ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Stává se často, aby dvojka pokořila jedničku? Často asi ne, ale Hellboyovi se to určitě podařilo. Možná už nehláškuje tolik jako v prvním díle, a i ten příběh není tak stylový (to ani první díl nebyl), ale všecko je to tak hezky efektivní, a masky tak originální, že se na to člověk musí koukat. Příjde mi, že Gullermo del Toro se stále učí a snaží se, aby jeho filmy byly lepší a lepší. Faunův labyrint ho leccos naučil a v tomto filmu to je dle mého i dosti vidět, hlavně tedy v maskách. Fakt je, že tenhle film není nic novýho, ale je to stylové, pobaví to a rozhodně nebude nudit, a to je na filmech nejpřednější. Jen by mě zajímalo jestli se opře do třetího dílu a zakončí to vše trilogií. Příjde mi to, že těch filmů už je přemnoženo. Alespoň, že je Ron Perlman v roli Hellboye takový sympaťák, jinak by mi to přišlo už jako naprostá zbytečnost, takhle jsem se ale příjemně na dvě hoďky zabavil. ()

Galerie (74)

Zajímavosti (38)

Související novinky

Netflix chystá seriál Diablo

Netflix chystá seriál Diablo

22.09.2018

Streamovací služba Netflix připravuje animovaný seriál z herního světa Diablo od společnosti Blizzard Entertainment. Projekt momentálně chystá (nebo to alespoň řekl v již smazaném tweetu) scenárista… (více)

Hellboy sprintuje před kamery

Hellboy sprintuje před kamery

07.07.2017

V Hollywoodu obvykle trvá mnoho let dostat film před kamery, takže je vcelku šokující, jakou rychlostí se hýbe kupředu reboot Hellboye. Ještě na začátku roku to vypadalo, že máme šanci na klasickou… (více)

Hellboye čeká reboot

Hellboye čeká reboot

09.05.2017

Guillermo del Toro nedávno oznámil, že je třetí Hellboy opravdu mrtvý. Studio Universal mu definitivně řeklo, že o pokračování Zlaté armády nemá zájem, o to překvapivější jsou tedy zprávy, že se… (více)

Hellboy 3 stoprocentně nebude

Hellboy 3 stoprocentně nebude

22.02.2017

Guillermo del Toro před pár týdny probudil naděje na třetího Hellboye. Po twitterové anketě slíbil, že film znovu probere s comicsovým tvůrcem Mikem Mignolou i s Hellboyovým představitelem Ronem… (více)

Reklama

Reklama