Reklama

Reklama

V Sierra Leone zuří občanská válka o nadvládu nad diamantovými poli. Její obětí se stane i rodina rybáře Solomona. Při přepadení vesnice rebely z revoluční armády se jeho ženě a dětem podaří uprchnout, on je však zajat a skončí jako otrok v diamantovém nalezišti. Když objeví velký růžový diamant, pokusí se ho ukrýt, je však přistižen brutálním kapitánem Poisonem. Dřív než ho stihne Poison zabít, je naleziště napadeno vládními vojáky a oba muži skončí ve vězení. Je tu vězněn i protřelý pašerák Danny Archer, který zaslechne Poisona, jak Solomonovi vyhrožuje. Po propuštění se pokusí od Solomona diamant získat. Ten však všechny nabídky odmítá. Snaží se najít rodinu. Netuší, že jeho dvanáctiletý syn Dio byl rebely odvlečen a po tvrdém vymývání mozku vycvičen na dětského vojáka. Archer se seznámí s americkou novinářkou Maddy Bowenovou, která chce psát o obchodu s nelegálními diamanty. Dostanou se spolu do sporu kvůli jeho cynickým názorům, potom do města vtrhnou rebelové. Danny se dohodne s Maddy, že jí poskytne informace o pašování diamantů, když ona pomůže Solomonovi najít rodinu. Během cesty za diamantem se Danny pod vlivem Maddy i Solomona mění a nakonec slíbí, že nejen pomůže novinářce odhalit pozadí krvavého obchodu s diamanty, ale také najít a zachránit uneseného chlapce. (TV Nova)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (1 083)

castor 

všechny recenze uživatele

Lidé sedí na ulici, někteří se sotva hýbou, všude odpadky, otravující hmyz, zápach se line rychlostí světla, bezpráví čeká na každém kroku. Tak to je Afrika. Vedle toho ale nabízí i štědře zajímavou možnost si přivydělat. Edward Zwick natáčí filmy s vážnějším poselstvím (přesto dle hollywoodské šablony), které jsou pro mě emocionálně zajímavé jen průběhem jejich sledování, v ten daný moment, ale po nějaké chvíli, respektive hned po jejich skončení, ve mně nic nevyvolávají, nepřemýšlím nad nimi. Pro tentokrát se pokusil o jakýsi myšlenkový přesah o situaci na zbídačeném a vykořisťovaném kontinentě, ale stejně skončil jen výkřikem, jelikož autoři v čele právě s režisérem onen výpovědní přesah poněkud lacině nabalili na standardní akční dobrodružství, které ničím nepřekvapí. Buch bác, útěk, buch, trocha filosofické rozpravy, útěk, buch bác, morální apel, bác bác, romantická nitka atp. Aneb chci na něco upozornit, ale dělám to klasickou, hollywoodsky ověřenou, prošlapanou pěšinkou. Jen ať se mi hlavně zlaťáky hromadí. Dobře si vybavuji ty titulky u výkonu Toma Cruise ve Zwickově předešlém filmu: „Oscarová role!“ Samotný výsledek byl fajn, ale nic moc na pokyvování hlavou. To DiCaprio celý film suverénně táhne (bravurní scéna s uloveným paviánem), navíc má skvěle sekundujícího parťáka Djimona Hounsoua (pro oba oscarové nominace) v roli rybáře, kterému se zhroutil celý život. I závěr by se pod rukama jiného herce roztříštil v trapnou momentku, DiCaprio však odchází se vztyčenou hlavou. K tomu mírně schematická Jennifer Connelly, která mimo jiné i zabrouká na romantickou strunu, aby dámy v kině nemusely neustále odklánět zrak, když si tvůrci zamanou trošku naturalismu v podobě sekání končetin. Zvuková i střihová (místy až dokumentární prostřihy) stránka jsou bez debat vynikající, autentické kulisy dodávají další plusové body atmosféře. Zwick má navíc čich na znamenité kameramany. Akční sekvence jsou pak ukázkou dokonalé filmařiny, zejména ony dvě již několikrát zmiňované. V jiném případě bych šel na vyšší hodnocení, ale Zwick mě opět přesvědčil o tom, že mu jde především o ty zlaťáky. Měl by se držet zejména akce, která mu jde bezchybně a neplést se do věcí, pro které není vhodným vypravěčem. Přesto jde o jeho nejpůsobivější film!! A to je samo o sobě slušná poklona!! Lepší ***, horší ****. ()

Dever 

všechny recenze uživatele

Soundtrack James Newton Howard: 1. Blood Diamond Titles - James Newton Howard ,2. Crossing the Bridge - James Newton Howard ,3. Village Attack - James Newton Howard ,4. Ruf Kidnaps Dia - James Newton Howard ,5. Archer Solomon Hike ,6. Maddy & Archer ,7. Solomon Finds Family ,8. Fall of Freetown ,9. Did You Bury It? ,10. Archer Sells Diamond ,11. Goodbyes ,12. Your Son is Gone ,13. Diamond Mine Bombed ,14. Solomon's Helping Hand ,15. G8 Conference ,16. Solomon & Archer Escape ,17. I Can Carry You ,18. Your Mother Loves You ,19. Thought I'd Never Call? ,20. London ,21. Solomon Vandy ,22. Ankala (as used in the film Blood Diamond), song ,23. Baai (as used in the film Blood Diamond), song ,24. When Da Dawgs Come Out to Play (Album Version) (As used in the film Blo , ()

Reklama

Lynn 

všechny recenze uživatele

Jestli je tu dnes mezi námi ještě někdo tvrdící o DiCapriovi, že to je jen pitomá hvězda pro náctileté, tak je to asi duševně chorý jedinec (slušně řečeno...). Z Dicapria se přes Titanicovou anabázi vyklubal setsakramentsky kvalitní herec, jehož výkon je přinejmenším 50% úspěchu filmu. Zwick udělal dobře, že na něj vsadil. Jeho nejnovější snímek se, tuším, neubrání srovnávání s "Hotelem Rwanda". Děj je sice úplně o něčem jiném, ale látka obou filmů si je velmi podobná - Afrika a problémy způsobené chamtivostí "civilizovaného" světa, který s tamní situací "nemůže" nic dělat. Je dobře, že takové filmy vznikají zvláště dnes. Schválně, vzrušují vás i dnes zprávy o počtech obětí v Iráku? Lidé se tedy alespoň na chvíli nad sebou zamyslí, než se v poklidu vrátí ke své večeři. A nebo by alespoň měli. Leč bylo by naivní to předpokládat u těch mocných, což ještě víc podporuje celkové vyznění a zážitek z filmu. ()

TheDarKnig 

všechny recenze uživatele

Nádhera, na konci při závěrečném vzepjetí soundtracku Howarda mně neskutečně mrazilo v zádech. Zwick mi po Posledním Samurajovi znovu dokázal, že mu takovéto emocionální a velkolepé příběhy s poselstvím jdou. Tady je to poselství navíc velmi drásavé a hlavně aktuální, opravdu je mi těch lidí, kteří musí v těchto podmínkách žít, líto. Holt, Afrika na tom vždycky byla takhle a žel ještě dlouho bude. A snad nám, rozmazleným Evropanům, budou dále zruční filmaři servírovat takovéto filmy, abychom si aspon nachvíli mohli uvědomit jak to tam vypadá a opravdu nebudou kupovat konfliktní diamanty. Neuvěřitelně silný příběh bez jakékoliv předlohy, jednou nádherné, jednou hrůzné scenérie, výborný Leo i Hounsou, a jeden příběh o honbě za diamantem v prostředí všudypřítomného zla (zde RUF). Prostě perfektní a ty nominace si film opravdu zasloužil, a zasloužil by si plně i oscary. Má úcta, víc takových filmařů jako Zwick. PS: Na úvodu zmíněný James Newton Howard vytvořil asi svůj nejlepší soundtrack, který po celou dobu oblažuje diváka nádhernými exotickými tóny Afriky. A hlasy taky. Naslouchejme jim a poučme se. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Tenhle film je jak fotbalové utkání. Na jedné straně akce a dobrodružství. Na druhé straně závažné sdělení. Zatímco první strana dělá vynikající přímé kopy na diváka v podobě luxusně udělaných akčních scén. Zejména městský boj mezi RUF a vládními jednotkami + závěrečná řežba se mě dlouho z hlavy nevymaže. Druhá strana odpovídá neméně vynikajícím způsobem v podobě perfektně umístěných střel na divákovi city. Nejvíce práce dalo pochytat střely umístěné na srdce. Nafetované děti v rámci výcviku RUF jsou bohužel bolestná realita stejně tak, ukázka bezcennosti lidského života v těchto končinách. Jenže toto utkání je netradiční, protože jeho cílem není zvítězit nad opačnou stranou, ale vzájemně si přihrávat a to se díky rozhodčímu Edwardu Zwickovi povedlo. Vybral si k sobě výborný tým hráčů. Djimona Hounsoua jehož emoce mě vyrazili dech. Leonarda DiCapria, který dokázal, že ve své věkové kategorii a široko daleko kolem ní nemá po herecké stránce v současné době konkurenci. Scéna, kdy Djimon Hounsou ličí jak bude jednou se synem žít ve šťastné Africe a následný pohled kamery do Leovi tváře byl mrazivý. V jeho výrazu jsem zahlédl beznaděj. V jeho výrazu jsem zahlédl budoucnost Afriky. Jamese Newtona Howarda který svou prací tomuto utkání dal neobyčejnou dramatičnost a spád. Londýnský konec je jen skvěle vyslaná závěrečná střela oběma stranami vůči divákovi. Jelikož se mě toto utkání i s hráči velmi líbilo dlouho jsem váhal, zda nedám plný počet hvězdiček, ale přeci jen kdyby se ubralo na některých dojemných dialozích a místo toho se začlenila další reálná "citovka", třeba jak nezletilé dívky jsou nuceny sexuálně uspokojovat rebely z RUF byl by emoční dopad mnohem větší. Přesto jsem rád za tento film. Mnoho lidí si po skončení filmu bude pamatovat, že Krvavý diamant není skvěle vymyšlený název z marketingového oddělení Warner Bros . Dodatek z 3.2. 2008 po druhém zkouknutí zvýšuji počet hvězd ze čtyř na plnej počet. Film je neskutečně strhující a důvody, které mě vedly k předchozímu nižšímu hodnocení zcela zmizely. Vše perfektně zapadlo do celkového vyznění příběhu. ()

Galerie (48)

Zajímavosti (23)

  • Občanská válka v Sierra Leone skončila v roce 2002. Z rebelské frakce R.U.F., která je ve filmu, se stala politická strana. Její vůdcové byli odsouzeni v roce 2009 za válečné zločiny. (Nick321)
  • Ani jeden člen rodiny Solomona Vanda (Djimon Hounsou) ve skutečnosti nepochází ze Sierra Leone. Djimon Hounsou je Beninec, Benu Mabhena (Jassie) pochází ze Zimbabwe a děti Kagiso Kuypers (Dia) a Antointing Lukola (N'Yanda) jsou Jihoafričané. (Candice)
  • Všechna letadla a vrtulníky ve filmu jsou z ruské produkce, některé z nich upravené armádou Sierra Leone. (don corleone)

Související novinky

Tři nejlepší hrané filmy o Africe

Tři nejlepší hrané filmy o Africe

01.12.2019

Afrika byla dlouho poměrně málo využívaným místem pro děj hraných filmů. Až v posledních přibližně 15 letech vzrostl zájem filmařů o témata spojená především s turbulentními politickými změnami a… (více)

Zwick, bílá velryba a kanibalismus

Zwick, bílá velryba a kanibalismus

04.03.2009

Edward Zwick je prostě smolař. Točí kvalitní filmy, které mají zároveň i značný divácký potenciál, ale přesto z různých důvodů (většinou mizerná propagace) nakonec propadnou. Krvavý diamant… (více)

Bond účastníkem Zwickova odboje

Bond účastníkem Zwickova odboje

18.05.2007

Když Daniel Craig podepisoval smlouvu na chlastání martini s vodkou a projíždění se v Aston Martinu, možná se obával, aby mu (stejně jako jeho předchůdcům) role agenta 007 nepřischla navěky. Zdá se… (více)

Všichni chtějí Lea

Všichni chtějí Lea

08.05.2007

Doby, kdy každá dospívající dívka měla nad postelí plakát Jacka a Rose na přídi Titanicu, už jsou pryč, ale zájem o Leonarda DiCapria neopadá. Právě naopak. Každý producent a režisér, který v… (více)

Reklama

Reklama