Reklama

Reklama

Kromě našeho existují i jiné světy. Jedenáctiletá Lyra žije ve světě, kde duše nesídlí uvnitř člověka, ale v podobě zvířete zvaného daemon. Vyrůstá u strýce Lorda Asriela, který navzdory nelibosti některých členů vládnoucího Magisteria zkoumá Prach, spojující údajně od věků všechny světy. Lyra si s kamarádem Rogerem povídá o záhadných Vrahounech, kteří unášejí děti, a slíbí mu, že ho najde a osvobodí, kdyby ho unesli. Krátce poté se objeví paní Coulterová, která si Lyru vyžádá, aby ji doprovázela na cestě do Londýna a na sever, kde chce pomoci medvědímu králi Regnarovi získat vlastního daemona. Těsně před odletem dá rektor dívce alethiometr, zlatý kompas, který odpoví na každou otázku. Musí však slíbit, že o něm neřekne paní Coulterové. Lyra se brzy přesvědčí, že laskavost a krása paní Coulterové jsou jen maskou zloby a proradnosti. (TV Nova)

(více)

Videa (4)

Trailer 3

Recenze (782)

Slasher 

všechny recenze uživatele

Zlatý Kompas je další film co se veze na současném boomu fantasy. Podobné snímky nevyhledávám, ale tohle jsem náhodou viděl. Nemůžu říct že by to bylo vyloženě špatný, jen to na mě zapůsobilo jako slátanina s trapným příběhem. Je rozhodně na co se dívat (zásluha dnešních efektů) a to aniž by vás to znudilo, ale jak říkám ta zápletka je klon na extou a taky nepříliš zajímavý nebo charakterní postavy (kromě démonů, což je jediný dobrý nápad ze všech). Daniel Craig je na plátně minimum času a Nicole Kidman docela perlí, ale nic moc na celku nezmění. No alespoň mám jasno, že dvojku a trojku nejspíš nikdy neuvidím:) ()

hellstruck 

všechny recenze uživatele

Co se týče výpravy a zkrátka celé vizuální stránky filmu, je tohle naprosto bez pochyb nádherně zpracované.Obdivuji každého,kdo se pouští do vymýšlení nových a nových světů a zároveň uskutečňování filmové nebo knižní podoby,protože já takovým talentem obdařená nejsem a moje fantazie zkrátka tak daleko nesahá.Každopádně jde tu tak trochu o nevyužitý potenciál,nejspíš co se příběhu týče.Ten je místy dost děravý a bohužel není moc chytlavý,do děje mě to prostě moc nevtáhlo.Medvědi jsou úžasní,malá Dakota přesvědčivá,Nicole úžasná a Evě Green to neskutečně sluší.Bezpochyby všichni zmínění podávají skvělé výkony,ale na ty čtyři hvězdičky to u mě prostě není.Navíc mluvící zvířata pro mě vždycky byli,jsou a budou kýčem.Jinak nechápu srovnávání s Pánem prstenů,je samozřejmé,že když budete Zlatý kompas srovnávat s něčím,co je úplně jiné kafe a navíc nemá v dnešním filmovém světě obdoby,vyjde z toho tak nízké hodnocení.Takže se té chyby pro příště proboha vyvarujte,protože tyhle dva snímky mají pramálo společného. ()

Reklama

Shit 

všechny recenze uživatele

taková variace na Narnii. Opět spousta dětí, který já zrovna ve fantasy nemusim, krom toho opět vcelku nesympatický, ale rozhodně nemůžu říct, že hrajou špatně, jen se pak vždycky děj zvrtne na strašně dětinskou a naivní stranu, což už mi dost vadí a tady se to právě stalo. Na druhou stranu mě ale mile překvapili Craig a hlavě Nicole Kidman, u nich u obou sem měl pocit, že se do takovýhle fantasy prostě nemůžou nikdy hodit, ale on je nakonec opak pravdou. Sice Craig nemusel nic předvádět a abych pravdu řek, tak příběh zas tak moc jako fatnasy nepůsobí,ale přesto se mi ve svý roli líbil a Nicol Kidman se do ní přímo hodila. Triky jsou taky na hodně slušný úrovni. Škoda jen takovýho nevýraznýho příběhu, kterej je ještě stupidně v půlce utnutej a slabšího scénáře, kterej se sice drží tý hlavní stopy celkem slušně, ale detaily skoro vůbec neřeší a tak se dostavujou celkem často chyby v příběhu. slabší 4* ()

POMO 

všechny recenze uživatele

Ďalšie digitálne orgie bez duše a s prázdnymi hereckými kreáciami. Najviac mi to pripomínalo Ligu výnimočných. Nádherná výprava, kvalitné efekty, desiatka hereckých hviezd, ale zaujať diváka príbehom - to ani náhodou. A čo robí Daniel Craig na dominantnej pozícii na plagáte? Hudba priemerná, Alexandre Desplat je macher na atmosferické emocionálno, ale dobrodružná veľkoleposť je mimo jeho misu. ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Nech nás skúsi zastaviť.“ Až som prekvapený, ako ma to bavilo (bez debaty ma to bavilo stokrát viac, ako podobná, tiež z roku 2007 pochádzajúca, fantasy HVIEZDNY PRACH). Od úvodných sekúnd vysoko nasadené tempo vydrží až do konca. Triky sú pochybnej úrovne, no scenár je taký kvalitný, že to neprekáža a niektoré čisto digitálne postavy sú dokonca lepšie, ako živí herci (hrdinkin bojazlivo odvážny „deabol“ Pantalaimon, vlastnými démonmi poničený biely medvedí alkoholický bojovník Iorek Byrnison). Režisér Chris Weitz, na ktorého AKO NA VEC nedám dopustiť, však pracuje i so slabými hercami tak dobre, až som sa pristihol, že si prajem väčší priestor pre Daniel Craiga – čo je herec, ktorého rozhodne dvakrát nemusím. Detskí herci sú fajn, bosorka Eva Greenová dostala krásnu roličku (a je dobre, že ju neodmietla) a na fúzatého pilota Sama Elliota je radosť pozerať (ale musíte tam hore poriadne zakloniť tvár a dávať si bacha, ak ste zlí, aby vás netrafil). „Univerzum“ mi pripadalo nečakane zrozumiteľné, čo sa o HVIEZDNOM PRACHU povedať nedalo. Za najväčšie mínus pokladám bezradný záver, ktorý mal byť prvou kapitolou pôvodne plánovanej série (podľa knižiek Philipa Pullmana). Snímka však komerčne nezaujala a druhý diel bohužiaľ asi nikdy neuvidíme. Kvôli tomu prvý (a de facto posledný) ZLATÝ KOMPAS pôsobí ako prvá polovička super knihy, ktorej niekto vytrhal koniec. ()

Galerie (83)

Zajímavosti (45)

  • Severoamerické tržby dosáhly 70,1 milionu amerických dolarů, celosvětové 372,2 milionu. Při rozpočtu cca 180 milionů to nakonec znamenalo, že plánovaná pokračování se bohužel nekonala. (NIRO)
  • Ozbrojený medveď Iorek bol vytvorený počítačom, Dakota Blue Richards preto musela hrať s veľkým klbkom srsti, bez hlavy, nôh a zvyšku tela. Keď hovorila svoje repliky, Iorkove odpovede boli prehrávané z veľkých reproduktorov umiestnených na scéne. (Arsenal83)
  • New Line Cinema odhaduje, že kvôli náboženským sporom okolo tohto filmu stratilo 50% potenciálnych príjmov z kín. (Arsenal83)

Související novinky

James McAvoy a epická fantasy

James McAvoy a epická fantasy

09.06.2018

James McAvoy (Rozpolcený, X-Men: První třída) a Clarke Peters (Jessica Jones, The Wire) si zahrají v chystané televizní adaptaci známé fantasy trilogie Jeho temné esence od Philipa Pullmana. Podle… (více)

Tlusté bestsellery na televizních obrazovkách

Tlusté bestsellery na televizních obrazovkách

04.12.2012

Když máte knižní hit o síle bezmála tisíc stránek, s filmovou adaptací může být problém. Většinou se materiál do jednoho celovečeráku prostě nevejde. A plánovat filmovou sérii, to je velké riziko.… (více)

Šípová Růženka vs. Angelina Jolie

Šípová Růženka vs. Angelina Jolie

13.03.2012

Ještě nemáte dost zmodernizovaných verzí klasických pohádek? Pak vězte, že Raimiho Ozem, třemi Sněhurkami či dvěma Kráskami a zvířaty mánie nekončí. Walt Disney Pictures plánují nejen novou Popelku … (více)

A režírovat bude...

A režírovat bude...

26.04.2009

Catherine Hardwicke, Chris Weitz a... David Slade?! Cože?! Po „nějaké ženské“ a režisérovi Prciček a Zlatého kompasu nekompromisní tvůrce V pasti a 30 dní dlouhé noci, který nemá problém nějakému… (více)

Reklama

Reklama