Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Nejen starobylá šlechtická sídla či odlehlé hvozdy skrývají děsivé hrůzy a krvelačná monstra. Jedním z charakteristických žánrů osmdesátých let byly rodinné, potažmo dětské snímky, které zahrnovaly hororové prvky. Vedle dnes ikonických filmů jako Gremlins, Rošťáci nebo Stůj při mně tento trend pronikl i do televize v podobě populárních seriálů jako Příběhy ze záhrobí, Neuvěřitelné příběhy či The Twilight Zone. Zatímco pro většinu známých i dnes již zapomenutých režisérů, kteří dávali těmto snímkům vzniknout, se jednalo o žánrové zakázky, pro jednoho tvůrce se staly ideálním naplněním jeho autorských ambicí. Joe Dante miloval laciné béčkové horory a sci-fi z 50. let, které se vyznačovaly úsměvnými mechanickými efekty, přepjatým herectvím a absurdními premisami. Svou filmařskou kariéru započal příznačně v proslulé továrně na brakové sny New World Pictures vedené Rogerem Cormanem, ale až ve spolupráci se Stevenem Spielbergem, potažmo jeho produkční společností Amblin Entertainment dostala jeho fascinace brakem ideální vyústění v projektech jako Gremlins nebo Vnitřní vesmír. Lidé z předměstí vznikli na konci osmdesátých let, když bohužel pro Danteho móda brakově či hororově rámovaných fantaskních filmů pro celou rodinu ustupovala z diváckého zájmu. Snímek je v zásadě koncipovaný jako delší epizoda seriálů typu Příběhů z hrobky a v hávu osmdesátkové rodinné komedie spojuje slapstickový humor s požitkářskou poctou prvkům starých hororů. Vyprávění o předměstské komunitě, do níž se nastěhuje tajuplná rodina, již starousedlíci podezřívají z nejbizarnějších démonických aktivit, divákům připomíná, že staré naivní horory publikum nejen strašily, ale také bavily. Hlavní role zmatkářského středostavovského tatíka, který se proti své vůli dostává do nepříjemných situací, se skvostně zhostil Tom Hanks. Dnes je znám především jako hvězda oscarových melodramat či distinguovaných romantických komedií, ale jak dokládá mimo jiné i tento film, v osmdesátých letech byl jedním z nejtalentovanějších komediálních herců. Hanksovi skvěle sekundují další dobové hvězdy jako Bruce Dern, Rick Ducommun, Corey Feldman a Carrie Fisherová, která ve zdejší roli racionální manželky dokázala alespoň na chvíli uniknout stínu své role z Hvězdných válek. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (109)

PanZahadnyCZ 

všechny recenze uživatele

Neřekl bych, že tato komediálně laděná americká pátračka zaujme zrovna svou napínavostí, ale je tomu tak. Tedy alespoň já jsem byl příjemným způsobem napjatý co nová rodinka ve čtvrti skrývá za tajemství, a právě kvůli těmto velkým očekáváním jsem byl při rozuzlení trochu zklamaný, také ještě některými pokusy o rozesmání diváka prostřednictvím primitivních a ohraných rádoby sranda scének, ale přesto jsem rád, že jsem pro dnešní večer zvolil pohodový a hlavně překvapivě napínavý filmík s Tomem Hanksem a Carrie Fisher. ()

VerenaLord 

všechny recenze uživatele

Super komedie, u které jsem řvala smíchy od začátku do konce. Hanks ještě jako poměrně velké ucho, přesto oslňuje a září. Geniální rodinka Klopekových s jejich mírně pitomými výrazy a jedním poker-face rozesmějí aniž by se cokoliv kolem stalo. Lituji, že jsem tenhle super snímek neobjevila dříve! Všechno zde ladí se vším, herci, hudba, děj, zvolená atmosféra! ()

Reklama

Campbell 

všechny recenze uživatele

Jo tak tohle je paráda. Dante opět nezklamal. Je sice pravda že to nedosahuje kvality Gremlinů. Ale rozhodně je to parádní film u kterýho jsem též jako u Gremlinů vyrůstal. Film o podivných sousedech mě ničím už svým námětem nezajímal, a ani nevím proč jsem to jako malej chtěl nahrát, jako malýmu se mi to líbilo a nic se na tom nezměnilo ani dnes. Hanks, Dern, Fisher tihle tři hrály parádně a Hankse i když mi nijak nevadí tak tady se mi dost jeho role líbila. A Feldman byl občas i vtipnej. Navíc hudba Goldsmithe je fakt dokonalá. Parádní odreagovačka. A Dante je genius. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Dante opäť nesklamal, spolu so scenáristkou pripravili viacero veľmi slušných scén a film obsahuje viacero dobrých vizuálnych nápadov a fórov. Prvá hodina ma ale upútala viac než dojazd filmu, respektíve po návšteve u nových susedov v mojich očiach prestali byť The Burbs napínavé a prešlo sa viac k akcii. V závere sa dočkáme nejakých zvratov, ktoré sa ale len navracajú k prvotnému predpokladu ako sa veci majú a nič prekvapivé na nich nie je. Ale stále ide o slušnú a dobre nakrútenú zábavu s Tomom ako konformným Američanom, až ma napadali isté paralely s Homerom Simpsonom. ()

Psycho.R 

všechny recenze uživatele

Pokud by to skončilo o pět minut dřív, tak bych tomu asi dal hvězdu nahoru, protože by mohlo jít o slušnou satiru lidské nadřazenosti a xenofobie. Bohužel se to muselo dotáhnout az do konečného rozuzlení, ktere to však dost shazuje - Hanks, který chtel nutně do nemocnice najednou odchází, jako by se nic nestalo. Police ho nechává, lec má na triku vloupání a to co se stalo děsivému domu apod. ()

Galerie (76)

Zajímavosti (20)

  • Natáčeno od 19. května do 3. července 1988. (Stocki)
  • Poslední film, ve kterém ztvárnil roli herec Gale Gordon. (Stocki)

Reklama

Reklama