Reklama

Reklama

Speed Racer

Trailer 1
Akční / Rodinný / Sportovní
USA / Německo / Austrálie, 2008, 135 min

Speed Racer je mladý automobilový závodník, který již odmalička, stejně jako jeho rodina a její firma Racer Motors, žije pouze pro superrychlá auta a svět, který se točí kolem závodních okruhů. Starší bratr Rex ho odmalička tajně brával na závodní dráhu, kde ho učil řídit. Také díky němu se ze Speeda stal jeden z nejlepších současných závodníků, který dokáže s neuvěřitelnou jistotou ovládat vše, co má volant, i v těch největších rychlostech. Pomáhá mu při tom mechanik Sparky a podporuje ho celá rodina včetně přítelkyně Trixie. Svět velkých závodů není jen o rychlosti a dovednostech řidiče. Jak Speed postupně zjišťuje, točí se v něm také velké peníze, odehrávají velké podvody, vydírání, manipulace s výsledky ve prospěch vlivných sponzorů, a dokonce vraždy. Odmítne nabídku vlivného Alberta Roayltona, aby jezdil pro jeho firmu, stejně jako tajemného závodníka Racera X, který pracuje pro detektiva Detectora z oddělení pro hospodářskou kriminalitu a žádá, aby mu pomohl v boji s korupcí a zločinnými praktikami na závodních okruzích. Aby dokázal, že podvody závody nemohou ovlivnit, rozhodne se zúčastnit nebezpečného závodu Casa Cristo, při němž před lety zahynul Rex. Chce závodit za stáj Togokhan Motors stejně jako Racer X a dědic firmy, japonský závodník Taejo Togokhan, který se vzepřel gangsteru Cruncherovi, jenž ho donutil prohrát několik závodů. Závodu se účastní také jeho japonský konkurent Muša, který uzavřel dohodu s Roayltonem, aby mohl získat pod kontrolu oslabenou Taejovu firmu. Speed, Racer X i Taejo vědí, že je čeká nebezpečný závod, v němž půjde o život. (TV Nova)

(více)

Videa (8)

Trailer 1

Recenze (907)

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Genialita. Jenom škoda, že si Wachowští svou vizionářskou vizuální a režijní parádu kazí přehnanou dětinskostí. Hlavně postavy mladšího bratra a šimpanze bych nejradši prohodil oknem mrakodrapu, dole na ulici je seškrabal, vynesl nahoru a vyhodil znova. Ale co naplat, Speed Racer je prostě ojedinělý, jedinečný film, takže pár vad na kráse překousnu. ()

Tom Hardy 

všechny recenze uživatele

Ultrastylizovaný rodinný film, u kterého je překvapivě obtížné udržet otevřená víčka. Přebarvenost je zajímavá jen úvodních třicet minut, než se to všechno okouká a ukáže se, že bratři (takže sou pořád oba chlapi, dle všeho) Wachowští nabízejí obsahově prázdný svět, ve kterém je jen minimum osobitých vychytávek (a ta jedna opice to vážně nezachrání). Scénář je tak prázdný, že nebýt vypiplanější formy, mohl by si Speed Racer směle podat ruku se Žraločákem a Lávovkou. I přes lepší triky to však nudí, a to jak akčními scénami, které přes potřebný drajv postrádají přehlednost (ve finálním závodu jsem většinu času netušil, co se na vozovce děje), tak dialogy, kde se smích nedostavuje ve chvílích, kdy se o něj tvůrci snaží a naopak. Povinná rodinná klišé jsou v mezích a finální „šokující odhalení“ je jasné od prvních deseti minut. Ve vlně roztomilých barviček se navíc utopila většina herců. Nebýt Matthew Foxe, nebyl by v tom filmu jediný silný charakter. Speed Racer by byl bombou v IMAXu, ale na 2D plátně působí stejně „ploše“ jako Beowulf… ale abych jen neházel špínu, Foxova bitka s ninjou byla zatraceně cool. ()

Reklama

monolog 

všechny recenze uživatele

Zvláštní akčňák. Chytil mě na první podívání a to se obyčejným komerčním blábolem nechám chytit málokdy. Ale Speedracer má v sobě něco víc. Přestože je přeplácaně barevný a svým způsobem předvídatelný, dynamický střih a zábavný scénář se sice schematickými, ale sympatickými postavami, charismatickými herci počínaje Johnem Goodmanem a Emilem Hirschem konče. Ta kýčovitost mi tam sedí... Vždyť i Nascar je takové. Jednoduchá linie vyprávění, kde se člověk i přes vícevrstevnatost scén neztrácí, akce a poutavě vyprávěný příběh, doják jak noha, kdy prostě ty emoce ze závodů cítíte... Je jasné, jak to dopadne, ale tím konec vůbec neztrácí... ()

Fr 

všechny recenze uživatele

,,Auto je živý tvor, zavři a oči a poslouchej“…. Jste- li milovníci barevných světů a závodů na PlayStation, nepohrdnete spoustou speciálních efektů, opičákem a vtípky pro děti, není co řešit. Za zmínku stojí také zajímavá posloupnost vyprávění a přijatelný J.Goodman. Ale hlavní je tu závod a vzpoura proti neomezené moci peněz. Příběh sice občas ,,zavrávorá“, ale podle těchto řádků musí být každému jasné, kdo bude vděčným divákem. A vy ostatní? Třeba neumíte poslouchat! ()

Adrian 

všechny recenze uživatele

Ako hovori v zavere jeden z komentatorov (a Nathalie v svojom hodnoteni ;) "toto je buducnost". Len velka skoda, ze do "pritomnosti" ho tiahne asi najotravnejsia dvojica posledneho obdobia - mladsi brat a opica. Je mi jasny zamer ich vyskytu, ale napriek tomu, vzdy ked dostali priestor na platne, dovtedy dokonale namazany stroj zacal vykazovat defektne odchylky a pred ocami mi defiloval iba jeden napis - "strielat". Mimo nich tu vsak mame naspeedovanu, vizualne a koncepcne prepracovanu jazdu, na ktoru sa nezabuda a ktora podobne ako maminke Speed racera "bere dych". PS: Japonske surodenecke duo hrane korejcom a cinankou... ts-ts-ts, to budu opat raz japoncici tazko rozdychavat :) ()

Galerie (58)

Zajímavosti (26)

  • Pro roli Trixie se uvažovalo o herečce Rose McGowanové. Nakonec tuto možnost tvůrci zamítli z důvodu, že je pro roli příliš stará. (ČSFD)
  • Christina Ricci se sice zařekla, že letní trháky plné triků už točit nebude, ale 5 miliónů dolarů se prý nedalo odmítnout. (Valsadora)
  • Samotné natáčení probíhalo 60 dnů. (duklak2)

Související novinky

Špionážní mimozemská invaze

Špionážní mimozemská invaze

06.09.2014

Režisér James McTeigue asistoval sourozencům Wachowským u Matrixu nebo Speed Racera, po comicsovém debutu V jako Vendeta ale příliš štěstí neměl. Sci-fi remake Invaze, mlátička Ninja Assassin ani… (více)

Nej filmy roku 2008

Nej filmy roku 2008

25.12.2008

Mezi ČSFD uživateli s nejvíce body jsme udělali malý průzkum, které filmy se jim v roce 2008 líbily nejvíce a které nejméně. Nejedná se o žádné „ČSFD Oskary“ ani žádnou oficiální statistiku, jde… (více)

DiCapriův „japonský Zaklínač“

DiCapriův „japonský Zaklínač“

28.10.2008

Po naprostém (i když pohříchu nezaslouženém) propadu Speed Racera to vypadalo, že vášeň Hollywoodu pro hrané verze slavných anime klasik vychladla. Je podezřele ticho kolem Spielbergova Ghost in the… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno