Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Film podle skutečných událostí na motivy prezidentských milostí, které udělil Václav Havel v letech 1992-2003. Václav Vingl je vesnický outsider, který ve svých 40 letech žije s maminkou pod jednou střechou. Přestože je Václav vnímán jako místní šašek, hlupák a problematický nezvladatelný kluk, my v něm (spolu s maminkou) vidíme citlivého, vnímavého dobráka s klukovskou duší a s hlavou plnou milých lumpáren. Lidé z vesnice v něm vidí jen problém. Dokonce i bratr František, který celý život soupeří s Václavem o lásku matky a otce. Tyto dva světy na sebe neustále naráží, a tak Václav lítá z jednoho průšvihu do druhého. Drama vrcholí soubojem bratrů o lásku Frantovy milenky Lídy, který končí trestným činem. Václav je uvězněn. Matčina ochrana je pryč. Stává se terčem útoků spoluvězňů i traumatických vzpomínek na otce. Pomalu umírá. Matka se rozhodne požádat prezidenta o milost. Ta je podmíněna peticí spoluobčanů. Odpustí Václavovi celá vesnice, když mu nedokáže odpustit ani vlastní bratr František? (Česká televize)

(více)

Videa (3)

Trailer 2

Recenze (756)

dobytek 

všechny recenze uživatele

Já myslel, že to bude nějakej film z vězení a on to byl spíš takovej českej Forest Gump. Ve vězení se totiž odehrává asi tak posledních 10 minut. Jenom nějak moc nechápu, co tim chtěl básník říci. Hlavní postava je zde totiž vylíčena jako nebezpečnej magor, kterej ohrožuje okolí a když udělá nějakej průser, tak ty "správný" lidi ho z toho průseru ještě vytáhnou a život jde dál, jakoby se nechumelilo. Jenže když už to dojde tak daleko, že tento pošuk ukradne bouchačku a vystřelí na člověka, tak nad tim se jen tak mávnout rukou nedá a pachatel samozřejmě putuje do kriminálu. Já opravdu netušim, jestli ho mam snad litovat, že ho naprosto správně zavřeli do vězení a nebo mam snad zatleskat Vaškovi Veškrnovi, že mu udělil milost. Možná bych ještě pochopil, kdyby nám film ukázal, jak probíhal návrat z vězení. To by podle mě mohlo bejt třeba docela zajímavý. Jenže nic takovýho ve filmu neni. Je to jenom dost nudnej příběh o jednom zbytečnym kreténovi, kterýmu bych sám asi musel rozbít držku, kdybych se pohyboval někde v jeho okolí. Jinak Trojan to zahrál docela dobře, ale podle mě zůstal ve stínu Lábuse, kterej mi každym dalšim filmem dokazuje, že svoje nejlepší roky zbytečně promrhal v různejch televizních estrádách a je škoda, že žádnou pořádnou roli ve filmu nikdy nedostal. ()

Kulmon 

všechny recenze uživatele

Je vůbec s podivem, že takovýto film jde do kina. Zábava přitom zamrzla na bodu mrazu a tak jediné na co lze nalákat je Ivan Trojan. Jinak pochybuji, že by na něco takového mohl někdo jít, když si uvědomíme, že oním režisérem, na kterého si již vypěstovávám alergii podobnou jako na Trošku, Olmera nebo Soukupa, je Jiří Vejdělek. Tedy autor, který vždy dokáže z poutavého námětu udělat nepoutavý film, který dokoukat je výkonem hodným nejotrlejšího diváka. Příběh samotný je dost nezajímavý, je to vlastně několik podivných scének, ve kterých zjistíme, že Václav je debil a co dál? Nakonec se posuneme do vězení, které do celého vyprávění absolutně nezapadá. Takže abych to uzavřel, film táhne skvělý Ivan Trojan, rozhodně zaujal i Jan Budař a pro mě vždy perfektní Emília Vašáryová a to je asi vše! Takovými filmy ve světě můžeme budit pouze smích, ale onen trpký, jenž nebyl záměrem! ()

Reklama

Pepinec 

všechny recenze uživatele

K čemu má dnešní český divák blíže? Ke komercí nasáklým filmům jako Nestyda a Vy nám taky, šéfe anebo k počinům, jaký předvedl Jiří Vejdělek? V tomto filmu je jasná snaha sdělit lidem myšlenku, a to ne zrovna ledajakou. Bohužel, dnešní český divák je líný tyto myšlenky hledat, neřknu-li vstřebávat. Ivan Trojan patří k našim předním hercům a sledovat Emílii Vašáryovou při práci je též požitkem. Závěrem lze říci snad to, že doporučuji tento film k domácí projekci. Jelikož mi v kině vadilo, když se lidé smáli v místech, kdy já měl v očích spíše slzy a naopak. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Tak tohle byl herecký koncert Ivana Trojana, kterému role všech možných individuí prostě sedí. Z lehce úsměvného začátku film graduje do velkého drama a ke konci se už moc usmívat nebudete. Jsem rád, že se Vejdělek rozhodl do filmu obsadit typově zajímavou Soňu Norisovou. Musím uznat, že obě ségry z Malacek jsou fešné ! 4 růže z pouti. * * * * ! ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Václava zachraňuje konec filmu. Čím se více blížil závěr tím více se mi film líbil. Nakonec to stačilo na 3 hvězdičky. Ale tohle já považuji za úspěch, protože mě film první polovinu vůbec nebavil. Roli debila si tentokráte nevyzkoušel ověřený Liška ale Trojan. Největší klad snímku je vynikající hudba. Jinak děj není nic originálního. Pokud tohle byl jeden z nejlepších filmů za rok 2007 tak je to opravdu bída. ()

Galerie (41)

Zajímavosti (20)

  • Ivan Trojan si při učení role Václava vzal na pomoc psycholožku a ve svém volném čase trénoval chování a chůzi v lese ve starém oblečení po jeho otci. Nakonec si vzal inspiraci také ze samotného režiséra filmu, který údajně chodil na place nějak divně. (venus)
  • Václavovo postižení je lehká mozková retardace. Lidé s touto poruchou mají IQ 50 – 69 a jejich mentální věk nepřesáhne 12 let. (Siriuss)
  • V skutočnosti bol Václav Vingl (Ivan Trojan) odsúdený za to, že zbil vodiča pražskej električky, keď išiel za matkou do nemocnice. (Raccoon.city)

Související novinky

SOUNDTRACK Poděbrady 2017

SOUNDTRACK Poděbrady 2017

17.05.2017

Festival SOUNDTRACK Poděbrady přináší letos již po druhé jedinečnou podívanou ve spojení moderních technologií spolu s poslechem skvělé filmové hudby. Lázeňské město Poděbrady bude ve dnech 24. – 27.… (více)

Reklama

Reklama