Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Film podle skutečných událostí na motivy prezidentských milostí, které udělil Václav Havel v letech 1992-2003. Václav Vingl je vesnický outsider, který ve svých 40 letech žije s maminkou pod jednou střechou. Přestože je Václav vnímán jako místní šašek, hlupák a problematický nezvladatelný kluk, my v něm (spolu s maminkou) vidíme citlivého, vnímavého dobráka s klukovskou duší a s hlavou plnou milých lumpáren. Lidé z vesnice v něm vidí jen problém. Dokonce i bratr František, který celý život soupeří s Václavem o lásku matky a otce. Tyto dva světy na sebe neustále naráží, a tak Václav lítá z jednoho průšvihu do druhého. Drama vrcholí soubojem bratrů o lásku Frantovy milenky Lídy, který končí trestným činem. Václav je uvězněn. Matčina ochrana je pryč. Stává se terčem útoků spoluvězňů i traumatických vzpomínek na otce. Pomalu umírá. Matka se rozhodne požádat prezidenta o milost. Ta je podmíněna peticí spoluobčanů. Odpustí Václavovi celá vesnice, když mu nedokáže odpustit ani vlastní bratr František? (Česká televize)

(více)

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (756)

castor 

všechny recenze uživatele

Sázka na jistotu? Nevím. Dle mého slušný evropský zástupce, který nejednou hluboce dojme i vyvolá rozpaky. Až biblická konfliktovost dvou bratrů, série komediálních výstřelků, které musí nějak skončit, dramaturgická nerozvážnost, podmanivá hudba Jana P. Muchova, retroúčesy, spolehlivý Ivan Trojan bez pevně dané diagnózy (což ho v mnohém limituje). Šluknovský rodák Jiří Vejdělek je momentálně v kurzu, takže uvidíme, jak se udrží a kam (ne)sklouzne. Ve Václavovi je to ale všechno tak nějak na půl, filmové, nikoli niterní. Za hranice s tím ale rozhodně můžeme!! 70% ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Rozhodování mezi třemi nebo čtyřmi hvězdičkami nemám rád. Protože když je film na pět tak je dokonalý, ale když na dvě a níže, tak je to nuda. Václav není ani jedno z toho, tím pádem zbývá rozhodování u nerozhodného filmu, který možná ani nevěděl co chce. Protože Václav by mohl být vydařenou komedií, kdyby nebyl celou dobu tak moc pesimistický a svým způsobem hodně smutný. To jediné mu značně ubližuje, ale na druhou stranu neskutečně vyvyšuje I tak je to velice zajímavý příběh na české poměry což potvrdí konec kde se dozvím, že je vše podle pravdy. Tak nějak mi to připomnělo i samotné Bobule, jen ty měly co do humoru o pořádný krok na před. Každopádně Ivan Trojan Václava zahrál výtečně a je vidět, že herec je to dobrý. Těch česká kinematografie potřebuje jako sůl. Každopádně jsem se u tohoto filmu bavil. Sice mu dávám tři hvězdičky, i když jsem se rozhodoval a rozlišoval pro a proti. To, že smutná atmosféra je z něj znát už z prvních pár minut, ale u mě vyhrálo. Mám rád filmy veselé a příjemné i když snesu i těžce depresivní a hlubokomyslné. Václav se ztratil někde mezi oběma variantama. Každopádně na české poměry, řekl bych, více než vydařené. --- Všechno bude! ()

Reklama

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $-miliónovTržby Celosvetovo $1,788,194║ Prečo je ten film tak chladný, bez niečoho čo by nás prinútilo súcitiť s hlavnou postavou, celý čas sa to nesie v jednej príbehovej hladine a nikam sa to neposunie, škoda, potenciál by to malo aj na viac. /40%/ ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Je fajn, ze si Vejdelek zvolil docela zajimavy tema a nenatocil jen dalsi ceskej film o nicem. Na druhou stranu, neda se rict, ze by se mu to dvakrat povedlo. Cely je to totiz takovy roztahany a vetsina komickejch scen je pojata takovym podivnym zpusobem, ze se tomu clovek ani nezasmeje, i kdyz samozrejme to kolikrat ani k smichu bejt nema. Co se tyce Vaclava, je fajn, ze to neni takova ta vesela postavicka vesnickyho blazna, ale otravnej debil, kterej kazdyho akorat provokuje. Navic ho Trojan zahral fakt paradne. Ale od Trojana jsem podobnej vykon cekal, daleko vic me prekvapil perfektni Budar. Nemuzu rict, ze bych se vylozene nudil, jen me to proste moc nebralo. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Tak Jiřímu Vejdělkovi se to konečně podařilo. Natočil film, který alespoň z části naplnil své vysoké ambice a nezůstal stát někde napůl cesty, jako se to stalo v případě sice tématicky neotřelého ROMingu či prestižní adaptace Viewegových Účastníků zájezdu. Režisér Vejdělek poprvé natočil film nejen profesně zdařilý, ale především s nějakým alespoň v zásadě přijatelným poselstvím, kde chtění nenahrazuje reálnou kvalitu, jako tomu bylo u předešlých dvou snímků. Vejdělek není ale bohužel TEN natural born director, jakým je třeba Jan Svěrák či Saša Gedeon, jeho režie je pouze rutinérská a z dané látky spíše mnohé prohospodařuje, než aby těžila maximum, neřku-li rezonovala s diváckými žilkami v mozku, k vyvolání katarze má Vejdělkova režijní práce hodně daleko. Co se mu však daří skutečně znamenitě, to je synchronizace jednotlivých tvůrčích složek, mezi nimiž vyniká především skutečně vynikající scénář Marka Epsteina, který ve své naraci nikdy nesklouzává k lacinosti či nedejbože k lascívnosti, i když je plakátově jednoduchý a až ukázkově modelový, což ale není vždy na škodu (viz Levinsonův Rain Man), dále vynikající herecké výkony, zvláště ústřední herecké persony, Ivan Trojan je znamenitý a part duševně zaostalého Václava jsem mu bez výhrad věřil, stabilně skvělá je i Emília Vášáryová či Jan Budař... Dalším skvělým střípkem Vejdělkovy umně poskládané mozaiky byla skutečně stylová kamera Jakuba Šimůnka a někdy až příliš minimalistická hudba Jana P. Muchowa, v některých pasážích až překvapivě nepatetická a neemocionální... Václavovi chybělo skutečně jen málo, aby vznikl nezapomenutelný film a je velká škoda, že neměl sílu a expresi svého závěru....ten silným a expresivním byl... PS: A za Vypsanou fixu dík... ()

Galerie (41)

Zajímavosti (20)

  • Pôvodne mal byť tento titul pilotným dielom televíznej série šiestich príbehov podľa prípadov ľudí, ktorým prezident Václav Havel v priebehu rokov 1992-2003 udelil milosť. Iniciátorom projektu bol pred rokmi študent FAMU a zároveň pracovník prezidentskej kancelárie Tomáš Kudrna. (Raccoon.city)
  • Jan Budař (František) musel kvůli filmu chodit do posilovny a učil se řídit traktor. (Posheidon)
  • V skutočnosti bol Václav Vingl (Ivan Trojan) odsúdený za to, že zbil vodiča pražskej električky, keď išiel za matkou do nemocnice. (Raccoon.city)

Související novinky

SOUNDTRACK Poděbrady 2017

SOUNDTRACK Poděbrady 2017

17.05.2017

Festival SOUNDTRACK Poděbrady přináší letos již po druhé jedinečnou podívanou ve spojení moderních technologií spolu s poslechem skvělé filmové hudby. Lázeňské město Poděbrady bude ve dnech 24. – 27.… (více)

Reklama

Reklama