Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Film podle skutečných událostí na motivy prezidentských milostí, které udělil Václav Havel v letech 1992-2003. Václav Vingl je vesnický outsider, který ve svých 40 letech žije s maminkou pod jednou střechou. Přestože je Václav vnímán jako místní šašek, hlupák a problematický nezvladatelný kluk, my v něm (spolu s maminkou) vidíme citlivého, vnímavého dobráka s klukovskou duší a s hlavou plnou milých lumpáren. Lidé z vesnice v něm vidí jen problém. Dokonce i bratr František, který celý život soupeří s Václavem o lásku matky a otce. Tyto dva světy na sebe neustále naráží, a tak Václav lítá z jednoho průšvihu do druhého. Drama vrcholí soubojem bratrů o lásku Frantovy milenky Lídy, který končí trestným činem. Václav je uvězněn. Matčina ochrana je pryč. Stává se terčem útoků spoluvězňů i traumatických vzpomínek na otce. Pomalu umírá. Matka se rozhodne požádat prezidenta o milost. Ta je podmíněna peticí spoluobčanů. Odpustí Václavovi celá vesnice, když mu nedokáže odpustit ani vlastní bratr František? (Česká televize)

(více)

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (756)

Spooner 

všechny recenze uživatele

Já už jsem Vejdělka po strašlivém ROMingu odepsal. O to víc mě s Václavem překvapil. V jistých místech správně dojemné, v některých vtipné a konec výborný. Vejdělek sice má v režii místy docela rezervy, ale tam kde to nestíhá Vejdělek, tak tam nastupují herci. Trojan je standartně vynikající, Budař exceluje a Vašáryová s Lábusem jsou také výborní. Navíc ještě Muchowa krásná hudba. Neříkám, že se jedná o nějaké české zjevení, ale v tom dnešním českém bahně je to rozhodně slušný nadprůměr.70% ()

Skejpr 

všechny recenze uživatele

Bál jsem se citového vydírání a to se naštěstí nekonalo, přesto je z Václava cítit kalkul, tématem počínaje a obsazením Ivana Trojana (a proklamováním českého Foresta Gumpa) konče. Film není nezajímavý, ale až v poslední třetině opravdu nadchne. A Trojan není nakonec nikterak úchvatný, skutečným králem filmu je Jiří Lábus. ()

Reklama

-bad-mad-wolf- 

všechny recenze uživatele

Vlna lidských dramat cloumá českou kinematogafií od příchodu třetího milénia. Různé příběhy ze života jsou, zdá se, pro naše filmaře nejatraktivnější, a já bych k tomu neřekl ani popel... pokud by mě alespoň některý z nich chytl za srdce. Asi nejlépe je na tom Slámova tvorba (Štěstí se mi líbilo moc), jinak mi příběhy lidských životů dnešní doby přijdou veskrze průměrné. Václav rozhodně není špatným filmem; stejně jako celá zmíněná vlna se opírá o slušnou technickou stránku, výborné herecké výkony a příběh, který neoslní, ale bude nám přinejmenším povědomým. A to je asi tak všechno. Hezké, upřímné, divácky vděčné, ale pro mou osobu bez většího efektu. ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Václava zachraňuje konec filmu. Čím se více blížil závěr tím více se mi film líbil. Nakonec to stačilo na 3 hvězdičky. Ale tohle já považuji za úspěch, protože mě film první polovinu vůbec nebavil. Roli debila si tentokráte nevyzkoušel ověřený Liška ale Trojan. Největší klad snímku je vynikající hudba. Jinak děj není nic originálního. Pokud tohle byl jeden z nejlepších filmů za rok 2007 tak je to opravdu bída. ()

Jamal 

všechny recenze uživatele

Velmi dobře zvládnuté herecky, pro Trojana takové trochu one man show. Celý příběh mě dojal, je v něm vidět a cítit opravdový příběh. Krása je v mnohoznačnosti příběhu. Dobré jsou i vystřižené scény, zvláště ta, jak Lída (Soňa Norisová) přešvědčovala Františka Budař ) k podpisu petice svýma ženskýma vnadama. ()

Galerie (41)

Zajímavosti (20)

  • Spoluautorem podoby plakátu k filmu je i světoznámý architekt Jan Kaplický. (DaViD´82)
  • Film je natočen podle skutečného příběhu. (Elisebah)
  • Při natáčení scény, kdy Václav zpívá a tančí na pódiu se skupinou Vypsaná fixa, Ivan Trojan zkolaboval a musel být převezen do nemocnice, kde byl hodinu na kapačkách. (Siriuss)

Související novinky

SOUNDTRACK Poděbrady 2017

SOUNDTRACK Poděbrady 2017

17.05.2017

Festival SOUNDTRACK Poděbrady přináší letos již po druhé jedinečnou podívanou ve spojení moderních technologií spolu s poslechem skvělé filmové hudby. Lázeňské město Poděbrady bude ve dnech 24. – 27.… (více)

Reklama

Reklama