Reklama

Reklama

Pravěk útočí

(seriál)
  • Velká Británie Primeval (více)
Velká Británie / Německo / Francie, (2007–2011), 27 h 10 min (Minutáž: 42–48 min)

Hrají:

Douglas Henshall, Lucy Brown, Andrew Lee Potts, Hannah Spearritt, Juliet Aubrey, James Murray, Ben Miller, Mark Wakeling, Laila Rouass, Jake Curran (více)
(další profese)

Série(5) / Epizody(36)

Obsahy(1)

Osm let uplynulo od tajemného zmizení manželky profesora Nicka Cuttera. Helen Cutter měla provádět výzkum v lesích, který se týkal neznámého obrovského zvířete. Po 8 letech se její manžel dostává na stejné místo za stejným účelem, ale nečekaně objeví kromě obrovského dinosaura také zvláštní anomálie. Ta dovoluje procházet mezi dvěma obdobími v historii země. Mezi přítomností a velmi vzdálenou minulostí, obdobím Křídy. Po tomto obrovském objevu je profesor Cutter a jeho výzkumný tým nucen stát se tajným vyšetřovacím týmem vytvořeným Ministerstvem vnitra. Postupně začnou odkrývat tajemství existence a hlavně vzniku anomálií, které se začnou objevovat velmi často a na velmi zvláštních místech. K tomu všemu se ještě profesoru Cutterovi začíná zjevovat jeho pravděpodobně mrtvá manželka Helen... (Djkoma)

(více)

Recenze (140)

NorseSword24 

všechny recenze uživatele

Jeden z prvých seriálov, ktoré som kedy začal sledovať a to len vďaka jednému DVD, ktoré som našiel u bratrancov. Praveký tiger ktorý sa po spustení DVD objavil ma natoľko zaujal, že sme stiahli prvé 3 série. To som bol v tom veku kedy som absolútne miloval pravek a dinosaurov takže som si zamiloval aj seriál. Po niekoľkých rokoch opakovaného pozerania prvých 3. sérii som zistil, že existuje aj 4. a 5. séria. Ale tie už mi až také dobré neprišli. Začínalo to byť postupne väčšie a epickejšie. Keď to bolo komornejšie a prízemnejšie, tak to bolo lepšie. Seriál mal niekoľko dobrých nápadov ako postapokalyptická budúcnosť v ktorej sa objavujú vyvinuté tvory z terajších súčasných zvierat, prehistorické choroby, inštitúcia na kontrolu časových anomálii alebo vysvetlenie mýtických zvierat z legiend. Do toho zaujímavé tvory z rôznych časov a mysteriózne vedľajšie zápletky. Keby som si ten seriál pozrel teraz prvýkrát tak by som sa na to díval úplne inak. Efekty by mi prišli omnoho horšie a herci taktiež. No hodnotenie 3* by sa asi nezmenilo. ()

vanadium 

všechny recenze uživatele

Z převažujícího pocitu dvouhvězdičkovosti se moje hodnocení nakonec vyškrábalo na tři (ale s hoooodně odřenýma ušima a jen díky tomu, že jsem nakonec celý seriál - byť ve zrychleném promítání - dokoukal). Námět je zajímavý: cestování v čase, historická i budoucí zvířata přesunující se do naší doby, třenice mezi různými zájmovými skupinami o tom, jak naložit s anomáliemi. Na samotném zpracování mi vadila jakási béčkovitost postav. Ale asi to jinak udělat nejde. Prostě, postavy schématické: inteligentní, schopný, ale i tvrdohlavý a jiným názorům neotevřený Cutter, jeho stejně inteligentní mrcha žena Helen, nerdík, hezounek a drsňácká herpetoložka. Vypracovaného hezounka samozřejmě občas svlečeme do půl pasu (jak sexy pro dámy), drsňáckou herpetoložku necháme zmlátit se s jinou mladou ženou, se kterou si lezou dlouhodobě po krku (jak sexy pro pány). A samozřejmě nějaká vztahová mezipostavová omáčka. No, když se překonají tyhle klišé, bez kterých to ale na druhou stranu asi vážně nejde, tak nejzajímavější je asi pokoukání na roztomilá či děsivá zvířátka. A to, jakou paseku umějí natropit v současnosti. Hlavní dějová linie, která se táhne celým seriálem, je vcelku dobrá, místy napínavá, jen by to nemusel kazit Cutterův udivenozděšený výraz z vytřeštěnýma očima a potevřenou pusou ("co to je? to snad není možné! to je tak děsně děsivě děsivé!!"), u kteréhožto vážně míněného okamžiku divák dostává záchvaty smíchu. Celkový dojem spíše slabší, ale vzhledem k tomu, že jsem to celé dokoukal, asi to nějaké kvality má. ()

Reklama

Radyo 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Musím říci, že totální úlet pro začátek byl samotný casting (zatím mám spadeno na první dvě série). Tak popořádku: Cutter = týpek s kulatými zády, protaženým obličejem směrem vpřed a typově zařaditelný někam na úroveň Luďka Soboty (tomu byste erudovaného vědce taky nevěřili, že?). Connor = pubertální týpek s předkusem, děsným vkusem na oblékání a divným obličejem (a ty vlasy! OMG). Stephen = vizuálně něco jako mix Joeyho z Přátel a Enrique Iglesiase, charismatově jim ale nesahající ani po kotníky. Abby = snad jediná sympatická osoba, tedy jen po vnější stránce. Claudia = rádobyslaďoučká, ale do dané role se absolutně nehodící. Lester = něco jako nedomrlý komisař Moulin s křivýma nohama, který prý pracuje pro vládu, ale jeho chování je tak na úrovni trenéra fotbalového dorostu. Helen = asi by ráda působila jako sexy vamp nebo "femme fatale", ale do téhle pózy jí chybí asi tak 98% osobnosti (hlavně vizuálně). Leek = jedním slovem trapák, tohle by zahrál lépe kdokoliv kolemjdoucí. Caroline = toto děvče s širokými ústy a nerovnými zuby byla taky trefa do hnědého (do černého v castingu nebyl ani jeden zásah). Tom = uff, pokud existuje herecké ztělesnění zoufalce, pak je to on.......... A tak bych mohl pokačovat. Takže stručně - pokud v seriálu nesedí do role ani jeden herec, může se jednat o dobrý seriál? Odpověď zní ... a na to si počkáme do příští epizody. EDIT: Po čtvrté řadě musím říci, že zásadní obměna obsazení seriálu velmi prospěla a i když je zpracování pořád povrchní a plné nesmyslných klišé, zvyšuji o jednu hvězdu nahoru. ()

Campbell 

všechny recenze uživatele

Překvapivě dobrý seriál. Já jsem ho zkoukl spolu s Terra nova. A tenhle se mi líbil o něco více. Jde o to že zatímco v Terra nova byly dinosauři spíše vedlejší tak tady jsou hlavní a v každém díle se objevý nějaký nový, takže pokaždé mi má co nabídnout. Efekty třeba nejsou tak dobré ale je to daleko větší zábava. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Po obsahové i rozpočtové stránce jde o béčko, nicméně slušně natočené, s náležitým tempem, bez vyložených kiksů a celkově lehce stravitelné. Naivní sci-fi doplněná určitými prvky ve stylu Akt X. Celkový dojem: 50 %. Triky, které se v seriálu objevují v hojné míře, sice vzhledem k omezenému rozpočtu jsou ucházející, nicméně namlsaného diváka určitě nenadchnou. ()

Galerie (368)

Zajímavosti (9)

  • Počet epizod v sériích je zrcadlový. Série měly postupně 6, 7, 10, 7 a 6 dílů. (jh666)
  • Vyobrazení většiny pravěkých zvířat je založeno na vědeckých poznatcích, nicméně tvůrci jim chtěli dodat jistou míru osobitosti, a tak mnohým z nich dodali vyšší inteligenci, než jakou mohla doopravdy disponovat. Ta se projevuje např. uvažováním zvířat o tom, koho sežrat nejdříve. Mimo to též tvůrci chtěli, aby vyhlížela o něco děsivěji, a proto mnohým z nich přidali pár znaků navíc (např. v případě gorgonopsida větší tělesné rozměry a čtyři šavlovitě zahnuté zuby místo dvou). Nejextrémnější jsou v tomto ohledu živočichové z budoucnosti, z nichž je nejikoničtější predátor z budoucnosti – fiktivní nelétavý obří dravý netopýr se zakrnělým zrakem a mimořádně skvěle vyvinutou echolokací. (Marasuchus17)
  • Produkce seriálu bylo po třetí sezoně zrušena, aby pak byla na dvě další dvě série opět obnovena a poté opět zrušena. Jeho dějová linie však pokračuje v kanadském spin-off seriálu Primeval: New World (od r. 2012). (Pod)

Reklama

Reklama