Reklama

Reklama

Oběti války

Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Film Oběti války je pravdivým příběhem čety vojáků, která propadla v pralesech Vietnamu šílenství. Svědek těchto násilných činů - vojín Eriksson (Michael J. Fox, Návrat do budoucnosti) se ocitne sám proti ostatním vojákům i proti velícímu důstojníkovi, seržantu Meservovi (Sean Penn, Mrtvý muž přichází), silnému a charismatickému muži, který stojí na pokraji barbarství, teroru a brutality boje. Brian DePalma (Neúplatní) natočil zdrcující a nezapomenutelný příběh jednoho muže, který se ve světě, kde neplatí žádná pravidla, postavil na stranu zdravého rozumu. Příběh, který zůstává nepochybně nejvíce strhujícím obrazem Vietnamu, jaký byl doposud ve filmu vykreslen. (Hollywood Classic Entertainment (H.C.E.))

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (279)

Subjektiv 

všechny recenze uživatele

Zase jsem jednou proti své vůli a vlastně i přesvědčení podlehl "síle tématu" a ohodnotil film možná lépe, než kdyby se třebas úplně totéž a úplně stejně, jen v naprosto fiktivním prostředí, odehrálo, nu třebas ve Star Treku. Námět se mi totiž opravdu zamlouvá, ale mám pocit, že herci byli vedeni až k příliš opatrnickým výkonům, postavy lehce přiupraveny k jednoznačnosti, jakoby de Palma měl pocit, že komplikovat "zlo", dávat mu složitější strukturu, by mohlo být chápáno jako jeho ospravedlňování. A opět si hollywood neodpustil mnou neoblíbený, několikrát mnou kritizovaný a široce rozšířený prvek či postup - přesměrování hrůzy, již by mohl/měl divák prožít, do sentimentálních slz skrze použití tklivé hudby. Silné ***. ()

Niktorius 

všechny recenze uživatele

Není divu, že se ve vlně vietnamských filmů tento de Palmův kouske nadobro ztratil. Full Metal Jacket, Apokalypse, nebo Četě totiž nesahá ani po kotníky. Casualties of War - to je prosím jednoduchá a povrchní agitka vizuálem a režijními kvalitami hodná spíše televizní obrazovky, než stříbrného plátna. Námět inspirovaný reálnou událostí není vůbec špatný, jen bych od jeho zpracování očekával plastičtější a hloubavější přístup. Vinou scénáře i nijak oslnivě hrajících herců (možná tak ten Penn za něco stojí) tak mezi členy filmové čety neexistuje žádná chemie a závěrečný Foxův boj za spravedlnost je podán příliš polopaticky a zjednodušeně (ale zase se ve finále začíná probírat režie. Nenadchl ani vizuál, neb je většinu času lacině studiový a střílecí scény jsou natočeny velmi toporně. Dojem z Obětí války sice nakonec není vyloženě špatný, jenomže vzhledem k tématu a jménu režiséra může divák směle prohlásit, že tento film měl sakramentsky navíc. Jeho myšlenkový přesah a nadčasovost je totiž takřka nulový a tím se také podstatně liší od svých slavnějších vietnamských bratří. 55% ()

Reklama

petaspur 

všechny recenze uživatele

Válka mění vojákům charaktery a rozhodně to není k lepšímu. Je možné, že kdyby Eriksson nebyl nováčkem na rýžovém bitevním poli, tak by mu nedělalo takový problém splnit rozkaz seržanta Meserva ke znásilnění unesené vesničanky. Eriksson však ještě nerozumí pokřivené logice zkušeného mazáka a když dojde ke zbytečnému rozstřílení probodané zajatkyně, tak se rozhodne najít uši, které by mu pomohly zajistit spravedlnost navzdory zkušenému nezájmu velitelů. Jedná se o poněkud schematicky rozehrané drama plné vymazlených kamerových záběrů. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Kvalitný vojnový film z obdobia vojny vo Vietname. Nejedná sa ale o žiadny veľkofilm, čiže žiadne veľké bojové scény s Vietnamcami sa nekonajú. Zato je tu rozpracovaný dosť krutý príbeh a stojí za to mu naslúchať. Veľmi dobre do filmu zapadla dojímavá Moriconneho hudba(fakt nádherná melódia). Veľa sa popísalo ako filmu ublížilo obsadenie hlavnej úlohy M.J.Foxom. Keď som to videl pred 15 rokmi prvý krát, tak mi to tak nepripadalo. Teraz to vidím trošku ináč. Naozaj M.J. Fox nebol najšťastnejšia voľba, kto vie, aký názor na to má B.DePalma dnes. Napriek tomu film stojí za pozornosť.80%. ()

Shit 

všechny recenze uživatele

Trošku neobvyklej film o válce ve vietnamu ukazující, že i Američani nebyli zrovna nějaký svatouškové a nijak se neštítili zmasakrovat jen tak pro legraci vietnamce, i když k tomu nějakej ten důvod měli, jinak se toho ale moc neděje, jenže všechno je tak sugestivně a napíjnavě podaný, že to vůbec nevadí a stejně nemůžete odtrhnout očí od obrazovky. V hercích opět nezklamal Sean Penn, sice někdy jeho projev trošku připomíná jeho roli v Ridgemont high, ale to nic nemění na tom, že je tady jinak skvělej a zdatně mu tady sekunduje neméně dobrej Michael J. Fox, podle mě je tohle jeho nejlepší vážná role, tim si u mě hodně šplhnul, škoda jen, že se do podobných rolí už moc nedostal ()

Galerie (43)

Zajímavosti (15)

  • Michael J. Fox často nakupoval darčeky pre zabíjačov hadov, ktorí sa starali o bezpečnosť štábu pri natáčaní. (Smok)
  • Film vyhrál v roce 1990 Cenu míru v kategorii politické společnosti. (Monco)
  • Film pôvodne šiel do vývoja v spoločnosti Paramount, ale nakoniec ho dokončila Columbia. (Smok)

Reklama

Reklama