Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Dva bratři a jeden himálajský vrchol, který byl jejich snem, posedlostí i osudem... Bratři Reinhold a Günther Messnerové jsou dnes horolezeckými legendami. Vrcholem jejich horolezecké kariéry i splněním největšího životního snu se měl stát výstup na jednu z nejvyšších hor světa, Nanga Parbat. Zkušení horolezci, rodáci s Rakouska se připojili k himalájské horolezecké expedici vedené Karlem Herligkofferem v roce 1970. Celou cestu i samotný výstup ale tragicky poznamenalo několik nešťastných událostí, které se temným písmem zapsaly do dějin horolezeckého sportu... Snímek z roku 2010 natočil renomovaný německý režisér Joseph Vilsmaier a i přes smíšené reakce filmové kritiky se setkal s výrazným diváckým ohlasem a byl uveden na několika významných filmových festivalech a lze ho označit za jeden z nejzajímavějších evropských snímků o horolezectví. Pokořitele zrádného horských vrcholů Reinholda Messnera ztvárnil populární německý herec Florian Stetter, jeho mladšího bratra Günthera Andreas Tobias. (Česká televize)

(více)

Videa (5)

Trailer

Recenze (134)

Mrkvič 

všechny recenze uživatele

Zajímavé, ale ztrácel jsem se v tom, že vlastně nejde o Everest. Rodinné začátky bratrů Messnerových vypadaly zajímavě. Handrkování kolem vedení expedice už tolik ne.  Psychedelické slézání z hory zpátky bylo zdlouhavé a nudné. Závěrečné shrnutí faktů zajímavé bylo, ale raději mrknu na wikipedii. Film tedy sám o sobě nic moc. Sice to není hollywood, ale na rok vydání bych čekal i lepší efekty a záběry. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Po nemeckom filme Nordwand vznikol ďalší výborný horolezecký film. Nanga Parbat (8125 m) je deviaty najvyšší vrchol na svete, ale pravdepodobne najnebezpečnejší. J. Vilsmaier po Stalingrade zrejme natočil svoj najlepší film a krásne zábery Himalájí mu v tom výrazne pomohli. Exteriéry celkovo sú silnou zbraňou filmu, tu sa prejdeme aj zaujímavými, nižšie položenými miestami v Pakistane a obetavosť Pakistancov zažije na vlastnej koži aj hlavný hrdina, ktorý im vďačí za život. Film sa síce venuje dvom bratom, ale aj tak som mal pocit, že ich vzťah by chcel pár minút naviac. Mnoho podobných úspešných i tragických výstupov zažili aj naši česko-slovenskí horolezci a Tatranské expedície, len škoda, že nemáme peniaze na ich sfilmovanie. Slováci I. Fiala a M. Orolin vystúpili na Nanga parbat v roku 1971. Viem o jednom silnom príbehu, z ktorého by mohol byť bombový film. Mohol, ale nikdy nebude...80%. ()

Reklama

kinej 

všechny recenze uživatele

Film mě zklamal. Jednak tím, že se mi nelíbí že hraje výhradně podle Messnerových not a to i přes můj obdiv k němu. A dále tím, jak sterilně působí lezecké scény z Himalájí. Je zde minimum záběrů horolezců v himalájské krajině, naopak je zde spousta detailních scény obličejů herců. Některé scény působí vysloveně studiově a to je u filmu s takovouto tématikou, který je navíc natočený v roce 2010, vysloveně na závadu. Takový Nordwand je kvalitou těchto záběrů o několik tříd výš. Dokonce ani sníh zde nevypadá opravdově. Ale takové scény z lezení v Alpách jsou bezchybné. Jakmile jsou záběry z terénu drží si film slučnou úroveň, ale se přechodem do studia nastává kvalitativní pád ()

Thomassi 

všechny recenze uživatele

Další německý horolezecký film. Nordwand byl o výstupu na Eiger, ten je ale proti osmitisícovce Nanga Parbat pouhý kopeček. Toto je životní příběh bratrů Messnerových, kteří v roce 1970 zdolali dnes už slavnou Rupálskou stěnu a vystoupali na vrchol. Bohužel jeden z nich, Günter, našel na této hoře svůj hrob. Jeho tělo bylo nalezeno až v roce 2005. Ten druhý, Reinhold, přežil a poté zdolával nejslavnější hory světa. Abych se přiznal, nečekal jsem nic jiného než kvalitní film, který mě dokáže upoutat do křesla od začátku do konce. A to se povedlo, jak by ne, když režie se ujal Pepa Vilsmaier, který nám v minulosti předhodil velkofilm Stalingrad. Dobrá hudba krásně kontrastuje s krásnými záběry Himálají. Podle mě stejně kvalitní jako zmiňovaný Nordwand, takže dávám stejné hodnocení. Filmy o lezení prostě ve mně nechávají silné zážitky, a zde se jen potvrdilo, že Němci pořád umí natočit kvalitní film. ()

Vesecký 

všechny recenze uživatele

K tomuhle filmu není co dodat. Byl to vlastně hraný dokument o odvaze a statečnosti bratrů Messnerových, o jejich splněné touze dostat se na vrchol světa. Vyprávěčský styl přispívá k důvěryhodnosti tohoto skutečného filmu. Takový byl měl být správný dobrodružný (nebo jak dnešní generace říká tím ošklivým americkým slovem thriller) film vypadat. Film, při němž člověk zůstává v neustálém napětí, ačkoliv bylo v úvodních záběrech už všechno řečeno. Jasných pět hvězdiček. ()

Galerie (29)

Zajímavosti (9)

  • Na Nanga Parbat se Reinhold vrátil ještě v roce 1978, kdy vrchol zdolal sólovýstupem. (homerr)
  • Natáčanie v horskom prostredí bolo robené s dvoma 35 mm a jednou 70 mm kamerou. (misterz)
  • Reinholdu Messnerovi bylo po dramatickém sestupu amputováno 6 prstů na nohou, na hory přesto ve svém životě nezanevřel. Začal se více věnovat výškovému horolezectví a a v roce 1986 jako první člověk na světě zdolal všech 14 osmitisícovek. Dějiny přepsal též prvním výstupem na Everest bez kyslíku. (homerr)

Reklama

Reklama