Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Pohádka v režii Jiřího Stracha vypráví o chudé dívce Brigitě (L. Molnárová), která tolik toužila po štěstí, jež si spojila s leskem třpytivých šatů a oslnivě zářících lamp bohatých městských salonů, že pro ně byla schopna udělat cokoliv – třeba i zapřít vlastní matku (D. Batulková). Když chudou Brigitu adoptuje hodná majitelka kodaňského pekařství (T. Medvecká), začnou se dít věci. Pohodlný život a nové postavení zcela promění dívčin život. Z Brigity se stane povrchní dívka s jediným zájmem – mít se dobře a bavit se. A když si vezme matčin chléb jako podložku, aby si neumazala střevíce, propadne se Brigita do bahenní říše. Tady mezi bahenními příšerkami (B. Hrzánová, R. Holub a další) konečně pochopí, v čem pochybila. (Česká televize)

(více)

Recenze (61)

ostravak30 

všechny recenze uživatele

K zahraničním pohádkám mám vždy trochu výhrady neboť není nad ty české, ale Hans Christian Andersen byl pohádkář. I když tato pohádka přeci jen je odlišná od našich. Dívka za trest nepadá do pekla, ale do podzemní říše. Tam excelují Bára Hrzánová a Radek Holub. A dívka dojde poučení. Už chybí jen hláška: "Co by za to dali děti v Africe", která je ale vyloženě česká. Kulisy sice studiové, ale moc se mi líbily neboť se nejednalo o žádné papundeklové průměrné stěny, ale propracované formy. Lucii Bugalovou mám navíc docela rád a potěšit se můžeme hereckými výkony i dalších herců. Necelá hodinka s docela fajn pohádkou. ()

zdeny99 

všechny recenze uživatele

Pohádka, v jejíž první půl hodině se vůbec nic neděje. Říkám si, tohle natočil Jiří Strach, režisér ANDĚLA PÁNĚ? Poté, co pyšná Brigita šlápne na chleba a spadne do blátivé louže, se to všechno konečně zlepší. Znázornění bahňácké říše s odpornými bahňáky se hodně povedlo. Jenže to je pořád málo na to, abych se na tohle podíval ještě jednou. [1068. hodnocení, 49. komentář, 55%] ()

Reklama

Mariin 

všechny recenze uživatele

Strachova pohádka podle Andersena o pyšné dívce, která se styděla za svou chudou maminku a nevážila si chleba jako Božího daru. Za trest se propadla do „polepšovny“ k Bahenní žínce do kanálu. Vážné téma, zvláště aktuální pro současnost, kdy se zbylé pečivo hází do kontejnerů nebo se povaluje mezi plivanci na chodnících. ()

fleker 

všechny recenze uživatele

kdysi na vsi sem šel s místím tlučhubou z jednoty, když najednou povídá: "hele vole šmídka větrá..třetí patro nahoře -čum"...já říkám kudy nebo co? a co má bejt?..."no máme šanci že ji uvidíme..." no a co je to zač? ..".ále...taková stará vosumdesátiletá bába"...jo tak ty seš na todle... "né vole,ale já tu bydlím patnáct let a eště sem ji neviděl, a táta, ten tu zažil eště sedumdesátý léta a taky neměl to štěstí...ale teď větrá, tak máme šanci,,, něco jí tam hodíme a pak k ní zajdem že nám to tam jako spadlo...." , tak sem se chopil iniciativy a protože sme šli zrovna z krámu, mrštil sem ji tam bochník chleba ...trefa, hotovo,,ztáhnu pravýho kouta a založím ruce,,," blbče, já myslel tohle,,, trochu nenápadně ne?",,,,aha, to máš říct že tu máš tenisák.... "přemejšlej taky někdy, těžko jí můžeš zvonit na barák že ti tam spad bochník chleba",,,no to je fakt,,tys byl vždycky krang...tak sem šel domů se svěšenou hlavou, ale druhej den v 6 ráno ..telefon...."héééj dobréj nápad s bochníkem,,, fungovalo to,,,".....zahltila mě pýcha, tak asi nejsem zase úplně kničemu,ale netušil sem JAK?...."no táta ji prej viděl asi v jednu ráno na záhoně s rejčem a před chvílej tu zvonila, jestli prej nevíme vo ňákým vandalovi,,,že ji někdo včera chlebem zabil kočku,,,tak sme tě práskli, nevadí?"...no tak to dík povídám,,,a když se pak su uklidit z baráku,,,,, prd ho,,, ve dveřích rozzuřená bába s chlebem..:"-neztratil ste včera náhodou bochník chleba-" sípe na mně a podává mi hnědou hroudu... jó ztratil, ,,,,,,,,ale tenhle není můj, usmívám se (sluníčko).. my kupovali celozrnnej ()

HonzaBez 

všechny recenze uživatele

"Nikdo z nás nemá štěstí přidělené navždycky…" Tahle studiová pohádka Jiřího Stracha je natočena v pěkných kulisách a má hned dvojí morální poučení (z nichž to o nevážení si jídla může být i dnes víc jak aktuální). Mladičkému Janu Cinovi bylo těžko uvěřit jeho cit k pyšné Brigitě. To Bára Hrzánová sehrála onu bahenní žínku vskutku excelentně. Co jsem moc nepochopil byl samotný závěr. Brigita se měla domů, podle svého vlastního přání, vrátit původně jen na hodinu, a tak moc nevím o jaké "správné cestičce," kterou se dotyčné mělo podařit najít, to pak Hrzánová v závěru mluví. Za mě nesrozumitelné a jak jsem vyčetl z některých komentářů, asi to souvisí s tím, že se zde pohádka odchyluje od původního námětu Hanse Christiana Andersena. ()

Galerie (24)

Zajímavosti (1)

  • Slovenská herečka Lucia Molnárová neovládá češtinu, a proto je v českých filmech při postsynchronech vždy předabována. Tentokrát její postavě Brigity propůjčila svůj hlas Andrea Elsnerová. (funhouse)

Reklama

Reklama