foto

Taťjana Medvecká

  • nar. 10.11.1953 (64 let)
    Praha, Československo
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Česká divadelní, filmová, dabingová a rozhlasová herečka se narodila 10. listopadu 1953 v Praze. Celé své mládí věnovala hlavně tanci. Chtěla se stát baletkou, ale když neuspěla u zkoušek, rozhodla se pro herectví. V roce 1975, ihned poté co zakončila studium na DAMU, nastoupila do činohry Národního divadla. Zde účinkuje dodnes. První role byla Marie Bolkonská v Tolstého Vojně a Míru, dále pak Hanička v Lucerně (1976), Kristýna v Našich furiantech (1979), Kordula ve Strakonickém dudákovi (1983), Cordelie a Regan v Králi Learovi (1991), Markétčina matka ve Faustovi (1997), Alžběta v Marii Stuartovně (2000) a mnoho dalších. Za svoje divadelní herectví byla dvakrát odměněna cenou Thálie (v roce 2000 a 2002).

Ve filmu na sebe poprvé upozornila v komedii Oldřicha Lipského MAREČKU, PODEJTE MI PERO! (1976), kde hrála po boku Jiřího Schmitzera. Hrála i v řadě televizních filmů a inscenací, např. ČERTOVA NEVĚSTA (1975), DROBEČKY Z PERNÍKU (2000), VRAH JSI TY! (2003) nebo OPERACE SILVER A (2007).

Významnou část jejího života vyplňuje dabing a rozhlas. Nejčastěji svůj hlas propůjčuje americké herečce Susan Sarandon. V roce 1997 ji byla za dabing udělena cena Františka Filipovského a v roce 2007 zvítězila v rozhlasové anketě Neviditelný herec.

Během svých studií na DAMU se seznámila se svým současným manželem, scénáristou Jiřím Dufkem, s nímž má dvě dcery.

Jiří "Akumulátor" Socha

Herecká filmografie

Filmy

2018 Úsměvy smutných mužů
2017 Milada
Miluji tě modře
Úkryt v zoo
2016 Černý dort (studentský film)
2014 Fair Play
Místa
2013 Hořící keř (TV film)
Jako nikdy
Klauni
Milostné písně
Něžné vlny
Poprvé vdaná (divadelní záznam)
2012 Nějak se to zvrtlo (divadelní záznam)
Pan Jezevec (studentský film)
Vrásky z lásky
Záblesky chladné neděle
2011 Dům
Policie Modrava (TV film)
Vesnice roku (studentský film)
2009 Hospoda U bílé kočky (TV film)
Šejk (TV film)
2008 Bathory
David a Goliáš aneb Pepička to zařídí (divadelní záznam)
Nejkrásnější hádanka
Svatba na bitevním poli
2007 O dívce, která šlápla na chléb (TV film)
Operace Silver A (TV film)
V hlavní roli (TV film)
Škodná (TV film)
2006 Naši furianti (divadelní záznam)
2003 Nekonečná neděle (TV film)
Tisíc a jedna vášeň (divadelní záznam)
Vrah jsi ty! (TV film)
2001 Manželka Ronalda Sheldona (TV film)
Nikdo neměl diabetes (TV film)
Ta třetí (TV film)
2000 Drobečky z perníku (TV film)
1999 Nebát se a nakrást
Profesor (TV film)
1998 Tanec kolem zlatého vejce (TV film)
Trapas (TV film)
1997 Doktor Munory a jiní lidé (TV film)
Polední žár (TV film)
Čas jeřabin (TV film)
Žena v kleci (TV film)
1996 Jak se dělá opera (TV film)
1995 Kníže Václav (TV film)
Modrá krev (TV film)
Rok na vsi (divadelní záznam)
Vodnická čertovina (TV film)
1994 Narcisový dům (TV film)
Návštěvní doba (divadelní záznam)
1993 Busta (TV film)
Schodiště (TV film)
Zámek v Čechách (TV film)
1992 Noc pastýřů (TV film)
Zvuky domova (TV film)
1991 Co teď a co potom: Dno (TV film)
Vajíčko (studentský film)
1990 Dcera národa (TV film)
Milostivé léto (TV film)
1989 Muka obraznosti
Značka: Na dožití (TV film)
1987 Hádání s Hadovkou (TV film)
O Háderunovi a víle Elóře (TV film)
Poklesky zralých mužů (TV film)
1986 Pojďte s námi mezi bohy (TV film)
1985 Dobré světlo
Případ ukradených vědomostí (TV film)
Veronika
1984 Bandité (TV film)
Cizí holka (TV film)
1983 Cizí lidé (TV film)
Naši furianti (divadelní záznam)
Nota bene, Jan (TV film)
O hodném Fridolínovi a zlé Józe (TV film)
Střelci (TV film)
1982 Jako bychom se ani neznali (divadelní záznam)
Počestný dům (TV film)
Výslech (TV film)
Žlutý kvítek (TV film)
1980 Muž s puškou (TV film)
Pastýřská pohádka (TV film)
Poslední prázdniny (divadelní záznam)
Zlatá slepice
1979 Jedničky má papoušek (TV film)
Plášť pro vítr (TV film)
Vysokofrekvenční píšťaly (TV film)
1978 Ježčí kůže (TV film)
Kačenka a Zlatovlásek (TV film)
Panna a netvor
Paví král (TV film)
Tajemství Ocelového města
1977 Rose Mary (TV film)
Uloupený smích (TV film)
Vo Brikitě (TV film)
Špionáž (TV film)
1976 Až bude padat hvězda (TV film)
Birlibán (TV film)
Ivanka a Marijka (TV film)
Krása (TV film)
Milenci z kiosku (TV film)
Skleník (TV film)
Šikulka (TV film)
Ženich uvízl (TV film)
„Marečku, podejte mi pero!“
1975 Babička (TV film)
Osvobození Prahy
Raněný lučištník (TV film)
Čertova nevěsta (TV film)
1973 Hvězda první velikosti (TV film)

TV seriály

2017 Kapitán Exner (TV seriál)
Bláznova smrt - 2. část (E12)
Bláznova smrt - 1. část (E11)
Policie Modrava (TV seriál)
Žena, která odešla před obědem (S02E08)
Vražda u plavebního kanálu (S02E07)
Hajný, který zmizel (S02E06)
další epizody (6)
Až po uši (TV seriál)
Epizoda 10 (S02E10)
Epizoda 9 (S02E09)
Epizoda 8 (S02E08)
další epizody (7)
První republika (TV seriál)
Díl jedenáctý (S02E11)
Díl desátý (S02E10)
Díl šestý (S02E06)
další epizody (7)
2016 Já, Mattoni (TV seriál)
Lokomotiva vládního rady (E12)
Vlast a národ (E11)
Hra na štěstí (E10)
další epizody (9)
2015 Policie Modrava (TV seriál)
Případ ukradené krasavice (S01E15)
Blondýnka na hřbitově (S01E14)
Jak málo stačilo (S01E13)
další epizody (15)
Reportérka (TV seriál)
V souboji (E03)
V plamenech (E02)
Nad první kauzou (E01)
2014 Clona (TV seriál)
Kameraman (E07)
Stopaři (E06)
Práskač (E05)
další epizody (7)
První republika (TV seriál)
Štvanice (S01E22)
Sbohem a odpusťte (S01E21)
Eskamotér (S01E20)
další epizody (20)
Čtvrtá hvězda (TV seriál)
Zázrak (E09)
2013 Nevinné lži (TV seriál)
Klukovina (S01E05)
2012 Obchoďák (TV seriál)
Nanečisto (E16)
Francouzská masáž (E15)
Skladba pro Vandu (E14)
další epizody (16)
Ztracená brána (TV seriál)
Epizoda 2 (E02)
Epizoda 1 (E01)
Základka (TV seriál)
Ředitel (E10)
Chemie lásky (E09)
Školou chodí Mikuláš (E08)
další epizody (10)
Setkání s hvězdou (TV seriál)
Jana Hlaváčová (E02)
2010 Cesty domů (TV seriál)
Cukrárna (TV seriál)
Balvan (E09)
Prázdný byt (E01)
2009 Poste restante (TV seriál)
Poste restante (E07)
Přepadení (E05)
Zloději a loupežníci (E03)
další epizody (5)
2008 Soukromé pasti (TV seriál)
Jiná láska (S01E03)
3 plus 1 s Miroslavem Donutilem (TV seriál)
Mendelovi (S05E07)
Kostel (S05E01)
2006 Oběti (TV seriál)
Nevlastní bratr (E07)
2005 To nevymyslíš! (TV seriál)
2004 3 plus 1 s Miroslavem Donutilem (TV seriál)
Náhodička (S01E01)
Nadměrné maličkosti (TV seriál)
Vše pro syna (S01E04)
Pojišťovna štěstí (TV seriál)
2003 Nemocnice na kraji města po dvaceti letech (TV seriál)
Slib (E13)
Diagnóza (E12)
Zatnuté zuby (E11)
další epizody (12)
1998 Na lavici obžalovaných justice (TV seriál)
Může být soudce šťastný? (E13)
Sbohem, pane profesore (E12)
Radost mladé soudkyně (E09)
další epizody (6)
1997 Četnické humoresky (TV seriál)
Medovina (S01E03)
1995 Aneta (TV seriál)
Muž v pozadí (TV seriál)
Epizoda 2 (E02)
Epizoda 1 (E01)
1994 O zvířatech a lidech (TV seriál)
Vánoce (E10)
Vzteklina (E08)
Revize (E07)
1991 Co teď a co potom? (TV seriál)
1990 Přísahám a slibuji (TV seriál)
Epizoda 4 (E04)
Epizoda 3 (E03)
Epizoda 2 (E02)
Dobrodružství kriminalistiky (TV seriál)
Mechanoskopie (S02E06)
1989 O čarovné Laskonce (TV seriál)
Případ pro zvláštní skupinu (TV seriál)
Přepadení (E05)
Případy podporučíka Haniky (TV seriál)
Ukradený ženich (E05)
1988 Cirkus Humberto (TV seriál)
Nový domov (E04)
Carlo se loučí (E03)
1987 Autíčko s červeným srdcem (TV seriál)
Voňavé haraburdí (TV seriál)
1986 Hvězdy nad Syslím údolím (TV seriál)
Zvláštní případ Josefa Satrana (E03)
Zlá krev (TV seriál)
Epizoda 7 (E07)
Epizoda 6 (E06)
Epizoda 5 (E05)
další epizody (5)
1984 Slané pohádky (TV seriál)
1982 Dynastie Nováků (TV seriál)
1975 My z konce světa (TV seriál)
Nejmladší z rodu Hamrů (TV seriál)

Dokumentární

2017 Backstage: Křehkosti, tvé jméno je žena (TV film)
2016 Co se děje kolem nás...? - vyp.
2015 Národní divadlo, jak je neznáte (TV seriál)
2014 František Čáp: chvíle rozhodnutí (TV film) - vyp.
Ztracen 45
2013 Film o filmu: Jako nikdy (TV film)
2012 Neobyčejné životy - Taťjana Medvecká (TV film)
2011 Film o filmu: Dům (TV film)
2010 Neobyčejné životy: Jana Hlaváčová (TV film)
2009 Neobyčejné životy (TV seriál)
Příběhy slavných (TV seriál)
S otevřeným hledím (S10E09)
2008 Po stopách hvězd (TV seriál)
2005 Příběhy slavných (TV seriál)
Dva chrámy Josefa Kemra (S06E10)
2003 Za Shakespearem s Martinem Hilským (TV seriál)
2001 Jdu, nevím kam, ale těším se (TV film)
1999 Případ Leopolda Hilsnera (TV film) - vyp.

TV pořady

2017 Ceny Thálie 2016 (TV pořad) - mod.
2016 Ceny Thálie 2015 (TV pořad)
2015 Ceny Thálie 2014 (TV pořad)
2014 Ceny Thálie 2013 (TV pořad)
2013 Ceny Thálie 2012 (TV pořad)
Máme rádi Česko (TV pořad)
Čtení do ouška (TV pořad)
2012 Ceny Thálie 2011 (TV pořad)
Srdce pro děti 2012 (TV pořad)
Český lev 2011 (TV pořad)
2011 Barrandovský videostop (TV pořad)
Splněné sny (TV pořad)
2010 7 divů Česka (TV pořad)
Show Jana Krause (TV pořad)
TOP STAR (TV pořad)
2008 TOP STAR magazín (TV pořad)
2006 Před půlnocí (TV pořad)
Čétéčko (TV pořad)
2005 O češtině (TV pořad)
Veselé vánoční (pří)hody (TV pořad)
Všechnopárty (TV pořad)
Za oponou (TV pořad)
2004 Ceny Thálie 2003 (TV pořad)
2001 Barvy života (TV pořad)
Dobroty (TV pořad)
1999 Noc s Andělem (TV pořad)
Věšák (TV pořad)
1998 Sama doma (TV pořad)
1997 Úsměvy (TV pořad)
1993 O poklad Anežky české (TV pořad)
1992 Kufr (TV pořad)
1991 Intenzivní kurs němčiny (TV pořad)
1984 Zpívánky (TV pořad)
1968 Nedělní chvilka poezie (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace