Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Rise of Footsoldier sleduje neúprosný rozkvět Carltona Leache jednoho z nejobávanějších fotbalových chuligánů, který se dostane až na místo samotného člena známého gangu kriminálníků, kteří jsou jedni z nejobávanějších od Londýna až po Essex od začátku osmdesátých let až po konec devadesátých. (oficiální text distributora)

Recenze (187)

okkac 

všechny recenze uživatele

Hodně drsný film. Skoro až jeden z nejbrutálnějších, který jsem viděl. A to nemám na mysli takové to přehnané násilí v hororech nebo akčních filmech, ale to drsné gangsterské, kdy prostě za jen malinké vyprovokování vám hlavní hrdina nebo jeho kumpáni pořádně rozbijou ksicht nebo vás prostě pobodají. A v krajních případěch schytáte i nějaký ten headshot brokovnicí. Škoda jen, že v druhé půli, kdy se hlavní hrdina uklidní přejde děj na jeho kámoše a to až tak, kromě jejich závěru záživné není. A natěšení, kdy se hlavní hrdina začal připravovat tím, že schovával po domě nože, že přijde finální zúčtování, tak přišly.........titulky :-) ()

MrPierc 

všechny recenze uživatele

Tenhle film není krutý, krutý je svět kolem nás a tento film ho pouze prostřednictvím filmu přináší na obrazovku. Příběh člověka, který vyrůstal jako každý druhý v Anglii, kde bitky po fotbale byly denním chlebem a vzdělání nebylo v žebříčku priorit. Postup násilníka na sebe nenechá dlouho čekat a svou brutalitou si vynese dobrou pověst pro okolí, které mu nabídne příležitosti v podsvětí. Film má sílu hlavně v chladnosti / autenticititě. Výborný anglicky přízvuk !!! ()

Reklama

Tjaden 

všechny recenze uživatele

WOW !!! Přestože konec ztrácí na tempu a věnuje se osudům jiných postav než je Carlton Leach a chvílemi mě nudil, jedná se o nadprůměrný snímek. Takhle drsný film plný krve a násilí (vše je přitom uvěřitelné a mimořádně autentické) mi opravdu chyběl. Váhal jsem mezi 4* a 5*, ale vzhledem k tomu že se jedná a skutečnou historii londýnského podsvětí podkládanou dokumentárními záběry, dávám nejvyšší hodnocení. ()

Lateef 

všechny recenze uživatele

První půlhodina ultimátní! Hordy fotbalových ultras, tvrdý střety, cákance krve, to vše v dynamické režii a téměř autentické kameře. Úvod zaznamenává vzestup Carltona Leache, bitkaře s pittbulovskou povahou, z řad manchesterských fans přes hlídače diskoték až k vymahači dluhů, ochránce ilegálních transakcí a člena drogového podsvětí. Představitel Carltona herec Ricci Harnett se navíc nápadně podobá finskému strongestmanovi Jouko Aholovi, takže ve výsledku budí skutečný respekt. Druhá půle filmu už je jakousi historkou z podsvětí, seznamujeme se s drsnými profily několikerých členů, přičemž spíš pozorujeme sled entrance scén než klasický děj. Nicméně finální přestřelka by se mohla ucházet o certifikát Nezapomíná se, je víc než brutální. Celkově tvrdý, bolestivý film s vynikající první polovinou a trochu nepřehlednou druhou částí s pár velice šťavnatými momenty. ()

Ivoshek 

všechny recenze uživatele

Přišlo mi to atmosférou hodně podobné Football Factory - je to zčásti o anglických fotbalových chuligánech (tentokrát West Ham), je to násilné a naturalistické, má to výborný soundtrack (který od punku až po disco dokresluje běh doby ve filmu) a hrajou tam zčásti stejní herci. Pohled se tady víc soustředí na Carltonovu kriminální kariéru než na chuligánské začátky s West Hamem, což je pro film spíš dobře. Na rozdíl od Ritchieovského nebo třeba Tarantinovského pohledu na galerku, tady rozhodně aktéři nejsou zobrazeni jako vtipní, sympatičtí (či cokoli jiného pozitivního) - jsou to prostě agresivní, primitivní a křiví kriminálníci. Nebýt toho, že se po výborné první půlce film trochu rozdrobí do příběhů příliš mnoha postav - a přestane už sledovat jen Carltona - zvažoval bych pět kousků. Celkově je to velmi povedená ostrovní gangsterka. ()

Galerie (26)

Zajímavosti (8)

  • O životě tří postav z tohoto filmu - Tony Tuckera, Patricka Tata and Craiga Rolfa, vypráví film Bonded by Blood (2010). Ten sleduje vzestup drogových dealerů a obávaných kriminálníků jižní Anglie a udržování jejich impéria pomocí strachu a násilí až do jejich smrti. (JardaBauer)
  • V buřičské scéně (1988) má jeden z účastníků v davu tričko sezóny 2007 Gio-Goi, během této scéno je zde také vidět několik reklamních plakátů s "Happy hardcore", tato skupina ale změnila název na "Happy Hardcore" až někdy v letech 1991-1993. (MiCM)
  • Snímek byl natočen na motivy autobiografické knihy "Rise of the Footsoldier" od Charltona Leache. Film tak popisuje skutečné události. (Saur.us)

Reklama

Reklama