Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Gavin je rozvodový právník a jednomu klientovi vypráví příběh svých známých, manželů Barbary a Olivera Roseových. Ti se spolu seznámili při aukci, kdy se přetahovali o stejný předmět. Oliver studoval na právech, Barbara tělocvik. Po čase se vzali, narodily se jim dvě děti. Oliver budoval svou praxi a Barbara se věnovala domácnosti. Barbaře se už rok líbil jeden dům a chtěla by ho koupit. Když majitelka zemřela, její dcera ho Roseovým prodala. Po šesti letech se stal Oliver společníkem firmy a Barbara se starala o krásný dům, který dokonale upravila a zařídila. Začala uvažovat o vlastním podnikání – vyráběla by paštiku, kterou jí všichni chválí. Oliver s tím souhlasil a sehnal Susan, paní na péči o dům, když bude Barbara zaneprázdněna. Barbara chtěla, aby jí Oliver přečetl smlouvy, ale on na to zapomněl. Stal se z něj samolibý chlap, hlavně když začal pracovat pro budoucího senátora... Jednou se Oliverovi udělalo velmi špatně, vypadalo to na infarkt, ale v nemocnici zjistili vysoké podráždění zažívacího traktu. Barbara za ním do nemocnice nepřijela, a když Oliver přijel domů, nebyla ani tam. Přišla později a pohádali se spolu. V noci mu Barbara řekla, že za ním do nemocnice jela, ale cestou si představila, že je mrtvý a cítila se šťastná, protože by byla volná. Řekla mu také, že chce požádat o rozvod, protože ho nesnáší. Sešli se pak u jejího právníka, kde se Barbara vzdala svých alimentů a podílu na Oliverově firmě. Chtěla ale, aby jí zůstal dům s veškerým vybavením. Oliver nesouhlasil. Poradil se s Gavinem a ten mu našel zákon, podle kterého může dál bydlet ve svém domě a Barbara ho nemůže vyhnat. Oliver Barbaře nabídl mimosoudní vyrovnání, pokud se vzdá domu. Ta odmítla, a tak rozdělili dům na část její, Oliverovu a neutrální. Jednou v noci Oliver omylem přejel Barbařinu kočku. Když to Barbara zjistila, zablokovala Oliverovi dveře v sauně, když byl uvnitř. Od té chvíle si začali dělat spoustu drsných naschválů, které vyústily až ve velkou tragédii... (TV Prima)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (614)

tron 

všechny recenze uživatele

„Teraz ma ospravedlnite. Je čas ošťať rybu.“ Touto majstrovskou čiernou komédiou si ma režírujúci herec Danny DeVito (kamarát Michaela Douglasa od internátnych čias) získal od prvého pozretia pred mnohými, mnohými rokmi. Dodnes ma udivuje, ako sa dá jedna snímka zapratať klasickými komediálnymi pasážami, ako i scénami, z ktorých tuhne krv v žilách. DeVito akoby nanovo definoval pojem „čierna komédia" a to natoľko, že nech sa akokoľvek snažím spomenúť si na nejakú podobne vydarenú čiernu komédiu, narážam len na priemerné a nezaujímavé kúsku (vrátane DeVitovej neskoršej slabej kópie TÚ STARÚ TREBA ZABIŤ!). Douglas, DeVito a fantastická Kathleen Turner si sadli už v minulosti (HONBA ZA DIAMANTOM a biedny sequel HONBA ZA KLENOTOM NÍLU) a do VOJNY ROSEOVCOV išli naplno. Vyplatilo sa, je to bomba. Vybudovali dokonalú tiesnivú atmosféru a zhrozený a šokovaný divák nevie, či sa má smiať, alebo utekať kade ľahšie (paštéta z mačky). ()

castor 

všechny recenze uživatele

Aneb když si manželé po nějakých osmnácti letech zdánlivě šťastného manželství vzájemně vyhlásí válku. Během rozvodového projednávání ale odmítají opustit společný dům a u rozbíjení nádobí to nakonec zdaleka neskončí. Pohřbívání lásky je o to skvostnější, že se děje mezi výtečnými herci a za kamerou téhle sarkastické podívané je Danny DeVito v nejlepší síle. Roseovi jsou možná karikatury, ale vzestup a pád jejich vztahu a zvrácenost jeho konce jsou prvky, kterým divák dokáže svým způsobem porozumět. O to víc je výsledek atraktivnější. V téhle kruté záležitosti ovšem zná válka jen poražených. Laskavá nenávist, výborné dialogy, řada nezapomenutelných scén. Pořád to funguje. ()

Reklama

gogo76 

všechny recenze uživatele

Neskutočne vydarená vec, ktorá sa dá sledovať opakovane bez toho aby omrzela. Včera som opäť neodolal repríze na tv Prima a keď to tak rátam videl som to asi 4-5 krát. Je to klasika, ktorá rozdáva životné múdra v kritických situáciach, na pokraji psychického šialenstva a často až v životu nebezpečných situáciách. Vydarených hlášok a pamätných scén je tu požehnane, ale to všetko vieme zhrnúť do dvoch základných pravidiel. 1. Súboj so ženou nemôžeš vyhrať, jednoducho ženy sú pomstychtivejšie. 2. Nič také ako civilizovaný rozvod neexistuje. D. DeVito trafil do čierneho. Slobodní a nezadaní ohodnotia 3-4 hviezdami. Ženatí takmer jednohlasne plným počtom. 100%. ()

Oskar 

všechny recenze uživatele

Komedie černá jako peklo. Začátek filmu se podobá jednak schématu romantických komedií, druhak představě naplňování amerického snu. Obě linie dopadnou, jak mají, načež se otevřou stavidla cynismu a Danny DeVito nám ukáže, že z vrcholu není jiná cesta než dolů. Roseovi jsou víc než jen manželé - jsou firma. Exkluzivní značka, okázale vystavovaná na odiv konkurentům. Jablkem jejich sváru tedy není odkvétající láska. Nic tak málo! Ve hře je prestiž. Právo vítěze prohodit poraženého oknem domu. Optikou černé komedie to samozřejmě nevypadá o nic vznešeněji než zápas dvou chrobáků o kuličku hnoje. 90% ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Specialista na černé komedie Danny DeVito natočil nápaditou komedii a nemalou měrou k jejímu úspěchu přispěli i brilantní herci Michael Douglas a Kathleen Turner, kteří hrají jako o život a celou dobu si jdou po krku, i když jejich motivace zase až tak zřejmá není. Scénář je méně propracovaný, režie nemá chybu. Konec je až depresivní, ale uvědomujeme si, že jsme celou dobu sledovali proklatě černou komedii, která končí smrtí obou protagonistů. ()

Galerie (56)

Zajímavosti (20)

  • V nemecky hovoriacich krajinách sa ujal výraz "Rosenkrieg" ako označenie neľútostného súperenia o majetok a používajú ho dokonca i tí, ktorí film nikdy nevideli. (gogo76)
  • V roce 1953 nahrál skladatel Alfred Newman znělku studia 20th Century Fox s rozšířením pro filmy, natočené v systému CinemaScope. V roce 1989 ji jeho syn David Newman pro tento film nahrál znovu tak, aby její poslední tón plynule přešel do prvního tónu hudby v úvodních titulcích filmu. (don corleone)

Související novinky

Válka Roseových dostane novou verzi

Válka Roseových dostane novou verzi

02.04.2024

Připravte se na notnou dávku vyhrocených manželských hádek na velkém plátně, u studia Searchlight Pictures je totiž v přípravách nová adaptace knihy amerického spisovatele Warrena Adlera pod názvem… (více)

Reklama

Reklama