Reklama

Reklama

Americký špionážní thriller, věnující se ožehavému tématu islámského terorismu a boji proti němu, vypráví o důstojníku Samiru Hornovi (Don Cheadle), který stojí mezi dvěma tábory. Jeho otec byl muslimský duchovní, on je občan USA a slouží ve speciálních jednotkách…
Když jedno z vyšetřování zavede přímočarého agenta FBI Roye Claytona (Guy Pearce) na stopu nebezpečného mezinárodního spiknutí, zdá se, že všechny nitky vedou k bývalému veliteli amerických speciálních operací, důstojníkovi Samiru Hornovi (Don Cheadle). Horn, který byl jako dvanáctiletý chlapec svědkem násilné smrti svého otce, súdánského muslimského duchovního, a později coby americký občan působil ve speciálních jednotkách a školil afghánské bojovníky, je tajuplný muž se spoustou kontaktů na teroristické organizace. A má také zvláštní dar objevit se na místě činu vždy, když se zhroutí nějaká velká operace. Jednotka, která celou záležitost vyšetřuje, se spojí s Carterem (Jeff Daniels), dlouholetým spolupracovníkem CIA, jenž, jak se zdá, neříká tak docela vše, a s dalším agentem FBI Maxem Archerem (Neal McDonough). Podaří se jim najít spojitost mezi Hornem, útěkem z vězení v Jemenu, bombovým útokem v Nice a loupeží v Londýně, ale současně se vynořuje i řada protichůdných důkazů, které nutí Claytona zamyslet se nad tím, zda je Horn skutečně tím, za koho ho považuje. Špionážní thriller, věnující se ožehavému tématu islámského terorismu a boji proti němu, je dílem scenáristy a debutujícího režiséra Jeffreyho Nachmanoffa. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (4)

Trailer 2

Recenze (212)

predators 

všechny recenze uživatele

Kdo by čekal zrádce v řadách samotných islámských teroristů? Asi nikdo, o to větší bude překvapení, které se skrývá v osobě... Jasně, to vám tak prozradím. :-) Občas napínavé, občas trochu nudné, ale díky vypiplanému závěru i hodně překvapivé drama. Nic zde není jasně dané a zápletka se postupně vyjasňuje až do samotného konce, který ve mně vyvolal i lehké pousmání... :-) 70% ()

Marsik 

všechny recenze uživatele

** Špionážní thrillery, odehrávající se na blízkém východě, jsou moje krevní skupina. I přes to, že je to ožehavé téma a je těžké, aby to nevyznělo moc americky, tak Zrádce se dle mého velmi povedl. Pearce a Cheadle zahráli své role obstojně, rychlé tempo a střih zaručovalo vaši pozornost a hudební podkres tomu dodával autenticitu a místní atmosféru. Tento film je důkazem, že se dá natočit kvalitní krimi bez velkých akcí, přestřelek a honiček. Dobrá práce! 80% ()

Reklama

Dubro 

všechny recenze uživatele

Skoro televízny prenos šachovej partie, v ktorej bielymi figúrkami ťahá FBI a čiernymi Islámsky terorista. Don Cheadle sa za výdatnej pomoci svojho kyslého ksichtu pretrmáca celým filmom a Guy Pearce vám predvedie, čo treba rozumieť pod výrazom „nemastno-neslaný“. Jeff Daniels sa moc neohrial a skončil, ako si zaslúžil. Šťastím je, že sa scenárista roztáral po niekoľkých svetadieloch a šikovne to rozuzlil. Švédska trojka a ešte čosi ()

Flynn 

všechny recenze uživatele

Povedené dílko s tématikou, která jak se zdá v posledních letech poskytuje spostu námětů. Akce film sice moc nenabízí, je to spíše rozvinuté do roviny psychologie a místy i ideálů dané víry. To ovšem nevadí a film docela vtáhne do děje, pravá linie a tvář hlavního hrdiny se začne vykreslovat tak před půlí filmu a pak už se to tak nějak klasicky vede v zaběhlých a je to škoda, ale v okoukaných kolejích.... ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Aktuální jako nic jiného; netuctové, na hony vzdálené klasickému úzusu filmového pohledu na terorismus. Nic tu není černé či bílé. Snad jen ti herci. Jde o mix konceptů Sleeper Cellu a Svatého boje. Je to komorní, znepokojivé, názorově bohaté, zbytečně nezjednodušující, civilní i uvěřitelné, hodně pozvolně vyprávěné a v důsledku toho všeho místy až nefilmové. Přesto (resp. právě kvůli tomu) mé nadšení neznalo mezí. Aspoň v první půlce, pak se to přeci jen překlopí do zajetých žánrových kolejí "jednotlivec versus všichni ostatní". Ovšem stále výborně a to až do závěrečné desetiminutovky. Vše výše zmíněné o ní sice platí také, ale v přesně opačném gardu. Do hollywoodského akčního blockbusteru bych jí bral všemi deseti, ale tady bych za ní dotyčného nejraději poslal do jemenského lágru. Na doživotí. ()

Galerie (56)

Zajímavosti (6)

  • Samotný projekt byl ve vývoji od roku 2002 a měl být produkovaný Walt Disney Pictures, ale sešlo z toho, kvůli manažerské změně. (Pattrick)
  • Když si Samir koupí jablko na trhu v Marseille tak na plátěné střeše, když opouští trh, můžete vidět odlišnost v překladech - francouzsky "traiteur" (to znamená lahůdky) a v angličtině "traitre" (to znamená zrádce) což je název filmu. (rozbris)

Reklama

Reklama