Reklama

Reklama

Americký špionážní thriller, věnující se ožehavému tématu islámského terorismu a boji proti němu, vypráví o důstojníku Samiru Hornovi (Don Cheadle), který stojí mezi dvěma tábory. Jeho otec byl muslimský duchovní, on je občan USA a slouží ve speciálních jednotkách…
Když jedno z vyšetřování zavede přímočarého agenta FBI Roye Claytona (Guy Pearce) na stopu nebezpečného mezinárodního spiknutí, zdá se, že všechny nitky vedou k bývalému veliteli amerických speciálních operací, důstojníkovi Samiru Hornovi (Don Cheadle). Horn, který byl jako dvanáctiletý chlapec svědkem násilné smrti svého otce, súdánského muslimského duchovního, a později coby americký občan působil ve speciálních jednotkách a školil afghánské bojovníky, je tajuplný muž se spoustou kontaktů na teroristické organizace. A má také zvláštní dar objevit se na místě činu vždy, když se zhroutí nějaká velká operace. Jednotka, která celou záležitost vyšetřuje, se spojí s Carterem (Jeff Daniels), dlouholetým spolupracovníkem CIA, jenž, jak se zdá, neříká tak docela vše, a s dalším agentem FBI Maxem Archerem (Neal McDonough). Podaří se jim najít spojitost mezi Hornem, útěkem z vězení v Jemenu, bombovým útokem v Nice a loupeží v Londýně, ale současně se vynořuje i řada protichůdných důkazů, které nutí Claytona zamyslet se nad tím, zda je Horn skutečně tím, za koho ho považuje. Špionážní thriller, věnující se ožehavému tématu islámského terorismu a boji proti němu, je dílem scenáristy a debutujícího režiséra Jeffreyho Nachmanoffa. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (4)

Trailer 3

Recenze (212)

gogo76 

všechny recenze uživatele

Ďalší thriller na tému terorizmus má zaujímavé obsadenie. Určite pripomenie nedávne Scottove Pravidlá lži a kvalitou v ničom nezaostáva. D.Cheadle a G. Pearce hrajú čo im sily stačia, no mňa zaujal herec S. Taghmaoui, ktorý je často obsadzovaný v podobných úlohách. Najzaujimávejšia je asi scéna z väzenia v Jemene a stret dvoch vodcov. "Päťdesiat mužov je ochotných pre mňa zabíjať!"... "A koľko ich je pripravených pre teba zomrieť?"... Pointa so záverečnými atentátmi v autobusoch bola dosť čitateľná už dávno pred záverom, napriek tomu je to kvalitný thriler, odporúčam. Alááhuakbar!!! 80%. ()

Dubro 

všechny recenze uživatele

Skoro televízny prenos šachovej partie, v ktorej bielymi figúrkami ťahá FBI a čiernymi Islámsky terorista. Don Cheadle sa za výdatnej pomoci svojho kyslého ksichtu pretrmáca celým filmom a Guy Pearce vám predvedie, čo treba rozumieť pod výrazom „nemastno-neslaný“. Jeff Daniels sa moc neohrial a skončil, ako si zaslúžil. Šťastím je, že sa scenárista roztáral po niekoľkých svetadieloch a šikovne to rozuzlil. Švédska trojka a ešte čosi ()

Reklama

imf 

všechny recenze uživatele

Napínavá dvouhodinovka působí jako dobře odvedená televizní fuška od BBC, ale to jí nikterak neubírá na síle. Don Cheadle působí mezi muslimskými teroristy jako strašák do zelí, ale vyhazuje budovy ostošest a cestuje po světě skoro jako James Bond. Vše je tu obráceně - terorista je za elegána, co má vždycky navrch před počestným agentem FBI. Když se začne hrací deska obracet ve prospěch "hollywoodského systému", začne film odhazovat trumfy, ale Nachmanoff je zručnější, než by se mohlo zdát a těží charisma Dona Cheadlea až do úplného dna. Zrádce v některých ohledech připomene hongkongskou Volavku, ale jede ve svém vlastním pruhu teroristických dramat, která se snaží uniknout stínu politické korektnosti. Tentokrát opět marně, ale přesto se ctí. ()

FilmFan24 

všechny recenze uživatele

Nic není jak se zdá. Nic není bílé, nic není černé...a mezi teroristy, obětující sebe a nevinné lidi ve jménu pokřiveného chápámí víry není a nikdy asi nebude nic mezi. Zajímavý, spíše psychologický thriller o mravenčí a nevděčné práci agenta (přesný Don Cheadle) proniknuvšího do organizované teroristické buňky, která v zájmu vyšších cílů, chce výbuchy a nevinnnými obětmi dokázat...ale co vlastně. Zajímavý úhel pohledu místy sráží předvídatelnost děje a žánrová klišé, ale i tak se jedná hlavně díky hereckému tandemu Guy Pearce a zvláště Don Cheadle, o potřebný mainstreamový filmový produkt, který si své vděčné diváky určitě najde. ()

Spooner 

všechny recenze uživatele

Hodně napínavý thriller, který sice neoplývá nijak originálním scénářem, ale nudit se u něj rozhodně nebudete. Jeffrey Nachmanoff má totiž režii víc v ruce než psaní, takže i když víte jak to celé dopadnete, tak se nudit rozhodně nebudete a napětí neustává. Řemeslně to má v malíku a zní k tomu i celkem zajímavá hudba. Herci jsou také bezvadní. Don Cheadle mi do této role ze začátku sice moc nesedl, ale on prostě neumí hrát špatně. Guy Pearce také po dlouhé příjemně překvapil, stejně jako překvapil celý film.70% ()

Galerie (56)

Zajímavosti (6)

  • Samotný projekt byl ve vývoji od roku 2002 a měl být produkovaný Walt Disney Pictures, ale sešlo z toho, kvůli manažerské změně. (Pattrick)
  • Režisér a scenárista Jeffrey Nachmanoff sa stretol s niekoľkými spravodajskými profesionálmi, politickými pozorovateľmi a ďalšími odborníkmi, aby bol jeho film čo najrealistickejší. (sWONDER)

Reklama

Reklama