Reklama

Reklama

Regina (Hepburn) se vrací do Paříže z lyžovačky ve Švýcarsku. Čeká ji ovšem nemilé překvapení. Její manžel je nezvěstný a spolu s ním i všechny peníze, které měli. Do toho se o ni začnou zajímat agenti CIA a další podivíni, kterým jde všem jen o jedinou věc. Dozvědět se, kde jsou peníze. Manžel je totiž za války zpronevěřil. Napětí, žánrové schválnosti, product placement a další komponenty tento film učinily nesmrtelným. Především muzikálový režisér Donen napíná diváky od začátku do konce. Audrey Hepburnové v roztomilém kožíšku a špercích za několik desítek tisíc dolarů jde totiž permanentně o život. (Magic Box)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (240)

Anderton 

všechny recenze uživatele

Cary Grant je jeden z najväčších sympaťákov filmového plátna, Audrey je možno úplne najkrajšia a najsympatickejšia herečka všetkých čias. Keď im niekto napíše svižný scenár s jedným nečakaným prekvapením na záver, vyzerá to na dokonalý film. K tej dokonalosti mi tu chýbala asi iba réžia jedného z najlepších režisérov, samozrejme Hitchckocka. To by bol trojlístok.... ()

Kulmon 

všechny recenze uživatele

Šaráda je dokonalou směsicí všech možných žánrů a všechny jsou na té nejvyšší úrovni. Počínaje černým humorem na počátku filmu a také značně vtipnou konverzační smrští podobně jako v Grantových filmech Jeho dívka Pátek či Jezinky a Bezinky. Stejně tak je hitchcockovským thrilerem, aniž by jej však Mistr režíroval. Nakonec je však i romancí mezi sice stárnoucím Grantem a o generaci mladší Audrey Hepburn, avšak sluší jim to mnohem více než třeba Audrey s Bogartem ve Wilderově Sabrině. V jejich vztahu se zde netlačí tolik na pilu a Cary Grant nechá naplno, i když naposledy, rozvinout své charisma, s nímž často vyhrává ankety největší hereckou legendu všech dob. Přes rozmanitost žánrů působí film jako pevný svazek, který nám na konec zanechá nejedno překvapení a nepřijdeme ani o pořádnou dávku napětí. ... Jak tak čtu, spousta lidí film vidělo s dabingem. Nebuďte barbaři, originál je originál! ()

Reklama

kareen 

všechny recenze uživatele

Máte chuť na dobrou konverzační komedii? Žádný problém dialogy jsou v tomto filmu velmi vtipné. Nebo raději lovestory? Audrey Hepburn a Cary Grant jsou spolu náramně roztomilí a pořádně to mezi nimi jiskří. A nebo raději kriminálku? Jistě je tu a pořádně napínavá, kde nikdy nevíte, kdo je ten hodný a kdo to jen předstírá. Akční scény? Černý humor? Překvapivé konce? Paříž? Upřednostňujete dobré herecké výkony? Tak to se vám Šaráda mísící v sobě bravurně několik žánrových stylů, aniž by to narušilo celkový konzistentní tvar celého snímku, bude jistě líbit. Alespoň já se nenudila ani minutu a když už se mi třeba zdálo, že je té romantiky akorát dost, přihodili scénáristé vždy nějakou tu mrtvolu nebo temnější dramaticky vypjatou scénu. Rozhodně doporučuji. ()

poz3n 

všechny recenze uživatele

No kde začít. Tohle je přesně to, co očekávám od filmu, když se chci pobavit. Film, který má tempo, humor, akci i notnou dávku překvapení. Konečně také role Audrey Hepburn, kde si mě získala. K tomu abyste každou chvilku mysleli na Hitche nepotřebujete jen úvodní titulky. Hitchcockův závan na vás čeká totiž na každém rohu. A že je jich dost. Vždy, když si myslíte, že se situace trochu vyjasnila, za dalším rohem na vás čeká obrat o 180 stupňů. Šaráda je přesně ten film, na který bych chtěl jít do kina, nebo ho večer náhodně zapnout v televizi a nechat se jím samovolně vtáhnout do děje. I love you, Adam, Alex, Peter, Brian, Charade what ever your name is... 9/10 ()

bloom 

všechny recenze uživatele

Tento film je naprosto geniální! Obsazení je brilantní, protože se zde nevyskytují žádní uměle hrající hezouni či modelky, obvyklá přísada thrillerů. Tady ale máme důvtipného Caryho Granta, půvabnou Audrey Hepburnovou a břitkého Waltera Matthaua. Všichni včetně vedlejších rolí (Jacques Marin jako komisař Grandpierre) umějí hrát a když dojde na vtip, je vše přesně načasováno. Stanley Donen natočil inteligentní "hitchcockovský" thriller, ve kterém romantická zápletka vůbec nepůsobí uměle. Všichni dnešní tvůrci by se mohli učit. Film byl natočen počátkem 60. let a tak můžete krásně sledovat módu a design té doby lépe než v některých tehdejších bondovkách. Mimořádně povedené jsou také záběry na Paříž. Donenův příští a tématicky podobný film Arabeska byl také povedený, ale Šaráda je nejspíše jeho nejlepší film (a to počítám i Zpívání v dešti). Pravda, Na sever severozápadní linkou to není, je to totiž ještě lepší. ()

Galerie (108)

Zajímavosti (26)

  • Scéna, ve které Reggie upadne zmrzlina na Adamův oblek, je založena na skutečné události, kdy Audrey Hepburn na banketu polila Caryho Granta červeným vínem. (Kulmon)
  • Nespokojený herec Cary Grant byl zprvu značně znepokojen faktem, že má hrát romantickou roli po boku Audrey Hepburn, jež byla o pětadvacet let mladší než on a mohla tak být klidně jeho dcerou. Nakonec scenáristé museli do příběhu přidat scénu, v níž právě na téma věkového rozdílu jeho postava zavtipkuje, slavný herec tedy přestal trucovat a všichni byli spokojení. (Rodriguez)

Související novinky

Film Sokolov

Film Sokolov

06.10.2007

Ve dnech 12. - 14. 10. proběhne v Sokolově již 7. ročník festivalu Film Sokolov. Téma letošního ročníku zní - Podraz. V rámci festivalu budete moci v sokolovském Městském domě kultury shlédnout např.… (více)

Reklama

Reklama