Reklama

Reklama

Letiště

Trailer 1
USA, 1970, 137 min

Předloha:

Arthur Hailey (kniha)

Scénář:

George Seaton

Kamera:

Ernest Laszlo

Hudba:

Alfred Newman

Hrají:

Burt Lancaster, Dean Martin, Jean Seberg, Jacqueline Bisset, George Kennedy, Helen Hayes, Van Heflin, Maureen Stapleton, Barry Nelson, Dana Wynter (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Burt Lancaster a Dean Martin stojí v čele hvězdně obsazeného katastrofického filmu producenta Rosse Huntera, za který Helen Hayes dostala svého druhého Oscara®. Řídící letového provozu Mel Bakersfeld (Lancaster) ze Země řeší nejen problémy se svojí milenkou (Jean Seberg) a manželkou (Dana Wynter), ale hlavně s právě zuřící sněhovou bouří na letišti s jejímiž následky mu vydatně pomáhá svérazný mechanik (George Kennedy). Ve vzduchu musí kapitán Vern Demerest (Martin) společně se svojí přítelkyní, těhotnou letuškou (Jacqueline Bisset), udržet kontrolu nad svým boeingem 707, protože má na palubě černou pasažérku (Hayes) a maniaka vyhrožujícího odpálením bomby (Van Heflin). Často napodobovaný, ale stále nedostižitelný film. (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (173)

Lacike 

všechny recenze uživatele

V prvom rade si treba ujasnit, ze to nie je ziadny katastroficky film. Po väcsinu stopaze to je taka sonda do fungovania letiska. Zoznamime sa s postavami na veducich poziciach. Co ich praca obnasa a ako ovplyvnuje ich sukromny zivot. A aj vdaka hviezdnemu obsadeniu si ziskaju divakove sympatie. Napriek tomu vsetkych strci do vrecka neskutocne zabavny cierny pasazier - stara prefikana babka, ktora je zdrojom mnohych humornych scen. V poslednej tretine dôjde aj na nejake tie tazkosti pri jednom lete vdaka comu je nutene nudzovo pristat. Nejedna sa o nic velkolepe. Proste jeden realisticky maly vybuch bomby, ktoremu by snad bolo schopne lietadlo odolat. Takze fanusikovia velkolepych katastrofickych filmov budu najskor sklamany. Ale ako dokumentarna sonda do fungovania letiska pred davnymi casmi, ked bezpecnostne kontroly boli k smiechu s komedialnym bonusom v podobe nezbednej babky to funguje stale dost dobre. Keby sa to o pol hodinu skratilo, tak by som najskôr dal aj 4 hviezdicky. Bohuzial v tejto podobe film obsahuje aj dost hluchych miest. 6/10. ()

progression 

všechny recenze uživatele

Ani po 50 letech od vzniku tohoto filmu podle legendární knižní předlohy Arthura Haileyho neztratil tento film skoro nic ze své působivosti. Hvězdné herecké obsazení, vykreslení lidských osudů a napínavý příběh posádek letadla i letiště. Nepřehlédnutelná a nezapomenutelná je černá pasažérka v podání Helen Hayes, která za svojí boží kreaci originální černé pasažérky dostala oprávněně Oscara. Tak mne napadlo jak by si tahle hodně originální babka v nové "protiteroristické" době poradila se současnými bezpečnostními opatřeními. Možná i s těmi, vždy je přítomen lidský faktor. ()

Reklama

Ivoshek 

všechny recenze uživatele

Strašně dobře se na to kouká, i když se vlastně nic až tak zásadního neděje. Spousta postav a každá aspoň trochu zajímavá. Škoda, že ten konec není až tak drsný, jak si člověk sliboval podle Airplane!, ale i bez Macho Grande je to dobrý film toho typu, co se už dneska netočí. Super nápad rozdělene obrazovky! ()

Terva 

všechny recenze uživatele

Tohle jsem kdysi strašně žral, tak proč to teď neocenit, že. Ocenění: Oscar 1970 - vedlejší herečka (H. Haves); nominace: vedlejší herečka (M. Stapleton), výprava, kamera, kostýmy, střih, hudba, film, zvuk, adaptovaný scénář Zlatý glóbus - vedlejší herečka (M. Stapleton) Ceny Laurel - vedlejší herečka (H. Hayes) Motion Picture Sound Editors - střih zvuku (dialogy). A soundtrack - Ocenění 1971 - Academy Awards, USA - nominace (nejlepší hudba) 1971 - Golden Globes, USA - nominace (nejlepší hudba) 1971 - Grammy Awards - nominace (nejlepší hudba napsaná pro film nebo televizi) 1971 - Laurel Awards - 3. místo (nejlepší skladatel) ()

NinonL 

všechny recenze uživatele

Hodnotím vysoko vzhledem k datu vzniku filmu. Na svou dobu to byl skvělý katastrofický film. Má i prvky humoru, nějaké to rodinné drama, katastrofu, která nakonec dopadne jakž takž. Líbilo se mi, že nic není přehnané a všechno se mohlo stát tak, jak bylo ve filmu. Snad až na tu všetečnou babku, která působí v celém filmu. ()

Galerie (89)

Zajímavosti (27)

  • Dean Martin získal 10% z hrubých příjmů, což znamenalo dalších sedm miliónů dolarů k jeho platu navíc. (džanik)
  • Len druhý film histórie, ktorý vtedy v pokladniach zarobil cez 100 miliónov dolárov. Prvým bol Love Story (1970). (Arsenal83)
  • Burt Lancaster, který spolu s Deanem ztvárnil vedoucí úlohu, si díky úspěchu snímku přišel také ke slušné sumě. Navzdory nečekaným příjmům Lancaster údajně film označil za "nejhorší brak, který kdy byl natočen". (džanik)

Reklama

Reklama