Reklama

Reklama

Romantický, dobrodružný seriál s mystickými prvky, velkoryse kostýmově pojatý, točený v autentických exteriérech českých hradů. Vznikl v redakci pro mládež televizního studia Brno. Děj se odehrává ve středověku na dvou hradech fiktivních jmen Kronbach a Babín. A jak to v takových příbězích bývá, jde v něm o krásnou pannu, moc a rytířskou čest. (sator)

(více)

Recenze (22)

vaviva 

všechny recenze uživatele

Také jsem ráda,že jsem si ten seriál nevymyslela, a nebo že se mi nezdál.Nikdo z mého okolí si na něj nepamatuje.Pro mne nezapomenutelný černý rytíř, klečící před bílou sochou Lucie. Před několika léty jsem napsala do České televize dotaz, zda to nebudou někdy vysílat, a bylo mi odpovězeno, že se opravdu všechno kdysi zlikvidovalo, takže se ho už na tv obrazovce nedočkáme. V nevím už kterém to bylo časopise,ale nějakém starším již, v rozhovoru s Vítězslavem Jandákem, jsem se se dočetla, že v tom také hrál.Seriál se vysílal myslím v roce 1973 či 74. ()

Karlos80

všechny recenze uživatele

Dramaturgie a scénář: Gustav Oplustil. Podle otce to byl krásný rytířský romantický seriál s nádhernou tit. melodií taková česká náhražka populární Angeliky (která se tehdejší vládnoucí garnituře v čele s Dr. Husákem moc nezamlouvala)..Po normalizaci byl seriál uložen do trezoru a poté ho bolševik bohužel zlikvidoval:-( ()

Reklama

ainny 

všechny recenze uživatele

Tak jako většina i já mám v hlavě jenom útržky a v sobě strašnou lítost, že to už nikdy neuvidím. Kupodivu jsem, na rozdíl od ostatních, vždycky věděla, že se mi to nezdálo, protože jakmile se sejdeme s kamarády a přijde řeč na filmy a seriály, tak vždycky někdo Lucii vytáhne a všichni ji máme zafixovanou, jako něco úžasného. Na Angeliku jsem tenkrát koukat nesměla, na Lucii ano. Dneska bych možná byla zklamaná, ale díky tomu nikdy ve mně přetrvává ta atmosféra, která u nás doma při sledování panovala. ()

hanagi 

všechny recenze uživatele

Je nádherné, že evidentně všichni, kdo píšeme komentář, v podstatě "nevíme, která bije". Ale i já se přidávám k lidem, kteří byli kdysi v mládí, nebo spíše v dětství, okouzleni touto českou romantikou. Pamatuju si dobrodružné putování oné paní, která pátrá po svém (kde se ztratil, kdy, jak, proč?) manželovi a na cestě ji doprovází a ochraňuje udatný hrdina v masce, který potrestá každého, kdo se na ni třeba jen škaredě podívá...Muž v masce byl můj hrdina. Proboha, kolik mi tehdy asi bylo? Škoda, chtělo by to zhlédnout znovu, ale to už zřejmě nelze. Na druhou stranu, ten pocit, mi už nikdo nevezme! A pokud jde o to vysoké hodnocení - pokud vám v paměti přetrvá něco více než 40 let, pak to asi musí být hodně silné... ()

sator 

všechny recenze uživatele

Romantický, dobrodružný seriál s mystickými prvky, velkoryse kostýmově pojatý točený v autentických exteriérech českých hradů. Vznikl v redakci pro mládež televizního studia Brno. Děj se odehrává ve středověku na dvou hradech fiktivních jmen Kronbach a Babín.A jak to v takových příbězích bývá jde v něm o krásnou pannu, moc a rytířskou čest. V hlavních rolích Lucie (Renáta Doleželová),Černý rytíř (Svatopluk Matyáš),Cukr (Ivan vyskočil), Záviš Oulehla z Kronbachu (Ilja Prachař), Věslav Čížovský (Jan Tříska), Kuneš Smolenský (Václav Lohniský), Kryštof Trčka z Kunštátu (Jan Skopeček), Petr Beneš z Vrbice, (Josef Šebek), Jakub Moor ( Vilém Besser), rytíř Monyfeih (Miloš Kopecký), sluha (Josef Haukvic).************** Seznam dílů: Boj o Lucii ,Nečekaná past, Nevěrná paní Andrea, Rozmařilost a hazard, Ztracená šance, V zemi turecké,******************* V seriálu se zazní dvě písničky, které každý díl otevírají a uzavírají. Jmenují se: „Má viola“ a „Život je cesta“ nazpíval je Waldemar Matuška hudbu složil Zdeněk Liška. Jakýmsi zázrakem zůstaly zachovány amatérsky nahrané na dobový magnetofon, což s jedinou zachovanou fotografií ze seriálu, jsou poslední hmotné důkazy o existenci seriálu. ()

Galerie (1)

Zajímavosti (7)

  • V seriálu se zazní dvě písničky, které každý díl otevírají a uzavírají. Jde o „Má viola“ a „Život je cesta“. Nazpíval je Waldemar Matuška, hudbu složil Zdeněk Liška. Jakýmsi zázrakem zůstaly zachovány amatérsky nahrané na dobový magnetofon, což s jedinou zachovanou fotografií ze seriálu jsou poslední hmotné důkazy o existenci seriálu. (sator)
  • 1. díl seriálu se vysílal 11.11.1972 ve 22:00 na 1. programu ČST, 2. díl 25.11.1972 rovněž na 1. programu ve 22:00. Následoval nechvalně známý projev Gustáva Husáka, který seriál "popravil" a další, třetí část se vysílala až 6. ledna 1973 na 1. programu ale už dopoledne v 9:30. Tam se také seriál "dohrával" a to 20.1.1973 (4. část), 3.2.1973 (5. část) a 17.2.1973 (6. část). Seriál nebyl nikdy reprízovaný. (FilmFan24)

Reklama

Reklama