Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Americké drama z prostředí horských velikánů a drsné přírody. Bývalý nájemný vrah Clint Eastwood přijal ještě jednu "zakázku". V horolezecké výpravě musí zjistit, který z horolezců mířících k vrcholu Eigeru je ruský zabiják a zlikvidovat ho... (Bontonfilm)

Videa (1)

Trailer

Recenze (113)

honajz 

všechny recenze uživatele

Film, který staví spíše na atmosféře jednotlivých scén a Eastwoodových horolezeckých kouscích (reálných, žádné modré pozadí), než na příběhu, jenž plyne jen zvolna jako ozvláštnění na pozadí (a díky tomu odhadneme identitu druhého muže velmi rychle), ale podle mne to funguje velmi dobře. Navíc jsou zde břitké a vtipné dialogy, za které by se nemusely stydět původní odlehčené bondovky, a je škoda propásnout některou z průpovídek (zvláště ta s výměnou krve je skvělá). Film ve svém podtextu a tématu příběhu odsuzuje války špionážních služeb, kdy nakonec kvůli nedůležitostem umírají lidé. Odsuzuje přehnanou rasovou nesnášenlivost, ale dokáže si rýpnout politicky nekorektně do sufražetek. Kamera se rovněž vyvedla - jak úvodní procházka upršenou Ženevou, scény u Dragona, tak všechna horská panoramata. Myslím, že musela být pro štáb pěkná fuška spoustu scén natočit, včetně těch v kaňonech. Hudba Johna Williamse hodně připomíná - v dobrém - Morriconeho a dotváří atmosféru. A líbí se mi ta nejednoznačnost v tom, kdo je přítel, a kdo nepřítel. Zvláště pak závěrečná scéna, kdy vlastně poslední věta Gem jasně upozorní hlavního hrdinu na to, že nakonec se holce přece jen nebude dát věřit. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

Ve světě tajnejch služeb se hodní stávají zlými a zlí hodnými rychleji, než spadne horolezec z Eigeru. A známej nájemnej vrah, profesor a kamzík, tedy Herr Doctor Hemlock dostane možnost si to užít na zmrzlý hoře s dalším potenciálním vrahem na laně. Nejdříve však musí předvést reklamu na dioptrický i sluneční brýle a poněkud trapným způsobem vypěsťovat karatistickýho černopáskaře i namáklýho mistra světa, ale pak už se může s vtipnými hláškami na rtech vydat na severní stěnu Eigeru. Já si to tedy celkem užil, i když jsem několikrát zaplakal nad logikou doktorova jednání, ale jinak mne zamotanost příběhu rozhodně pobavila. ()

Reklama

Thomassi 

všechny recenze uživatele

Jeden z prvních režijních pokusů Clinta Eastwooda. A rozhodně ne lehký. Být za kamerou a přitom lozit po skalách, to chce pořádný kus odvahy. Film má dvě hodiny, bohužel skvělé tempo nasadí až tak posledních 50 minut. A těch padesát minut uteklo jako voda. Napětí se dalo krájet, navíc krásné obrázky samotného Eigeru a výborné výkony všech čtyř horolezců v čele s Clintem. za těch padesát minut bych dal možná i plný počet. Jenže... Ano, začátek. To se do tohoto filmu absolutně nehodilo. Něco ve stylu Bonda. Nebudu to mít Clintovi za zlé, protože to tak asi chtěl, ale musíme si přiznat, tou první hodinou prostě šlápl vedle. Pokud chtěl natočit horolezecké drama, rozhodně by se bez toho začátku obešel. Pokud to ale chtěl zkloubit s detektivním příběhem, moc se mu to nepovedlo. Oboje totiž v tomto případě nejde dohromady. Nicméně právě za tu druhou půli si to 3* zaslouží..... Pokud ale chcete vidět, jaká může být Eiger svině, doporučuji Nordwand. ()

Phobia 

všechny recenze uživatele

Co se hlavního hrdiny týká, je film klasickou eastwoodovinou: je to prostě zase ten drsný týpek, co podlehne svůdným ženám a sebenabouchanějšího chlapa smete ze své cesty jako obtížný hmyz. Bondovská zápletka se ve druhé polovině přesouvá do atraktivního vysokohorského prostředí, konečně dojde i na nějaké to napětí a dobrodružství... ale bylo to moc pozdě, moc dlouhé a strýček Hajaja mě nenechal vidět závěrečných cca 25 minut. Ne že bych měla pochybnosti, jak to dopadlo;-). Existuje možnost, že někdy dokoukám a možná tomu ještě malou hvězdičku přijebnu, zatím hodnocení ponechám ve vcelku slušném nadprůměru. 66% ()

POMO 

všechny recenze uživatele

Zápletka nestrhne. O čo tu ide je reálny Clint Eastwood v krkolomných horolezeckých scénách v americkom Utahu a na skutočnom švajčiarskom Eigeri. Škoda, že sa film do tejto roviny dostáva až po naťahovanej a nezaujímavej prvej polovici, ktorá evokuje priemernú starú bondovku bez Seana Conneryho... Ale Utah a Švajčiarsko moc pekne a strhujúco nakrútené. Režírovať a súčasne byť pred kamerou v takýchto lokáciách (a nepoužívať kaskadéra!), to si zasluhuje obdiv. ()

Galerie (60)

Zajímavosti (12)

  • „Daleko pod sebou jsem viděl pastvinu, slyšel řinčení kravských zvonců a v tu chvíli jsem si pomyslel, proč se raději tam dole s těmi kravami neopaluju,“ okomentoval natáčení Clint Eastwood, který si ve filmu na vlastní kůži vyzkoušel vysokohorské horolezectví, aniž by měl i při nejnáročnějších scénách dubléra. (ClintEastwood)

Reklama

Reklama