Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Americký herec a režisér Clint Eastwood se filmu věnuje už víc než půlstoletí a za tu dobu si v Hollywoodu vydobyl neotřesitelné postavení. Původně westernový televizní herec získal proslulost ve spaghetti-westernech Sergia Leoneho (především ve slavné trilogii Pro hrst dolarů, Pro pár dolarů navíc, Hodný, zlý, ošklivý) a později úspěšně kombinoval postavení herce, producenta a režiséra, což mu kromě řady dalších ocenění vyneslo i dva producentské a dva režisérské Oscary za snímky Nesmiřitelní (1992) a Million Dollar Baby (2004). Westerny v jeho tvorbě samozřejmě tvoří zvláštní kapitolu a Eastwood se k tomuto nejameričtějšímu z filmových žánrů rád a často vracel. Psance Joseyho Walese (1976) začal režírovat Philip Kaufman, ale jeho roli nakonec převzal Eastwood. Tento kontroverzní krok přiměl Cech amerických režisérů (DGA) k ustanovení smluvního pravidla, jež zamezovalo nahrazení režiséra filmu kýmkoli z jeho současného štábu či herců (dnes je označováno za tzv. Eastwoodovo pravidlo). Příběh pokojného farmáře, jemuž oddíl severských renegátů vyvraždí rodinu a zavede ho na cestu pomsty, dal Eastwoodovi nejen možnost si zahrát svého lakonického málomluvného hrdinu, ale také dokázat rostoucí režisérské sebevědomí. Dnes Eastwood uvádí Psance Joseyho Walese jako jeden ze svých nejoblíbenějších filmů. Další výrazné kreace tu předvádějí indiánský herec Chief Dan George (známý postavou dědečka v Malém velkém mužovi, za niž byl nominován na Oscara) jako Lone Watie a Eastwoodova dlouholetá přítelkyně Sondra Lockeová jako unesená dívka Laura Lee. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (209)

Radiq 

všechny recenze uživatele

Nevim, jestli byl Josey Wales skutečná postava nebo ne, ale jedno na něm bylo nejlepší - jak flusal vždy, všude a na všechno, chchch. Samozřejmě kdyby ho hrál někdo jinej, než Clint Eastwood, byla by to asi nuda, ale on je holt drsoň a né jasoň, takže ta role k němu dokonale sedla. Taky se mi líbilo, že tam byly ve vedlejších rolích postavy, které jen tak jinde nevidíte, z nichž nejvíc vyniká starej nadrženej indián s dobrejma kecama. A těch dobrejch keců tam bylo hodně, ne jen s indiánem, ale co kolikrát Josey procedil mezi zuby, to byly skvosty. Taky několik parádních scén - použití rotačniho kulometu, scéna u přívozu, týpci co chtěj Joseyho dostat (nejdřív dva, pak čtyři, pak hromada dalších, včetně lovců odměn) a dojedou na to, scéna v obchodě, kde znásilňují indiánku, scéna s Komančeros, scéna uzavření míru s Komančema (na štěstí to byli ti s velkym K na začátku). A tak jak to pro mě nevypadalo moc slibně ze začátku, tak se karta obrátila a viděl jsem dost dobrej western. ()

Kothy 

všechny recenze uživatele

Další dobrý western s Clintem Eastwoodem. Bohužel trochu dojíždí na pomalé tempo. Začíná to jako příběh o pomstě, kdy se Clint snaží dostat unijní vojáky, co mu zabili rodinu. Pak se z něj stává psanec, po kterém všichni jdou, a najde si nové přátele. Nakonec to nemůže vyvrcholit jinak než velkou přestřelkou a záchranou nevinných lidí. Film se snaží trochu poukazovat na to, co se stalo indiánům v USA. Mohlo to být o něco kratší... "Je jako blesk." ()

Reklama

Tommassi3 

všechny recenze uživatele

"Vždycky je to stejný.. Koho si oblíbím, moc dlouho nevydrží !!" - "Já jsem si všiml, že kdo se vám znelíbí, nevydrží dlouho rovněž.." ;) Výtečná Eastwoodova adaptace Foresta Cartera.. Clint se ještě sice režijně hledal, Josey Wales platí spíš za takovou rozcvičku, za zkoušení si limitů filmového média a rozhodně i poctu hned několika velkým režisérům s Peckinpahem na čele, našel ovšem zase svoji Sondru Locke.. Nesmírně zajímavý formální hybrid a tak trochu nedoceněný biják.. ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Slabinou tohoto westernu je jeho rozvleklost, kterou jako by chtěl Eastwood navázat na Sergia Leoneho. Jenže v tomto případě nám naservíroval mnoho nudných pasáží a zejména díky délce je děj bez spádu, což celému filmu dost škodí. Clint Eastwood alias Josey Wales umí dobře trefovat nejen olovem, ale i slinami, které neustále plive. Je to vlastně typický znak pro jeho postavy. ()

nash. 

všechny recenze uživatele

Příběh jižanského farmáře, který se po vyvraždění rodiny vydává na dlouhou cestu nelítostné pomsty patří k nejlepším westernům Clinta Eastwooda. Dodržuje žánrové tradice, přidává k nim však další rovinu.. pod vůní střelného prachu a klasickou revenge story nenápadně vykresluje charkater obyčejného muže, který ztratil smysl života, ve své pomstě utopil naději, ale přesto nepřestal být člověkem. ()

Galerie (126)

Zajímavosti (19)

  • Film se dostal na americká filmová plátna v létě 1976. V té době USA slavilo dvousté výročí svého vzniku a snímek splnil velká očekávání. (ClintEastwood)
  • Revolvery, které Josey Wales (Clint Eastwood) používá, jsou Colt Walker, Colt 1849 Pocket a Colt 1860 Army. Puška s optikou je pak Sharps 1865. (Saccard)
  • Eastwood se během natáčení pohádal s režisérem Philipem Kaufmanem, který mu vyčítal, že se moc vměšuje do děje. Nakonec odstoupil a film zrežíroval sám Eastwood. (ClintEastwood)

Reklama

Reklama