Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Kevin Costner v hlavní roli kriminálního thrilleru o nezvyklém přátelství prchajícího vězně a jeho malého rukojmí. Dvojití držitelé Oscarů Kevin Costner a Clint Eastwood stojí proti sobě na opačných stranách zákona v americkém netradičně pojatém thrilleru Dokonalý svět. Zločinec na útěku zajme malého chlapce jako rukojmí a spolu se řítí texaskými okresními silnicemi s policií a speciálně vyškolenou psycholožkou /Laura Dernová/ v patách. Mezi dvěma „samotáři“ dochází k pozoruhodnému sblížení. Oběma totiž v životě cosi chybělo a spolu se vydávají někam k Aljašce, kde snad naleznou „dokonalý svět“. Pro tvrdého zkušeného zločince je setkání s plachým nevinným dítětem přinejmenším příležitostí k zamyšlení, chlapec zase vidí ve svém společníkovi symbol vytouženého otce. Režisérem tohoto novodobého „road movie“ z roku 1993 je jeden z hlavních protagonistů Clint Eastwood. (Česká televize)

(více)

Recenze (446)

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Pomalu plynoucí ale skvěle natočený film, kde zaří Kevin Costner v jedné ze svých nejlepších rolí. Clint Eastwood se vydal do 60. let aby divákům představil jednoduchý ale silný příběh zločince a jeho rukojmí mezi kterými vznikne silné pouto přátelství a možná i lásky. Nejedná se však o muže a ženu ale o muže a malé díte. Díky Eastwoodově režii se však nemusíte obávat kýčovitého příběhu, kdy v sobě zločinec začne objevovat otcovské pudy, jelikož Costnerova postava je od začátku do konce stejná a rozhodně ve filmu neproběhne podobně náhlá změna jako v jeho novějším "Vodním světe". Největší problém filmu je v jeho délce, která plyne opravdu pomalu a převážně konec je až zbytečně natahovaný. A trochu mi také vadil fakt, že je zde minimální vývoj vztahu mezi Costnerem a jeho rukojmím, jelikož už od první chvíle, kdy se uvidí jsou kamarádi a chybí zde jakékoliv hledání cesty k sobě. I tak se však jedná o jeden z nejlepších Eastwoodových filmů. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Je hodně filmů co mě před léty dokázaly sejmout a dneska se mnou nic nedělají, ale Dokonalý svět je jeden z mála, který můžu vidět v podstatě v libovolné dékadě svého života, v libovolným duševním stavu a vždycky mám na konci slzy v očích. Celej tenhle příběh mě připomíná život takovej jakej ho znám, drsnej, krásnej, chybuješ v něm a draze platíš, zachováš se dobře a zpátky dostaneš jen další facku, snažíš se bejt ten správnej, ale občas to prostě posereš a pak jsou tu děti, který maj svůj svět a my by jsme jim měli dělat maximálně tak asistenci a ne se jim do něj srát a špinit jim jejich krásnou nevinnou dětskou duši. Jasně asi moc filozofie, ale tady Kevin i Clinťák jsou ty typy drsňáků, co jsou vlastně ve skutečnosti hodně citlivý chlapi a jejich srdce jim maká jak má a jenom škoda, že někdy to život napíše tak, že je to celý na hovno. Pro mě nádherná oda na chlapství. ()

Reklama

Anderton 

všechny recenze uživatele

"Ak by sme boli v dokonalom svete, tak by sme už dávno všetko prečesávali". "Ak by sme boli v dokonalom svete, tak by sa niečo také vôbec nestalo". Ale čoby. Iba v dokonalom svete predsa existujú zločinci s charakterom silnejším, ako majú bežní "bezúhonní" občania. V dokonalom svete, ktorý sa nazýva film a ktorý pre jeho dokonalosť tak milujeme. Silná sociálna kritika sa vynie filmom ako had, ktorý dokáže poriadne poštípať občas nejakou fackou, občas ranou päsťou, alebo hneď streľbou. Možno by nemusela byť tak doslovná, možno by agent FBI v kvádre nemusel byť taký prvoplánový idiot, ale je to už 20 rokov staré a vtedy sme ešte neboli takí cynici, ako dnes a radi sme si poplakali. Vplyv výchovy dieťaťa je ale stále rovnako smerodatný pre jeho život. Bolo a bude to tak vždy. Takže to výročie oslávime plným zásahom. ()

MontyBrogan 

všechny recenze uživatele

Niekedy je to len nostalgia a niekedy tie filmy z detstva ohúria rovnako aj po rokoch. Snáď nemusím písať, ktorý prípad je toto. Clint na chvíľu zabudol na svoje ego a obsadil sa len do vedľajšej role. Stvárnil tu však štandardne spravodlivého drsňáka, po jeho boku ale bola navyše Laura Dern, ukecaná ako zvyčajne, no prvýkrát mi pripadala aj sexy. Hlavnú dejovú líniu tvoril charizmatický záporák Costner s malým chlapcom, ktorý nebol autista ako v iných filmoch, ktoré chcú zaujať podobne nepravdepodobným vzťahom, ale jehovista, čiže stačilo, aby mu jeho skúsenejší spoločník otvoril oči. Film je hlavne výborne napísaný, do toho už ďalšie klady (napríklad pohodovosť road-movie) pôsobia skôr ako čerešnička na torte. Taká pridaná hodnota, ktorá ma mohla uistiť v najvyššom hodnotení. ()

Davies182 

všechny recenze uživatele

Za kamerou stál roku 1993 Clint Eastwood, před kamerou Kevin Costner. Potřebujete více argumentů? Tak prosím pěkně: není to zdaleka vánoční film, ale stejně se při něm dojmete. Tváří se jako veliké drama, ale přesto se díky Eastwoodově talentu nevyhnete hned několika pousmáním. A v neposlední řadě je jednoduše neobyčejným zážitkem sledovat, kterak k sobě Costnerův kriminálník a nevinná dětská obět únosu pozvolna hledají společnou cestu. Takové majstrštyky se už dneska netočí, o to je to celé smutnější... a důležitější. Povinnost. ()

Galerie (67)

Zajímavosti (13)

  • Dokonalý svět se natáčel v létě roku 1993 v centrálním Texasu, Jižní Karolíně a v Alabamě a opět se u něj sešli členové technického štábu Clinta Eastwooda, kteří chyběli při natáčení filmu S nasazením života (1993). (ClintEastwood)
  • Na poličce, o kterou se Robert (Kevin Costner) opírá, když je postřelen, je jeden z prvních výtisků časopisu National Geographic. (PATTXA)

Reklama

Reklama