Reklama

Reklama

Prezidentka Sally Sheridan je zastrelená behom slávnostného prehlásenia v Deň nezávislosti. Toho pred voľbami využíva k nárastu vlastných preferencií jej brat senátor. O tri mesiace neskôr objaví postarší pár na strome zraneného muža s padákom. Mladík si ale vôbec nič nepamätá a jedinou stopou je tak tetovanie na jeho krku - "XIII". Postupne sa rozpamätáva na tajnú operáciu, ktorej úlohou malo byť zvrhnutie vlády v USA. Objavujú sa aj ďalší agenti s vytetovanými číslami. Kto má záujem zvrhnúť vládu a kto má na krku vytetovanou rímsku jednotku? (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (102)

BDMarty007 

všechny recenze uživatele

Je to celkem neskrývaná kopie Bournea, která asi nic nového po umělecké či technické stránce nepřináší. Když jsem si pustil DVD, netušil jsem, že to má dva díly. Když se uprostřed DVD ozvalo "konec první části", měl jsem najednou radost, že si naleju další sklenku whiskey a užiju si ještě dalších 90 minut slušného detektivní thrilleru. A to je asi hlavní deviza a charakteristika filmu. Slušný detektivní thriller, který odsejpá, je plný zvratů, průběžný vývoj děje není předem zřejmý (i když je možná zřejmé kdo je za tím vším...). Příjemná záležitost na odreagování, i když asi jen na jedno použití. ()

Radiq 

všechny recenze uživatele

Když se na to podíváte okem, které nikdy nevidělo Agenta bez minulosti, tak hvězdu přihodíte. Ale tohle má hooodně nedostatků. Jedinej zajímavej dostatek je to očíslování spiklenců římským tetováním. Ale co bylo třeba strašně otravný, tak ty cukavy záběry do minulosti (poznáte podle roztřeseného obrazu tónovaného do světlemodra). Nejen, že byly zmatené, ale hlavně se v nich furt opakovalo něco, co jsme už jednou ve filmu viděli. Na konci prvního dílu se navíc do 5 minut nasoukalo tolik informací (z minulosti), že dívat se na film v igelitovým pytlu, tak ten praskne. Přestřelky přehnané, ale ne digitální. Postavy chatrné a nesympatické. Je to prostě klasickej telefisní film, takže od toho nemůžete moc čekat. A ten komplot, to taky bylo trošku přehnaný. ()

Reklama

MATADOR 

všechny recenze uživatele

Podle komixu XIII Williama Vance a Jeana van Hamma. XIII se stává docela známou značkou, byť se nejedná o nic známého, už v roce 2003 vyšla počítačová hra v komixové grafice. Tou dobou jsem o XIII slyšel poprvé a námět mne zaujal, ať se jednalo o sebeprofláklejší zápletku. Ovšem v počítačové hře je na vše více prostoru a dostávají prosto i maličkosti, které se do filmu jednoduše zařadit nedají. A jak to ve filmech chodí je zpracování dosti rozporuplné. Filmové zpracování XIII, o kterém jsem neměl ani potuchy a název jsem bral pouze jako něco, co nemá s tímto známým literárním titulem nic společného. Jednoduše, televizní zpracování známého literárního díla je slušné, ale bohužel dosti omezené, což je u tak nadějného scénáře škoda. A škoda především u akcí, které nepochytily mnoho dobrého, a co slušně začne, skončí dříve, než si vlastně uvědomíte, že něco začalo. XIII by si zasloužila slušné plátno a vypracovanější scénář a bylo by to fajn, takhle je to jen další ze známých adaptací, které jsou daleko v dlouhé frontě. Adaptace XIII skrývá nadějný scénář, ale televizní zpracování mu nijak neprospívá. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Velice zdařilý miniseriál v "bourneovském" stylu. Komiksová předloha se mi vyhnula, takže si nejsem jistý jak moc se od ní seriál liší ale mám za sebou alespoň tu počítačovou, kde určitá podobnost je. Příběh je veskrze jednoduchý a běží na populárním tématu spiknutí ve vysokých kruzích, na které se pokouší přijít agent se ztrátou paměti, který objevuje, že ve svém životě asi nebyl kuchař i když má šikovný ruce. Filmu by rozhodně slušel vyšší rozpočet spojený se standardní filmovou délkou ale na druhou stranu snímek běží pořád dopředu jeho tříhodinová délka nenudí, herci jsou více než slušní a těch pár akčních scén také nevypadá zle. Jsem zvědav jestli se dočkáme pokračování, které naznačuje otevřený konec. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Na televizní film to není špatně natočené, ale málo platné, jde o kopírák ze scénáře od Bournea, je to utahané, tři hodiny jsou moc, a co je nejhorší, při tak malém počtu postav si myslím každý zkušenější divák domyslí v prvních minutách, kdo za vším stojí a kdo je číslo jedna, takže chybí i jakýkoliv moment překvapení. Akce je rozložena po třiceti minutách něco málo něčeho, ale nijak oslnivě akční scény natočeny také nejsou. Celkově tedy spíše podprůměr, i když řemeslo je znát, že tvůrci umí. Ale jen řemeslo nestačí. ()

Galerie (24)

Zajímavosti (5)

  • V počítačové hře XIII je prezident Sheridan muž. (awful)
  • Snímek byl natočen na motivy stejnojmenné komiksové knižní série od Vana Hamma. (Terva)

Reklama

Reklama