Reklama

Reklama

Machete (Danny Trejo) je bývalý federální agent z Mexika, který hraje podle vlastních pravidel a nikomu se ze svých činů nezodpovídá. Po střetu s drogovým bossem Torrezem (Steven Seagal) se Machete ocitne v Texasu, kde mu tajemný Booth (Jeff Fahey) nabídne možnost vydělat si rychlé peníze za vraždu bezohledného senátora McLaughlina (Robert De Niro). Plán se však příšerně zvrtne a Machete se ocitne v pasti. Naštěstí má několik přátel, kteří mu pomohou – nelítostnou Luz (Michelle Rodriguezová), těžce ozbrojeného svatého otce Padreho (Cheech Marin) a impulzivní April (Lindsay Lohanová). Machete hodlá Boothovi dokázat, že si pro své špinavé intriky vybral špatného Mexičana. V cestě jim ale stojí zvláštní agentka Sartana (Jessica Alba)... (HBO Europe)

(více)

Videa (3)

Trailer 3

Recenze (1 635)

JFL 

všechny recenze uživatele

Přesně to, co má exploatace být - okatě laciná divoká jízda s vyhraněným postojem. Film grandiózně kumuluje prvky mexické identity (od pověr přes domácí kuchyni po mačety i lowridery) a přináší politickými postoji sálající alegorii na současnou situaci mexické diaspory v USA a otázku ilegální imigrace. A vedle toho skýtá nevázanou zábavu, jejíž přímočarost je stejně trefná a bezelstná jako zdejší ideologie. ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Tentokrát to není žádná áčková óda na grindhouse, ale fakt grindhouse. Takže relativní lacinost, 'mexploitation' špinavost, slušná ale nijak extra zábava. Asi bych to bral víc B a nabitější akcí. I na těch hláškách si mohl Rodriguez dát ještě záležet - vždyť momenty z 3 roky starého fake traileru = nej momenty celého filmu. Spousta toho vyjde do ztracena, schází tu větší drive, Trejo skoro nehne ksichtem... Pochválit ale třeba celý ten mexicko-americký podtón a Bushovsky sympatickýho De Nira - jeho volební TV spoty byly geniální. Zklamání? Jo, čekal jsem prostě víc pecku a la PLANET TERROR. Na případné sequely ale stejně rád podívám! [kino] ()

Reklama

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Machete patří k tomu druhu akčních filmů, které mě neprovokují nebo neuráží, ale po pravdě řečeno mě ani nijak zvlášť nenadchnou. Za to první může nadsázka, která je sympatická a umožňuje odpustit tradiční plytkost scénáře akčního filmu, za to druhé může stereotyp, protože Rodriguez točí pořád totéž a přiznávám, že nejvíc sympatií u mě sklidil svou amatérskou prvotinou natočenou za pár stovek dolarů. Navíc obsadit takového Danny Treja do hlavní role je víc než odvážné, protože to je vyloženě typový herec, který sice ustojí malé role, ale tam, kde má ve velkém partu něco pořádného odvést, troskotá jako spousta jiných akčních herců. Taky scénář je tradičně nehluboký a prostě jenom využívá figurek zavedených akčních schémat, krásné holky, cyničtí zabijáci, neprůstřelný akční hrdina, to všechno tady už tisíckrát bylo. Celkový dojem: 50 %. ()

Spiker01 

všechny recenze uživatele

Skvělý počin Roberta Rodrigueze, který na první pohled zaujme svým skvělým obsazením. Takže jsem se na to těšil a oprávněně. Opravdu je tady hodně známých herců a já se bavil od začátku až do konce. Film sází na takovou, řekněme typickou Tarantinovskou brutalitu, ostatně Tarantino film produkoval a je jasné, kdo z obrazu udělal něco ve stylu Grindhouse: Auto zabiják. Všimnete si i mnoha dalších narážek především na Desperado ze strany Rodrigueze a Kill Billa ze strany Tarantina . Asi nejvíc mě potěšil Steven Seagal, který podle mnohých už dlouho nenatočil dobrý film a ujistil mě, že ještě pořád umí držet katanu (Expendables 3 volají Steve, nebuď hloupej). Druhým příjemným překvapením je pro mě "stařík" De Niro, kterého je opět skvělé vidět se zbraní v ruce. Od ostatních jsem tak nějak věděl, co můžu čekat a o to víc mě film bavil. Alba sice dostala za svou roli zlatou malinu, ale tak holt kritici jsou kritici. Těším se na další díly, které byly vtipně předpovězeny v titulcích...100% ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Rodriguezovo mexploitation videocvičení, ve kterém je humoru (zjevného i potutelného) i na slabých 96 minut proklatě málo. Kamennými ksichty, obrovskými gejzíry krve nebo otřesnými vizuálními efekty se to zachránit nedá ani když máte Stevena Seagala v evidentně velmi dobré náladě. Rodriguez jen vrší jeden absurdní žánrový obrázek na druhý, a na to, aby mě to dokázalo zabavit a pobavit, jsem příliš malý videogeek. Takže vidím jen naschvál co nejamatérštěji splácanou asi parodii na dementní videofilmy, tentokrát o "jak prdel drsných" Mexikánech. A u téhle někdo přecenil svoje síly. 50% ()

Galerie (117)

Zajímavosti (48)

  • Danny Trejo (Machete) se po úspěchu původního falešného traileru na natáčení skutečného filmu tolik těšil, že Rodriguezovi stále volal. Rodriguez však řekl: „Každý, kdo mě zná, ví, že telefon málokdy zvedám. Proto mi každý píše raději sms." Na to však Trejo odpověděl: „Machete nepíše smsky". Tato hláška se Rodriguezovi natolik líbila, že ji zařadil i do filmu. (toomm)
  • V pokladnách severoamerických kin diváci nechali 26,6 milionu amerických dolarů, součet celosvětových tržeb pak dosáhl 45,5 mil. (NIRO)
  • Keď Booth sleduje Mačetu počas bitky, sedí vo vozidle Mercedes triedy S (W220, 1999-2006). Keď však príde Mačetu vyzdvihnúť na miesto náboru robotníkov, sedí vo vozidle Mercedes triedy S (W116, 1972-1980). V ďalšom zábere už Booth a Mačeta vystupujú z modelu W220. (m.a.t.o.)

Související novinky

Rodriguez opět točí pro své ratolesti

Rodriguez opět točí pro své ratolesti

27.05.2015

Robert Rodriguez sice občas vypustí ze řetězu Macheteho a loni natočil dlouho odkládanou dvojku Sin City, jinak se ale s oblibou věnuje hlavně dětským filmům. Spy Kids to dotáhli ke čtyřem dílům a… (více)

Machete zabíjí... ve vesmíru!

Machete zabíjí... ve vesmíru!

04.04.2015

Bývalý elitní agent, který už si to rozdal s Robertem De Nirem, Stevenem Seagalem nebo Melem Gibsonem, se vrátí. Alespoň to tvrdí jeho představitel Danny Trejo, podle kterého se na třetím dílu… (více)

Machete vás opět vykuchá

Machete vás opět vykuchá

08.02.2012

První Machete potěšil. Přímočará řezničina si určitě našla víc fanoušků než infantilní výplachy typu Spy Kids 4D: Stroj času, takže Robert Rodriguez dělá dobře, že pokračuje v načaté trilogii.… (více)

Sin City a Machete pokračují

Sin City a Machete pokračují

10.08.2011

Alespoň podle Roberta Rodrigueze, který se v kategorii „slibotechna“ očividně pokouší trumfnout kámoše Quentina. Na Sin City 2 se čeká už hodně dlouho. Rodriguez pořád tvrdí něco jako „už to bude, už… (více)

Reklama

Reklama