Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Šerif MacKenna měl štěstí i smůlu v jediném okamžiku. Je poslední, kdo v rukou umírajícího Apače spatřil mapu legendárního Zlatého údolí. Po pokladu přitom touží bandité vedení cynickým lupičem Coloradem i řada lidí z města. Nikdo netuší, co jim jeho hledání může přinést. Když se zkušený MacKenna díky náhodě stane zajatcem banditů, zdá se, že je nic nemůže zastavit. Spojeni chamtivostí a strachem z pomstychtivých Apačů se vydávají vyzvednout obrovský zlatý poklad… Působivý western natočil režisér J. Lee Thompson, který vsadil na silný příběh, prostředí sluncem vyprahlého Monument Valley v Arizoně a Glen Canyonu v Utahu, stejně jako na herecké výkony obou hlavních hvězd – Omara Sharifa v úloze lupiče Colorada a Gregory Pecka, jenž ztělesnil šerifa MacKennu. Mohl se však opřít o propracovaný scénář producenta a scenáristy Carla Foremana, jenž je rovněž podepsán pod proslulým snímkem V pravé poledne. Svoji působivost dodnes neztratily hudba a písnička José Feliciana, stejně jako strhující a nečekaný závěr filmu. (Česká televize)

(více)

Recenze (154)

dopitak 

všechny recenze uživatele

Oproti všem očekáváním u mě film své ambice nenaplnil. Důvodů je víc, ale za hlavní problém považuju velmi slabý scénář, nešikovně poslepovaný a s mnoha nepochopitelnými pasážemi (Colorado vystřelí na skále, čímž sice přiláká pozornost Apačů, ale ti ho z neznámých důvodů nepronásledují; při útěku před vojáky má skupina jen minimální náskok "na dohled", ale v klidu se na kopci zastaví a pozoruje je atd.).___Obvykle přijímám zadní projekci jako něco dobového, co k filmu patří a je to specifikum doby, rozhodně mi nevadí. V Mackennově zlatu jsou ale projekce vyloženě pouťové, kdy všichni sedí na kdovíčem a jsou vidět jen nad pas, hýbají se přitom ze strany na stranu. Ve scéně na voru pustili záběry z popředí (pohyb lidí a koní) zrychleně, což taky nevypadá dobře proti normálně plynoucí řece. Trikově je to prostě dost nepovedené, a to samozřejmě respektuju dobu vzniku filmu, střih značně nepřesvědčivý. No prostě tady šlápli pánové od techniky vedle.___ K hercům: Gregory Peck na jedničku, Omar Sharif až na tu příšernou angličtinu (Proč tak mluvil? Kdo mu to poradil?) taky. Camilla Sparv, i když celou dobu v záběru, měla spíš jen štěky, Julii Newmar to v roli indiánky moc seklo, ale tu paruku by si bývala zasloužila lepší.___Viděl jsem už lepší a logičtější westerny. ()

pakobylka 

všechny recenze uživatele

Jak probíhá nákaza "zlatou horečkou". Své oběti si nevybírá - nerozlišuje mezi mladými a starými, bohatými a chudými ani zdravými a nemocnými ... Dnes už klasická dobrodružná westernová pohádka s otřepaným, nicméně VELICE zajímavě zfilmovaným příběhem, se zatraceně dobrým hereckým obsazením, s působivými kulisami, originální kamerou a půvabnou pointou. S ohledem na rok vzniku silně nadprůměrný snímek, který přináší dobrou zábavu i v 21. století. ()

Reklama

Aqualung 

všechny recenze uživatele

Co k tomuhle filmu dodat?Je to půvabný, byť nasládlý příběh v němž, jak už to bývá, jde o souboj dobra se zlem, přičemž dobro má pořádnou dávku štěstí.Nejde aplikovat nějaká přísnější kritéria,a to jak z oblasi pohádek, tak z oblasti westernů.Mělo to od každého cosi.Podstatné mi však přijde, že to bylo o exteriérech.Ty spektákly jsou nádherné.Je to krásná pozvánka k návštěvě národních parků USA.No a ten závěr, no to je americký happy end se vším všudy.Ale buďme vlídní jak k příběhu, tak k protagonistům.Dobře se na to kouká......A ()

Historik 

všechny recenze uživatele

Jeden z posledních klasických westernů. Možná, že už ve své době byl trochu zastaralý, na konci šedesátých let už se přece jen točilo jinak. Hodnocení trochu nadsazuju, ten film není zcela dokonalý, ale je to zkrátka pravý western se vším všudy. A když jsem ho kdysi před dlouhými lety viděl poprvé, koukal jsem s pusou otevřenou. Rád se k němu vracím. ()

kolemjdouc 

všechny recenze uživatele

Po dlouhých padesáti letech jsem se odhodlala k tomuto filmu a dopadlo to jak jsem předpokládala.Proti tomu ,co mi zůstalo v paměti ,tohle vyšlo jako vyčpělý parfém.Klasická kovbojka,jednoduchý scénář.Film jsem viděla v Mostě, kdy ho uváděli v prvním velkoplošném kině.S akustikou tehdy nevídanou.Ty výstřely ,kterých ozvěna se odrážela od skal, není nic proti tomu ,co bylo slyšet tehdy v kině.Hudba Quincyho Jonese byl zážitek.Vypadá to na to,že s tím něco udělali když to dabovali.Měli nechat titulky.Zkrátka originál.Promítalo se na obloukové plátno.Tehdy jste měli pocit, že v té prérii sedíte. ()

Galerie (47)

Zajímavosti (21)

  • Julie Newmar se v roli indiánky Hesh-ke ve scéně v jezírku na poslední chvíli rozhodla, že se obnaží celá. Podle scénáře měla být jen "nahoře bez". (Terva)
  • Senátor Robert F. Kennedy navštívil scénu natáčania ako hosť hviezdneho Gregoryho Pecka, jedného z jeho najvernejších priaznivcov. Kennedyho zavraždili rok pred premiérou tohto filmu. (Arsenal83)
  • Gregory Peck (Mackenna) si veľmi dobre rozumel s Edwardom G. Robinsonom (Adams), s ktorým mohol diskutovať o herectve, politike, náboženstve a výtvarnom umení. Peck označil Robinsona za "také malé dieťa v dospelej koži". (Arsenal83)

Reklama

Reklama