Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Šerif MacKenna měl štěstí i smůlu v jediném okamžiku. Je poslední, kdo v rukou umírajícího Apače spatřil mapu legendárního Zlatého údolí. Po pokladu přitom touží bandité vedení cynickým lupičem Coloradem i řada lidí z města. Nikdo netuší, co jim jeho hledání může přinést. Když se zkušený MacKenna díky náhodě stane zajatcem banditů, zdá se, že je nic nemůže zastavit. Spojeni chamtivostí a strachem z pomstychtivých Apačů se vydávají vyzvednout obrovský zlatý poklad… Působivý western natočil režisér J. Lee Thompson, který vsadil na silný příběh, prostředí sluncem vyprahlého Monument Valley v Arizoně a Glen Canyonu v Utahu, stejně jako na herecké výkony obou hlavních hvězd – Omara Sharifa v úloze lupiče Colorada a Gregory Pecka, jenž ztělesnil šerifa MacKennu. Mohl se však opřít o propracovaný scénář producenta a scenáristy Carla Foremana, jenž je rovněž podepsán pod proslulým snímkem V pravé poledne. Svoji působivost dodnes neztratily hudba a písnička José Feliciana, stejně jako strhující a nečekaný závěr filmu. (Česká televize)

(více)

Recenze (154)

Autogram 

všechny recenze uživatele

Apačská pověst vypráví o skrytém kaňonu a obrovském zlatém pokladu, který Apačové hlídají. Dokud dokážou ukrývat kaňon pŕed světem, dokud se zlata nedotknou, budou silní a mocní. Tak praví legenda. ... O něco později dostal kaňon jméno MacKennovo zlato. –––– Začína to veľkolepo veľkým preslovom rozprávača a nádhernými zábermi na púštnu prériu z pohľadu letiaceho supa. Neskôr ale prichádzajú dosť nezrozumiteľné dejové obraty a ani pravidelne sa objavujúci rozprávač nedokáže dej vysvetliť tak, aby dával úplný zmysel. No a záver je na tom tiež podobne. Snaha o trikové efekty je úplne smiešna a musela taká byť už v dobe vzniku. ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Stará Westernová klasika a jeden z filmů na kterých jsem spolu s Vinnetouem rostl. Charizmatický Peck, nahláškovaný záporák Sharif i správně prohnaný a slizký Savalas. Navrch perfektní hudba a zručná režie J Lee Thompsona jeho filmy mi prostě sedí. Vytknul bych snad jenom ty některý zbytečný zrychlený záběry se kterými se v té době hodně experimentovalo a měli patrně navodit větší akčnost. No dneska to působí spíš zmateně a nechtěně komicky. Jinak, ale určitě špičkový film ve své kategorii a pořádná dávka nostalgie.80% ()

Reklama

Davson 

všechny recenze uživatele

Průměrný, poněkud mělký western, který by si zasloužil mnohem lepší prokreslení postav a jejich motivací. Peckův Mackenna i Sharifův Colorado měly náběh do zájímavějších a hodnověrnějších charakterů, bohužel obě postavy nakonec zůstaly černobílé a ploché a to samé by se dalo říct i o ostatních. Vysvětlující vypravěčův komentář jenom otravoval, logika dostala zabrat a tak zůstaly jenom krásné záběry na přírodní scenerie a dobrý střih (nejlepší scéna je hned úvodní přestřelka). Celkově je to však přeceňovaná záležitost, na které se hold negativně podepsal zub času. Mezi klasickými westerny se rozhodně najde mnohem víc zajímavějších a lepších kousků. ()

Thomassi 

všechny recenze uživatele

Tento western patří mezi mé nejoblíbenější. A proč? Protože mě dokázal příjemně zabavit na dvě hodiny. V prvé řadě musím pochválit herce za jejich výkony (hlavně pak G. Peck, O. Sharif a T. Savalas). Honba za apačským zlatem je dobrodružná a napínavá, sem tam nějaký ten zvrat. Uběhlo to jako voda. A výtečná hudba. 80%. ()

reich 

všechny recenze uživatele

Jedna, dvě nebo tři hvězdy dát tomuto filmu? Neskutečný a nezasloužený!!! Hvězdný velkofilm, který diváka nebo pravého westernového fanouška nezklame, samotné obsazení je naprosto fenomenální a funguje dokonale... Gregory Peck exceluje a hraje opět pana správňáka... K tomu mu sekunduje jako vždy výtečný Omar Sharif v roli grázla Colorada. Telly Savalas je sice v menší roli, ale stejně dokonalý a posledního grázlíka ztvárňuje Eli Wallach, což mě mrzí, že nedostal větší prostor ve filmu, ale i tak předvádí svůj standart... Ovšem za zvláštní zmínku stojí krásné herečky, první z nich je švédská herečka Camilla Sparv (Inga Bergmann) a Julie Newmar jako indiánka Hesk-Ke. I přes obrovskou délku, film si udržuje napětí a příběh člověka nenudí... Obzvlášť musím ocenit na svou dobu velice slušné triky, střihy, pohled divoké jízdy na koni do kaňonu je neskutečný a působí opravdově, to všechno mě přivádí na 5 hvězd a hodnocení 95% ()

Galerie (47)

Zajímavosti (21)

  • Julie Newmar se v roli indiánky Hesh-ke ve scéně v jezírku na poslední chvíli rozhodla, že se obnaží celá. Podle scénáře měla být jen "nahoře bez". (Terva)
  • Senátor Robert F. Kennedy navštívil scénu natáčania ako hosť hviezdneho Gregoryho Pecka, jedného z jeho najvernejších priaznivcov. Kennedyho zavraždili rok pred premiérou tohto filmu. (Arsenal83)

Reklama

Reklama