Reklama

Reklama

Už od té doby, kdy byl Mike Wazowski jenom malé monstrum, snil o tom, že se stane úspěšnou příšerkou. A všichni přeci vědí, že ty nejlepší příšerky pocházejí z Univerzity pro příšerky. Ale hned během prvního semestru na univerzitě se začnou Mikeovy plány hroutit, když mu cestu zkříží příšerkovské eso James P. Sullivan, řečený Sulley, který je na strašení přirozený talent. Této dvojici se život na univerzitě i na koleji malinko vymkne kontrole a jejich soutěživost je dovede až k vyhazovu z elitního univerzitního strašícího programu. A aby to bylo ještě horší, Mike i Sulley si uvědomí, že budou muset spolupracovat, pokud budou chtít své průšvihy napravit. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (48)

Trailer 4

Recenze (607)

3DD!3 

všechny recenze uživatele

Rád jsem se do toho světa vrátil. Dětské verze Mikea a Sullyho jsou pořád zábavné a zápletka týkající se studijí není špatná. Trefování se do nerdů, spolků a tak už tu sice bylo tolikrát, že se to ani nedá spočítat, ale tvůrci tím rozhodně nic nekazí. Konec, který se nese ve stylu "univerzita je vlastně k ničemu" je docela zábavný a předkládá dětem celkem neotřelé poselství o tom, že není nad to začít od kybíku. ()

mcb 

všechny recenze uživatele

Jedna z nejslabších pixarovek, stále však stojící nad většinou animované konkurence. Až na to, že Univerzita pro příšerky nepřináší nic originálního či překvapivého, což by se dalo říct téměř o každém z filmů studia s lampičkou, jako vyprávění o počátcích přátelství Jakea a Sullyho funguje výborně, jelikož opět chytře využívá žánrových klišé, tentokrát subžánru univerzitních komedií (například Pomsta šprtů nebo Animal House). Fikční svět příšerek už ale není tak propracovaný jako minule, jelikož v něm není nastavena konfrontace s tím lidským, který je bezvýznamně odsunut na vedlejší kolej. Už jen díky tomu ztrácí Univerzita na působivosti, byť přináší funkčně odvyprávěný buddy movie, navíc se zcela atypickým dvojitým koncem. ()

Reklama

silentname 

všechny recenze uživatele

Tak poďme na to. Keď som prvýkrát v kine mal možnosť vidieť "Monsters University" stalo sa to veľmi rýchlo mojim najmenej obľúbeným Pixar filmom. A vôbec som sa nejako výrazne netešil na to, keď sa k nemu opätovne počas "Pixar maratónu" vrátim. Ale popravde, rokmi neskôr keď sa na film pozerám, myslím si, že je to o niečo lepšie, než som si pamätal. Okey, nebudem teraz filmovým fanúšikom, ale minimálne mám pocit, že sú tu pozitívne stránky filmu, ktoré som predtým odignoroval, alebo na mňa tak veľmi nezapôsobili. V prvom rade si ale odbúrajme tie negatíva, ktoré mi ostali aj roky neskôr. Predvídateľnosť filmu je veľmi vysoká. Viem odhadnúť čo sa stane, ako sa to stane, k čomu dospejeme a ako sa jednotlivé situácie vyvŕbia. Väčšina z toho sú klišé, ktoré sme videli miliónkrát. Nikdy som nepochopil, prečo na začiatku museli byť Mike a Sully nepriatelia. Vieme, že na konci z nich budú priatelia. Prečo? Lebo sme videli "Monsters Inc". A prečo je to pre mňa taký problém? Lebo to robí zbytočný konflikt, ktorý celý film iba spomaľuje. Výsledne som mal pocit, že to je najzbytočnejší Pixar film, lebo nič nové nepriniesol a ani nám neotvoril svet, v ktorom by sme chceli byť. Je to len univerzita. Ale pre príšery. A celkovo keď si vezmem príbeh, tak patrí medzi najslabšie, ktoré sme kedy mali od Pixaru. Poďme ale na pozitíva. Animácie sú skvelé. V porovnaní s prvým filmom je veľmi dobre vidieť kam sa Pixar posunuli. Malé detaily, ako napríklad ten autobus. Neustále na mňa pôsobí, ako keby tam skutočne bol. Mike je veľmi dobrý hrdina a je super, že film sa tentokrát viac sústredí naňho. Pretože viac sa môžeme dozvedieť o postave, ktorá v prvom filme mala priestoru o niečo menej. A je zaujímavé ho vidieť v role skutočného premianta, ktorému len chýba práve to niečo. Oozma Kappa sú dobrí týpci a skvele sa na nich díva. A podľa mňa veľmi dobre ukazujú tímového ducha, ktorého naši hrdinovia budú potrebovať. A potom je tu ešte úvodných 5 minút a záverečných 15 minút. Sú vynikajúce. A predsa len nám niečo otvárajú. Možno som na film bol trošku tvrdý pri mojom prvom hodnotení a preto mu pár bodov pridám. A som rád, že som sa k nemu predsa len vrátil a našiel v ňom nejaké pozitívne momentky, ktoré na mňa zapôsobili. A je vidno, že rokmi neskôr sa môžu názory vyvíjať. Hodnotenie: C+ ()

playboxguest 

všechny recenze uživatele

Popravdě jsem si snad celou první třetinu šlapala na vedení, páč jsem byla přesvědčená, že sleduju ratolesti Příšerek s.r.o. a ono prdík, film se vrací do minulosti a ukazuje, jak to všechno začalo. A co na to říct, začalo to teda naprosto suprově, film je celou svou stopáž neskutečně zábavný, párkrát mě i překvapil na to, že je předně pohádkou a závěrečná akce krásně prezentuje všechna klišé ze scary movies (teď fakt myslím žánr a né parodickou sérii). Druhý díl podle mě prostě nezůstal prvnímu nic dlužen, bavila jsem se královsky a těším se na 3D verzi. Nejzábavnější pixarovka od dob Toy Story 3. Edit: Po shlédnutí musím říct, že 3D: * je v tomto případě trestuhodně nevyužité, působí jen jako o malinko prostorovější 2D. Prostě jen nálepka na blu ray disku, která má tentokrát asi stejnou hodnotu jako když na nich bývalo napsáno "znáte z tv reklamy". 90% ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $200miliónovTržby USA $268,492,764Tržby Celosvetovo $743,559,607Tržby za predaj Blu-ray v USA $66,228,597Tržby za predaj DVD v USA $66,394,581║ Pixar si mierne napráva povesť za posledné roky, keď ich projekty(Autá 2, Neskrotná) neboli zrovna tými bravúrnými prácami na aké sme boli zvyklí, bola to skôr taká stagnácia na mieste bez posunu vpred ale Príšerky sa vracajú vo veľkom štýle, kde je príbeh premyslený do detailu, netlačí zbytočne moc na humornú notu a popritom dokáže aj príjemne zabávať a hlavné je že dej ani na chvíľu nestratí pevnú pôdu pod nohami a graficky ide o ich klasický prvotriedny štandard. veľká spokojnosť, aj keď tento počin poteší skôr dospelejšie publikum než drobcov /videl v kine: 95%/ __moja recenzia ()

Galerie (60)

Zajímavosti (33)

  • Vstupní brána do univerzity příšerek odpovídá bráně na univerzitu Harvard. (ledofredo)
  • Univerzita byla založena roku 1313. Letopočet můžeme vidět na její vstupní bráně. (SONY_)
  • Při závěrečné zkoušce si v jednom z pokojů můžeme na zemi všimnout hračky v podobě zeleného dinosaura Arla z tehdy připravovaného filmu od Pixaru Hodný dinosaurus (2015). (SONY_)

Související novinky

Poklekněte před studiem Disney!

Poklekněte před studiem Disney!

17.11.2013

Protože letos překoná rekord v celkových ročních kinotržbách. Dosavadní nejvyšší tržby (3,791 miliardy dolarů) dosáhlo studio v roce 2010 zejména díky miliardovým hitům Toy Story 3 a Alenka v říši… (více)

Reklama

Reklama