Reklama

Reklama

Už od té doby, kdy byl Mike Wazowski jenom malé monstrum, snil o tom, že se stane úspěšnou příšerkou. A všichni přeci vědí, že ty nejlepší příšerky pocházejí z Univerzity pro příšerky. Ale hned během prvního semestru na univerzitě se začnou Mikeovy plány hroutit, když mu cestu zkříží příšerkovské eso James P. Sullivan, řečený Sulley, který je na strašení přirozený talent. Této dvojici se život na univerzitě i na koleji malinko vymkne kontrole a jejich soutěživost je dovede až k vyhazovu z elitního univerzitního strašícího programu. A aby to bylo ještě horší, Mike i Sulley si uvědomí, že budou muset spolupracovat, pokud budou chtít své průšvihy napravit. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (48)

Trailer 3

Recenze (607)

misterz 

všechny recenze uživatele

Tam kde je rozum a srdce, sa postupne dostaví aj úspech. Treba iba vytrvať a za svoj sen zo všetkých síl zabojovať. Niekedy byť k niečomu predurčený a mať skvelý rodokmeň naozaj nestačí. Ide o krásny animák, perfektne graficky spracovaný, ktorý ma bavil od začiatku až do konca. Nezaznamenal som ani jednu nudnú pasáž a to aj napriek tomu, že ide o pomerne dlhú rozprávku. A čo je hlavné, príbeh zaujal aj deti, dokonca aj tú menšiu. Takže pokiaľ vonku prší a nie je nič iné na práci, tak Univerzita pre príšerky je jasná voľba. O zábavu a domácku pohodu s deťmi je postarané. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $200miliónovTržby USA $268,492,764Tržby Celosvetovo $743,559,607Tržby za predaj Blu-ray v USA $66,228,597Tržby za predaj DVD v USA $66,394,581║ Pixar si mierne napráva povesť za posledné roky, keď ich projekty(Autá 2, Neskrotná) neboli zrovna tými bravúrnými prácami na aké sme boli zvyklí, bola to skôr taká stagnácia na mieste bez posunu vpred ale Príšerky sa vracajú vo veľkom štýle, kde je príbeh premyslený do detailu, netlačí zbytočne moc na humornú notu a popritom dokáže aj príjemne zabávať a hlavné je že dej ani na chvíľu nestratí pevnú pôdu pod nohami a graficky ide o ich klasický prvotriedny štandard. veľká spokojnosť, aj keď tento počin poteší skôr dospelejšie publikum než drobcov /videl v kine: 95%/ __moja recenzia ()

Reklama

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Po Toy Story 3 konečně první Pixar, ke kterému nemám jedinou výhradu. Hlavně tedy nesouhlasím s názory, že filmu škodí, že je to "obyčejný buddy movie" a že dopředu víme, že se Mike a Sully dají dohromady. No samozřejmě, že to víme, ale co je zajímavější, a to mnohem, je dozvědět se, proč Mike Wazowski neskončil jako strašidlo! Vždyť nám ho Univerzita pro příšerky přece od začátku ukazuje jako jednoho z nejnadějnějších studentů, který chce strašit a děsit, připravuje se a téměř všechno nahrává tomu, že se jeho sen vyplní i navzdory všem a všemu nespravedlivému, co je proti němu. Tak co se tedy stane? Proč bude nakonec strašit jen Sully a ne on? Právě to mě tak moc zajímalo - vás ne? Na univerzitě opravdu nevidím sebemenší kaz. Od animace, která v řadě záběrů vypadá nesmírně realisticky (univerzitní areál, autobus... vše jako opravdové), přes spoustu gagů, nová strašidla (sebedestruktivní Art je můj favorit), hon na děsoprase nebo závěrečnou hororovou lahůdku pro všechny fandy žánru, po Newmanovu skvěle šlapající hudbu a díkybohu velmi dobrý český dabing.__P.S. Scéna s disco koulí z traileru ve filmu není.__P.P.S. Hanba všem, kteří odešli před koncem titulků. ()

Tuxedo 

všechny recenze uživatele

Při mém současném kritickém pohledu na Pixar je Univerzita pro příšerky do jisté míry příjemným překvapením. Zamrzí, že některé zlomové situace jsou až nepochopitelně triviální (monstra zděšeni tím, že je na konci semestru čeká zkouška, jejíž nesplnění znamená ukončení studia?). Jisté postavy by nemusely být tak černobíle záporné a ty z původního snímku by tu snad ani raději neměly být (viz původ Randallovy nenávisti). Zápletka ani její směřování sice ničím nepřekvapí, zároveň je však film svižný, hlavní hrdinové sympaťáci a mají min. dva emocionální momenty, kterými Univerzita pro příšerky vystupuje z role pouhého produktu. Poslední třetina snímku přináší nejen nápaditý dějový i žánrový zlom, ale je i radostnou a zároveň velmi skličující připomínkou někdejšího velikášství studia s neposednou lampičkou. 7/10 ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Veľká škoda, že celý film nemá grády, tempo a to typicky pixarovské, čo posledná tretina filmu. Tu už sa riešia iné veci, ako padanie, rádoby vtipné opuchnutia tela pri súťaži a nemotorné tancovanie. Prvá hodina je viac orientovaná na menšie deti, potom na väčšie a nakoniec má z animáku radosť aj ich dospelý sprievod. Lenže toto sa mi príliš nepáči, to prepínanie módov teraz nech sa bavia deti a potom dospelí. Pixar má také meno, že by mal vedieť pripraviť konštantne vysoko nadpriemernú zábavu v každej scéne. Nakoniec spokojnosť, nie je to zbytočné varenie z vody, ale skôr to ide v kvalitatívnych šľapajách Dreamworksu. No a mne to pripomínalo Harryho Pottera. ()

Galerie (60)

Zajímavosti (33)

  • Ve scéně, kde se Mike (Billy Crystal) a Sully (John Goodman) hádají na zabláceném povrchu, má Mike špinavé nohy, ale když v další scéně sedí, tak už je má čisté. (gecko)
  • Film je datově tak obsáhlý, že by jej jediný počítač zpracovával 10 000 let. (jenik71)
  • Celosvětová premiéra proběhla 5. června 2013 v londýnském kině BFI Southbank. (Varan)

Související novinky

Poklekněte před studiem Disney!

Poklekněte před studiem Disney!

17.11.2013

Protože letos překoná rekord v celkových ročních kinotržbách. Dosavadní nejvyšší tržby (3,791 miliardy dolarů) dosáhlo studio v roce 2010 zejména díky miliardovým hitům Toy Story 3 a Alenka v říši… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno