Reklama

Reklama

Farmáře Franka Rosse zastřelí jeho najatý pomocník Tom Chaney kvůli dvěma zlatým destičkám, a uprchne do indiánské rezervace s dalším zločincem Nedem Pepperem, kde ho jen tak někdo nenajde. Po Frankovi zůstane vdova a tři děti. Jeho nejstarší dcera, čtrnáctiletá Mattie, to nehodlá nechat jen tak. Zajede do města a z peněz po otci si najme lovce hlav Roostera Cogburna, který je podle vyprávění ten nejlepší z nejlepších. Chce, aby byl Chaney postaven před soud a popraven. Na celou akci také hodlá osobně dohlížet. S tím však Rooster nesouhlasí a odjede. Rooster se domluví s texaským rangerem La Boeufem, který Chaneyho hledá kvůli vraždě senátora v Texasu. Mattie je však dožene a rozhodně se nehodlá vracet. Po několika dnech se Rooster a La Boeuf pohádají a Rooster zůstává s Mattie sám. Dozví se, že na Neda čekají v chatě v pustině dva muži. Jeden z nich je zraněný a Rooster chce informace o Nedovi. Zraněný muž chce vypovídat, ale druhý ho bodne do hrudi. Rooster ho bez milosti zastřelí. Z úkrytu sleduje chatu a vidí, že někdo přijíždí. Je to La Boeuf, ale má smůlu. V patách je mu Ned Pepper a jeho muži. Dojde k přestřelce, při které je La Boeuf zraněn, ale má štěstí, že vše viděl Rooster. Dojde k přestřelce, při které jsou dva Nedovi muži zabiti, ale ostatním se podaří uniknout. Skupina pokračuje v pátrání, ale pak se La Boeuf zase rozhodne odejít. Mattie zůstává s Roosterem. Když jde ráno k řece pro vodu, ocitne se tváří v tvář Chaneymu, který ji chce napadnout. Mattie má otcův revolver, ale neumí s ním moc zacházet, přesto se jí podaří Chaneyho zranit a zavolat Roostera na pomoc. Ale Chaney není sám, je tam i Ned a jeho lidé. Ti přesvědčí Roostera, aby odjel a nechal Mattie, jinak ji zabijí. Ned s bandou odjíždí a ponechávají Mattie s Chaneym, který ztratil koně. Ned ho varuje, aby jí nic nedělal. Slibuje, že mu koně pošle. Mezitím se Rooster postaví Nedovi a jeho mužům. Dojde k přestřelce a Ned je vážně zraněný, ale živý. U Mattie se náhle objevuje La Boeuf, který Chaneyho zpacifikuje a z velké vzdálenosti Neda zastřelí. Když se pak s Mattie vrátí do Nedova tábora, Chaney už je zase vzhůru a udeří La Boeufa do hlavy, a ten ztrácí vědomí... (TV Prima)

(více)

Videa (10)

Trailer 1

Recenze (1 308)

3DD!3 

všechny recenze uživatele

Silné v detailech. Coenovci nabízí něco víc než jen příběh o rázné holce, která chce pomstít svého tátu. Umí to podat tak jak jsme to ještě neviděli. A Jeff Bridges měl dostat zlatého plešouna až letos za ikonickou roli maršála Cogburna. Jinak výborně zahrané (opravdu skvělá Hailee Steinfeld) a prohláškované dobrodružné drama, které překvapí tam, kde to nečekáte. Tvých padesát dolarů je pryč a whiskey zadržená jako důkaz je taky pryč. ()

H34D 

všechny recenze uživatele

Coeni ani tak nevzdávají hold jedné předloze, jako celému žánru - největší předností filmu je tedy nefalšovaná atmosféra westernových filmů jako celé skupiny. Vyprávění jak vystřižené ze staré školy, pomalejší, ale stabilní tempo, ústřední charaktery dost charismatické a účelně vykreslné - je příjemné sledovat jen tak putující pistolníky nezkrocenou krajinou, stejně jako vnořit se do intenzivnějších, či temnějších momentů (těch je však méně). True Grit také vyčnívá dobovou autentičností lidského projevu - způsob mluvy, přízvuky i obsah samotných dialogů je nemálo propracovaný, speciálně Jeff Bridges odvádí prvotřídní výkon... Zamrzí snad jen menší měra Coenovic poznávacích znamení, obzvlášť v takto přímočarém snímku by nějaká ironická skulinka bodla. 7/10 ()

Reklama

Galadriel 

všechny recenze uživatele

Výborné herecké výkony a perfektní technická stránka, které dominuje skvělá kamera a nádherná hudba Cartera Burwella (mimochodem značně jiná, než jakou byste od westernu čekali), bohužel nedokážou v mých očích dostat příběh do roviny, ve které by mě bavil. Konfrontace mezi mladou odvážnou slečnou, která si získala všechny moje sympatie a plesnivým starým ožralou, sice nabídla mnohé a bratři Coenové ji i dokázali patřičně využít, ale na téměř dvouhodinový film je to trochu málo. Zejména posledních pár minut pak sklouzává už do dost velké nudy a spousta dlouhých dialogů mě prostě nebavila. Je to škoda, protože první polovina opravdu měla tu potřebnou kuráž a už jsem skoro začínala věřit, že bratři Coenové dokážou dát skomírajícímu žánru westernu alespoň naději na vzkřísení (přestože já osobně mu zrovna neholduju). Western potřebuje nový dech, nový přístup, jinak se populárním znovu nestane. Bohužel, Coeni vsadili na starou dobrou jistotu, ale to mi jednoduše nestačí. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Western není zrovna žánr, který bych vyhledával, ale tenhle film jsem chtěl vidět minimálně kvůli oskarovým nominacím. Nakonec jsem byl překvapenej, jak se mi na film naprosto pohodlně koukalo, i když jsem věděl, že je to vlastně remake. Jeff Bridges byl opět parádní a dialogy měli šťávu. Prakticky jako obvykle. Už to sice není takový, že western dělá drsný chlapy, jako to bylo tenkrát, kdy film byl ještě hlavně barevnej a minimálně digitální. Teď nejdrsnější postava prokecá půlku filmu a stejně se na to dobře kouká. Možná je to jiný, možná je to ten důvod, proč se mně to tak líbilo. Zajímalo by mě, jestli ale na takový úspěch dokáže někdo navázat dál. Westerny ještě nejsou na vymření nebo už je to tak špatný, že se musí dělat remaky, aby se opět zalíbil? ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Joel Coen, Ethan Coen .. Dělat remake už tak dobrému filmu není žádná kuráž. Plácat po zádech si tedy Coeni vůbec nezaslouží a o nějakém oživení westernu bych také nemluvil. Sázka na jistotu, která nevychází (resp.: bohužel mají Coeni fanouškovskou základnu stále velkou a ta zaslepeně sype dolary ve velkém) aneb jednooký mezi slepými králem. Ale pořád jen jednooký. Čekal jsem více vtipu i napětí, ale větší tvůrčí odvaha natož invence se nedostavuje. Průměr zachraňují slušní herci, kterým kraluje nejmladší a překvapivě ta nejlepší - Hailee Steinfeld a dále technické zpracování, jenž má svůj styl, hezkou kameru a taktéž hudbu. Nikdy však žádné pamětihodné výšiny nezdolává. Raději jen klasiku a nekřísit mrtvoly než takové novodobé tu(c)tovky. ___ Nominován z bezdůvodné setrvačnosti = na Oscarech pouze do počtu. ()

Galerie (82)

Zajímavosti (105)

  • Keď Ned (Barry Pepper) zajme Mattie (Hailee Steinfeld), pištoľ, ktorou sa jej vyhráža, je Remington New Army. O niekoľko minút neskôr Ned nabíja svoju pištoľ, má Colt Single Action Army. Keď vystrelí na potvrdenie, že Rooster (Jeff Bridges) splnil svoju časť dohody, opäť používa Remington. Avšak, keď vytiahne pištoľ, aby vystrelil na Roostera, má znovu Colt SAA. Hoci je možné, že Ned mal dva revolvery, nikdy nie je vidieť, že by mal druhý revolver pri sebe. (Pat.Ko)
  • Otváracia pieseň, "Leaning on the Everlasting Arms", opakovane spieval alebo pískal kazateľ, ktorého stvárnil Robert Mitchum, vrátane scény, kde sa postava Lilian Gish pripojí. Taktiež jedna z posledných scén, v ktorej je Mattie Ross (Hailee Steinfeld) odnesená do mesta na koni Roostera Cogburna (Jeff Bridges), silne pripomína sekvenciu z filmu Lovcova noc (1955), kde deti utekajú od domu, aby sa vyhli kazateľovi. (Pat.Ko)
  • Súdiac podľa rád a odkazov skrytých vo filme, najmä v epilógu, Cogburn (Jeff Bridges) a Laboeuf (Matt Damon) majú mať viac-menej rovnaký vek (obaja v polovici päťdesiatych rokov), keď sa odohrávajú hlavné udalosti príbehu. Jeff Bridges je však o 21 rokov starší ako herec Matt Damon. (Pat.Ko)

Související novinky

Coeni míří na Netflix

Coeni míří na Netflix

11.08.2017

Streamovací služba Netflix láká čím dál tím známější režiséry. Po Carym Fukunagovi (Bestie bez vlasti) tam zavítali i David Ayer (Bright) nebo Martin Scorsese (The Irishman), a teď je tu další velký… (více)

Coeni píší internetový thriller

Coeni píší internetový thriller

15.10.2016

Bratři Coenovi jsou oscarovými scenáristy a režiséry a většinu času tráví vlastními projekty. Sem tam ale napíší film i někomu jinému a v posledních letech dali dohromady třeba Nezlomného nebo Most… (více)

V pravé poledne čeká remake

V pravé poledne čeká remake

17.09.2016

Westerny v posledních letech slaví opatrný comeback. Opravdová kuráž vydělala 252 milionů dolarů, Nespoutaný Django si došel pro 424 milionů a za úspěch se dá považovat i 155 mega, jež nastřádala… (více)

Kurt Russell pronásleduje kanibaly

Kurt Russell pronásleduje kanibaly

28.09.2014

Úspěch Opravdové kuráže bratrů Coenů a Nespoutaného Djanga Quentina Tarantina oživil popularitu westernů a blíží se hned několik zajímavých projektů. U Pistolnice Jane nikdo moc netuší zda se… (více)

Reklama

Reklama