Reklama

Reklama

Farmáře Franka Rosse zastřelí jeho najatý pomocník Tom Chaney kvůli dvěma zlatým destičkám, a uprchne do indiánské rezervace s dalším zločincem Nedem Pepperem, kde ho jen tak někdo nenajde. Po Frankovi zůstane vdova a tři děti. Jeho nejstarší dcera, čtrnáctiletá Mattie, to nehodlá nechat jen tak. Zajede do města a z peněz po otci si najme lovce hlav Roostera Cogburna, který je podle vyprávění ten nejlepší z nejlepších. Chce, aby byl Chaney postaven před soud a popraven. Na celou akci také hodlá osobně dohlížet. S tím však Rooster nesouhlasí a odjede. Rooster se domluví s texaským rangerem La Boeufem, který Chaneyho hledá kvůli vraždě senátora v Texasu. Mattie je však dožene a rozhodně se nehodlá vracet. Po několika dnech se Rooster a La Boeuf pohádají a Rooster zůstává s Mattie sám. Dozví se, že na Neda čekají v chatě v pustině dva muži. Jeden z nich je zraněný a Rooster chce informace o Nedovi. Zraněný muž chce vypovídat, ale druhý ho bodne do hrudi. Rooster ho bez milosti zastřelí. Z úkrytu sleduje chatu a vidí, že někdo přijíždí. Je to La Boeuf, ale má smůlu. V patách je mu Ned Pepper a jeho muži. Dojde k přestřelce, při které je La Boeuf zraněn, ale má štěstí, že vše viděl Rooster. Dojde k přestřelce, při které jsou dva Nedovi muži zabiti, ale ostatním se podaří uniknout. Skupina pokračuje v pátrání, ale pak se La Boeuf zase rozhodne odejít. Mattie zůstává s Roosterem. Když jde ráno k řece pro vodu, ocitne se tváří v tvář Chaneymu, který ji chce napadnout. Mattie má otcův revolver, ale neumí s ním moc zacházet, přesto se jí podaří Chaneyho zranit a zavolat Roostera na pomoc. Ale Chaney není sám, je tam i Ned a jeho lidé. Ti přesvědčí Roostera, aby odjel a nechal Mattie, jinak ji zabijí. Ned s bandou odjíždí a ponechávají Mattie s Chaneym, který ztratil koně. Ned ho varuje, aby jí nic nedělal. Slibuje, že mu koně pošle. Mezitím se Rooster postaví Nedovi a jeho mužům. Dojde k přestřelce a Ned je vážně zraněný, ale živý. U Mattie se náhle objevuje La Boeuf, který Chaneyho zpacifikuje a z velké vzdálenosti Neda zastřelí. Když se pak s Mattie vrátí do Nedova tábora, Chaney už je zase vzhůru a udeří La Boeufa do hlavy, a ten ztrácí vědomí... (TV Prima)

(více)

Videa (10)

Trailer 1

Recenze (1 309)

LihO 

všechny recenze uživatele

Priveľa dialógov, príliš dlhé, príliš nudné... Matt Damon sa mi tam nehodil a Hailee Steinfeld mi poriadne liezla na nervy. Na druhej strane tam boli dobré krajinkové zábery a celkom fajn hudba... kto má rád westerny a filmy bez atmosféry, kde sa celý čas len rozpráva a nikdy nič nedeje, tak prosím. Mňa to teda neoslovilo. ()

TeeAge 

všechny recenze uživatele

| Scenár: Joel & Ethan Coen / Charles Portis | Hudba: Carter Burwell | Produkcia: Joel Coen, Ethan Coen, Scott Rudin, Steven Spielberg | Distribúcia: Paramount Pictures | Štúdio: Scott Rudin-Skydance-Mike Zoss Productions | Rozpočet: 38 miliónov $ | Tržba: 249,250,624 $ | To, že z True Grit sa nikdy nestane nadčasový western, (aj napriek tomu, že je z remeselnej stránky dokonalý) má jediný dôvod. A to predlohu - ktorá stavia na detskú, a to ešte k tomu dievčenskú postavu, ktorá jednoducho nemá šancu utiahnuť dvojhodinový epos medzi velikánmi, ako je Bridges alebo Damon. Preto sa na konci nedostaví ten očakávaný pocit naplnenosti z pomsty a skutočnej guráže vlastne počas celého filmu... ()

Reklama

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $38miliónovTržby USA $171,243,005Tržby Celosvetovo $252,276,927Tržby za predaj Blu-ray v USA $15,087,915Tržby za predaj DVD v USA $29,374,720║ Úvod vo svižnom nástupe herečky Hailee Steinfeld z obratným jazykom bol veľmí pôsobivý, lenže akonáhle do sedla sadli Jeff Bridges a Matt Damon akoby uťalo a k vytúženému cieľu to ubiehalo sakramentsky pomaly, škoda, nakoniec mi z toho vychádza len priemer, v ktorom jednoznačne kraľuje Hailee Steinfeld. /60%/ ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Jedna velká westernová poezie páchnoucí po střelném prachu, po fazolích a po slzách. Film, který se v coenovském rodokmenu asi nejvíce blíží No Country For Old Men, ale svou pokorou vůči žánrovým konvencím a naprosto brilantní práci s ústředním trojúhelníkem vytváří v bratrském univerzu velmi příjemné a vřelé místo nostalgie a melancholie po starých zaprášených časech hrdinství. ()

ORIN 

všechny recenze uživatele

Originál Henryho Hathawaye jsem neviděl a po zhlédnutí Coenovic remaku už ani nepotřebuju. (Politicky) nekorektní film, jehož námětem si představuju nenapsaný román Cormaca McCarthyho (evidentně to nenapadlo jen mě), v čele s brilantním Jeffem Bridgesem a neskutečnou (pro mě oscarovou) Hailee Steinfeld. ()

Galerie (82)

Zajímavosti (105)

  • Otváracia pieseň, "Leaning on the Everlasting Arms", opakovane spieval alebo pískal kazateľ, ktorého stvárnil Robert Mitchum, vrátane scény, kde sa postava Lilian Gish pripojí. Taktiež jedna z posledných scén, v ktorej je Mattie Ross (Hailee Steinfeld) odnesená do mesta na koni Roostera Cogburna (Jeff Bridges), silne pripomína sekvenciu z filmu Lovcova noc (1955), kde deti utekajú od domu, aby sa vyhli kazateľovi. (Pat.Ko)
  • V jednej časti filmu Rooster (Jeff Bridges) hovorí, že majú na výber ísť na sever do pohoria Winding Stair alebo pokračovať ďalej na západ. Pohorie Winding Stair sa však nachádza 30-40 míľ juhozápadne od Fort Smith, čo znamená, že by museli cestovať na juh, aby sa dostali do pohoria, nie na sever. (Pat.Ko)
  • Keď Mattie (Hailee Steinfeld) a Kohút (Jeff Bridges) počujú v diaľke varovný výstrel a čakajú, kým sa niekto objaví, v detaile na jej koňa je viditeľné auto. (Pat.Ko)

Související novinky

Coeni míří na Netflix

Coeni míří na Netflix

11.08.2017

Streamovací služba Netflix láká čím dál tím známější režiséry. Po Carym Fukunagovi (Bestie bez vlasti) tam zavítali i David Ayer (Bright) nebo Martin Scorsese (The Irishman), a teď je tu další velký… (více)

Coeni píší internetový thriller

Coeni píší internetový thriller

15.10.2016

Bratři Coenovi jsou oscarovými scenáristy a režiséry a většinu času tráví vlastními projekty. Sem tam ale napíší film i někomu jinému a v posledních letech dali dohromady třeba Nezlomného nebo Most… (více)

V pravé poledne čeká remake

V pravé poledne čeká remake

17.09.2016

Westerny v posledních letech slaví opatrný comeback. Opravdová kuráž vydělala 252 milionů dolarů, Nespoutaný Django si došel pro 424 milionů a za úspěch se dá považovat i 155 mega, jež nastřádala… (více)

Kurt Russell pronásleduje kanibaly

Kurt Russell pronásleduje kanibaly

28.09.2014

Úspěch Opravdové kuráže bratrů Coenů a Nespoutaného Djanga Quentina Tarantina oživil popularitu westernů a blíží se hned několik zajímavých projektů. U Pistolnice Jane nikdo moc netuší zda se… (více)

Reklama

Reklama