Reklama

Reklama

Elitní jednotka 2: Vnitřní nepřítel

(festivalový název)
  • Brazílie Tropa de Elite 2: O Inimigo Agora é Outro (více)
Trailer

Film začíná potlačením vzpoury ve věznici, kam jsou umístěni bývalí drogoví dealeři. BOPE (speciální policejní jednotka, jejímiž členy jsou nerozluční André a Nascimiento) tuto vzpouru vyřeší po svém. Jen několik vězňů zůstane naživu. Tento zásah díky Fragovi, aktivistovi za lidská práva, bude stát Andrého místo a plukovník Nascimento je odklizen povýšením. Díky aktivitám BOPE jsou postupně zbytky drogových gangů rozprášeny, ale jejich místa nahrazují zkorumpovaní policisté, kteří nejsou o nic horší. Plukovník Nascimento pomalu zjišťuje, že byl systémem zneužit poté, co je zabit André. Vyšetřování Andrého smrti ho dovede blízko k zločineckým špičkám, což málem stojí život jeho syna. Nascimento tak rozpoutává peklo, tentokrát ovšem na poli politickém. (merlinovic)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (309)

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

První "Tropa de Elite" byla určitě zajímavou sondou do drsné Brazílie, ovládané gangy a korupcí ale popravdě mě nestrhla natolik abych si jí nějak výrazně pamatoval. Pokračování jde jiným směrem než původní film a je to určitě dobře. přináší nový příběh, přidává nové postavy a kvalitativně se prvnímu dílu nejen vyrovná ale v mnoha směrech ho i předčí. Výsledné hodnocení je tak závislé na tom jak moc se vám líbil původní film. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Zmôžem sa len na pár slov - elitný filmík! S prvým filmom má tento naozaj málo spoločné a odporúčam ho pozrieť len ako základ k dvojke na oboznámenie sa s postavami. Padilhovi sa podarilo odlíšiť sa od svojej prvotiny a vytrel zrak všetkým, ktorí si mysleli, že to bude len samoúčelný plagiátorský počin prvého dielu. Má to viac hardcore akcie, drsnú atmosféru, skvostné exotické lokácie, zároveň je to inteligentné, má to kvalitné dialógy, odkaz a čierny humor na odľahčenie je skvelým doplnkom. 90%. ()

Reklama

InJo 

všechny recenze uživatele

Vyhrocenější, emotivnější a obsahově nejméně o třídu podnětnější pokračování, které svému předchůdci zpětně dodává nový rozměr. Ten byl "pouze" o kontroverzním potírání pouličních gangů, zatímco zde se jde po krku zejména zkorumpovaným poldům a politikům. Tou nejlepší změnou a "přidanou hodnotou" ovšem je, že zde se reflektuje (kritizuje) fungování samotné (podle mnohých fašistické) elitní jednotky (ta však celkem brzy ustupuje do pozadí) a výrazně lépe vyznívají i scény z osobního (rodinného) života hlavního hrdiny. A oboje je to především zásluhou postavy levicově orientovaného ochránce lidských práv. Díky němu je i nekompromisní ruka zákona Nascimento sympatičtější než prve (fandit mu tady nebudou jen ti, kteří jsou stejní jako lidé, jimž jde po krku) a hlavně by s filmem tentokrát nikdo neměl mít problém z hlediska ideologického podtextu. A kupodivu je to i o něco lépe natočené (sugestivní realistickou akci Padilha rozhodně umí) a ladněji odvyprávěné. 85 % ()

verbal 

všechny recenze uživatele

Dokonce už i v Brazílii je na co koukat a to zrovna nemám na müsli dokonalé prdelky karnevalových tanečnic samby! Je li v tom alespoň trocha autenticity, divím se, že Chesus na kopci nad Riem už dávno nespráskl ruce a se slovy "Na tohle bych se mohl vysrat, stejně mě bolí ramena" neodkráčel Atlantikem zpět do Vatikánu. Po zhlédnutí tohoto skvostu rychle zapomenete na svou plánovanou de Janeirskou dovolenou a zvolíte raději nějakou klidnější destinaci, například Omán nebo Libyi. Jo, a uživatel ChGuevara by si ho mohl vytáhnout z levé nohavice a trochu si ho vystředit, protože s dělníky ruku v ruce, prapory revoluce může už naštěstí rozvíjet tak akorát na mítinzích komunistické mládeže! ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Člověk doma nadává, jak v našem státě existuje neuvěřitelné množství korupce. Jenže to je pořád sotva procento oproti tomu, co se děje v takové Brazílii. Brazilci si totiž o sobě natočili to, co se v jejich zemi skutečně děje. A kdyby to byla jen korupce, bylo by to ještě dobré. Tropa de Elite 2 je výborné pokračování, které z prvního dílu hází obyčejný lid za hlavu, a vypráví příběhy povolanějšího lidu, tedy policajtů, politiků a v obou případech také mafiánů. Akce špatná není, i když mi kamera chvílemi z mozku udělá jojo. Každopádně mě daleko víc zaujali scény, kde se korupce ukáže v plném proudu. Člověk se pak skutečně nestíhá divit a jenom civí a civí, protože to, co film představuje, to skutečně nemá obdoby. ()

Galerie (41)

Zajímavosti (12)

  • K roku 2012 se jednalo o 818. nejvýdělečnější neanglicky mluvený film a 8 756. nejvýdělečnější film se zohledněním inflace. (chelseaman22)
  • Premiéra v USA proběhla v lednu 2011 na festivalu Sundance. (chelseaman22)
  • Během natáčení scény policejní akce ve Favele Dona Marta málem došlo ke kolizi vrtulníku, ve kterém letěl kameraman, a vrtulníku, který převážel kapitána Nascimenta (Wagner Moura). (Caaslav)

Reklama

Reklama