Reklama

Reklama

REC 3: Počátek

  • Španělsko [REC]³: Génesis (více)
Trailer 1

Třetí díl slavné španělské hororové série REC. Na svatbu Kolda a Clary dorazí několik jejich příbuzných a přátel, mezi nimiž je jeden, kterého pokousal pes. Ten o pár chvil později začne napadat další hosty, čímž se virus začne nekontrolovaně šířit. To změní nádhernou svatební chvíli Kolda a Clary v noční můru plnou mrtvých... (TV Horor Film)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (476)

JFL 

všechny recenze uživatele

První díl platil za zjevení. Sice to nebyl zdaleka první film využívající koncept předstírající záznam kamerou přítomnou určitému dění, ale dokázal ho nápaditě uplatnit ve skvěle budovaném hororu. Dvojka překročila veškerá očekávání a famózní jedničku předčila nejen z hlediska narativně-koncpečního uchopení, ale kupodivu i z hlediska formátu kamerového záznamu. Trojka tak stála v nelehké situaci, zatížená diváckými očekáváními a metami stanovenými filmaři v předchozích dílech. V tomto ohledu je na jednu stranu mrzuté, že tvůrci, potažmo polovina autorského dua, vlastní hozenou rukavici nezvedli, ale je třeba uznat, že ji nápaditě obešli. Místo bravurních kamerových hrátek, které bezchybně sugerovaly dojem autentického záznamu a současně byly promyšleně rámovanými obrazy, které maximalizovali efekt hranice rámu pro hororový účinek, tentokrát diváci dostanu jen jeden nápad či spíše vtípek stran svých očekávání (který měl být velkým překvapením, ale bohužel ho navzdory přání produkční společnosti vykecali nejen recenzenti v prvních ohlasech, ale i trailery zahraničních distributorů). Opuštění formátu by nebylo tak hrozné, kdyby film jinak měl co nabídnout, ale právě zde spočívá Achillova pata. Oproti drásavému napětí a dravě akčnímu stylu předchozích dílů nastupuje tuctová splatter řezničina odlehčená decentním nadhledem a půdorysem centrální svatby. Na jednu stranu lze ocenit, že vyprávění se v duchu reálných oslav sňatků ze začátku točí kolem pompézní hostiny a četných hostů, ale postupem času na vedlejší postavy zapomíná a zaměřuje se na ústřední pár novomanželů, jejich lásku a pouto mezi nimi. Bohužel v praxi to znamená, že snímek na začátku představí řadu postav, která zákonitě vyvolávají určitá očekávání, ale s výjimkou očividného nositele infekce jsou všechny figury trestuhodně nevyužité a doslova zabité. Výjimečné sekvence jako skvělá chvilka mezi nevěstou a její zahraniční kamarádkou pak navzdory svým kvalitám prostě působí jako z jiného filmu nebo ukazují trestuhodné nevyužití vedlejších charakterů. Výsledkem je jen přímočará a zapomenutelná "zombie" řežba, která příliš prvoplánově jede na první signální (ve své plakátové ikoničnosti až trapně očividná sekvence s motorovkou), je prostá koncepčních nápadů a nepřináší sérii nic nového (kromě nevyužitého motivu se zrcadly). Trojka "REC" je jen lehounce nadprůměrná žánrovka, což s ohledem na předchozí dva díly je tuze špatné hodnocení. Na druhou stranu ještě můžeme doufat, že hlavní studnou kreativity byl pro sérii Jaume Balagueró a že jeho "[REC] Apocalypse" tedy nebude takovým zklamáním. ___ 5/10 ___ (viděno na EFM Berlinale) ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Pokud platí [Rec] = Alien a [Rec]² = Aliens, pak [REC]³ Génesis = Alien: Resurrection. Je to jiné, no a co. Holt jsme nakonec místo očekávaného prequelu, který by vysvětlil původ viru (název je velmi ... lišácky ... zavádějící), dostali samostatně stojící a stylově velmi odlišný "zombie" survival, jehož pořádné propojení s prvním a druhým dílem tuším přijde až v závěru tetralogie. A osobně s tím nakonec nemám zdaleka takový problém, jako jsem čekal po prvních veskrze negativních ohlasech. Kreativity a originálních nápadů odminule sice ubylo - Paco Plaza je opravdu jiná váhová kategorie než Balagueró, čehož se bál každý, kdo o filmografiích obou pánů něco ví, ale i tady se pár zajímavých momentů najde a celkově se jedná o svižný, napínavý a zábavný (v určitých chvílích až moc - například sekvence s motorovkou mi přišla vyloženě over the top - a zrovna tyto chvíle jsou to, co mi na celém Genesis vadí zdaleka nejvíc) horor, který to ale u většiny fanoušků nebude mít vůbec lehké. Nedivím se tomu, ale k všeobecnému hejtu se tentokrát nepřipojím. U mne tedy relativně spokojená úleva za 75 % a jsem zvědavý, kam to ve finále dovede Jaume. ()

Reklama

virus10 

všechny recenze uživatele

Nevim jak tohle hodnotit. Jako pokračování dvou předchozích dílů to teda za moc nestojí. Zasmál jsem se docela dost, ale to by nemělo být účelem tohodle kousku a komedie tady psaná neni. Na druhou stranu to rychle uteklo (ještě aby ne vzhledem k stopáži) a vůbec mě to nenudilo. Jenže tohle se bohužel nedá považovat za REC!! A nejvíc trapný byly ty modlitby. ()

mcb 

všechny recenze uživatele

Čekal jsem cokoliv, jen ne tupou zombie vybíjenou. Opuštěním found-footage konceptu se zdá, že ze série vymizely všechny nápady. Paco Plaza tentokrát bez Balaguera natočil tuctovou vyvražďovačku bez invenčního přístupu, která absolutně neví, jak se popasovat se svou prequelovou podstatou. Chvíli to vypadá komediálně, jindy si to hraje na osudovou lovestory, nikdy to ale nedosáhne autentické uvěřitelnosti předchozích dílů. Na jakékoliv pojítka s prvním dílem je rezignováno, postavy jen zmateně (a také dost nesmyslně) pobíhají po hotelu a když se příliš dlouho mluví, odněkud vyběhne zombie. Tam, kde by se čekala nápaditá zabití, tam se divák dočká jen zoufale neoriginálních hrátek s motorovou pilou (Ash byl první!) a také překvapivě málo gore. Navíc, na svou 75 minutovou stopáž to ubíhá strašně, ale strašně pomalu. Zklamání a zároveň absolutně zbytečný film, protože nesplnil ani svůj základní účel - objasnit původ událostí prvního dílu. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

,,DLOUHÝ ŽIVOT PRO ŠŤASTNÝ PÁR!....“ /// A byla svatba... svatební kameraman má parádní nádobíčko (prasáku!) a (naštěstí) vyhrožuje suprovým stabilizátorem(což je fajn, páč když tyhle věci vidím, tak se vždycky vorosím – kameraman, vole...). Roztřesenou už bych ji fakt nedal (jako co furt...?)! Za zmínku stojí strejda (bez nádobíčka), kterej má ,,bebí“ (ze špitálu pro hafíky) a taky to, že 18 minut je totálně vo hovně. Beru to tak, že když mám sledovat něčí domácí video – nebo třeba 300 fotek z dovolený u moře, tak je to taky horor. Takže mě strašej ,,HOME VIDEEM“ a já tajně doufám, že to strejda brzo rozjede. Aby bylo hnedle jasno: tohle má s těma předejšlejma filmama společný jen jakýsi filosofický vyblití píčovin o Soudným dnu. Jinak se to mohlo jmenovat třeba – ,,Já ti ho tam kousnu“ (nebo jinak...). Díky Bohu (DÍKY!) všichni amatérští kameramani ,,dostříkaj“, a tak můžu sledovat sice kretény, kteří moc důvtipu do vínku nedostali, ale aspoň u toho nemusím třepat televizí. Samo, že je to zoufalá nuda, ve který nefunguje vůbec nic. Ani vobjímačka s mrtvou mámou, ani zamilovaný pohledy do jakejkoliv vočí. A že jedině pravou láskou můžete vyléčit zombíka? Tak schválně... /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Houpne mi jen když svítí to červený světýlko (na kameře). 2.) Dlouho jsem nikoho nesežral. 3.) Zjistím, že svisle řízlej zombík nekouše. 4.) Thx za titule ,,Jimbo“. /// PŘÍBĚH ** HUMOR ne AKCE ** NAPĚTÍ ne ()

Galerie (80)

Zajímavosti (8)

  • Třetí díl upustil od ručních subjektivních záběrů prvních dvou filmů a sklidil za to od recenzentů kritiku. (S.U.E.S.)
  • V celosvětových kinech film utržil 11 milionů amerických dolarů. (NIRO)
  • Původ vypuknutí démonické epidemie je vysvětlen v grafickém románu „REC: Historias Ineditas“, který v Evropě vyšel současně s tímto filmem. (LUKICKK)

Reklama

Reklama