Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Nad královským hradem krouží stín velikého draka, princezna Karolína si s pláčem zkouší černé smuteční šaty a na nádvoří hoduje pár pozvaných princů. Při dobrém jídle probírají, co by se mělo podniknout. První princ navrhuje nabídnout drakovi místo princezny pár set poddaných, druhý zase soudí, že v království zanedbali prevenci a že by se to drakovi mělo rozmluvit, a třetí princ o tom pro změnu zase složil píseň. Postavit se drakovi se však žádnému z nich nechce… V podzámčí ale žije loutkář Vítek, který princeznu tajně miluje. On jediný se sám dokáže postavit nebezpečnému drakovi. Draka také nakonec s pomocí dobré čarodějky s podivným jménem Micimutr přemůže. Musí ale slíbit, že o své zásluze pomlčí, jinak se drakova síla vrátí. A tak musí jen trpně přihlížet, když je hrdinský čin připisován protivnému a nafoukanému princi Vladimírovi… Výpravnou pohádku o naději, že zázraky skutečně existují, pokud se sami o ně pokusíme, napsala Irena Dousková a režie se ujal Vít Karas, který do hlavních rolí obsadil herecké hvězdy v čele s L. Šafránkovou, J. Bartoškou, J. Kretschmerovou, V. Dykem, M. Šoposkou, O. Novákem a M. Dejdarem. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (391)

Hennes 

všechny recenze uživatele

Příjemná pohádka, která nezklamala. Propojení světa pohádek a světa naší reality nebylo tak mile "uvěřitelné" jako v ARABELE či KAŇCE DO POHÁDKY, ale nebylo ani rušivým elementem příběhu. Herecké obsazení jak Dyka, tak Nováka či Šoposké se povedlo a jelikož je doplnili výborní zkušení herci Šafránková, Dejdar, Bartoška, Kretschmerová, bylo o zábavu postaráno. Mně osobně se nejvíce líbil Bartoška, kterému role krále sedla výborně a je vidět, že pro tyto role (podobně se mi jevil i v LÍBÁŠ JAKO BŮH) je v momentální době jako stvořený. Příběh obsahoval vtipné hlášky, měl dobře zvolené kulisy, interiéry i exteriéry. Celkově povedený lehce nadprůměrný snímek. ()

PauloZ 

všechny recenze uživatele

Novodobé pohádky jdou zcela mimo mě a tohle není výrazná vyjímka. Za 90 minut se jaksi nic nestalo a velmi rychle to skončilo. Nebýt Dejdara a Dyka tak odpad. Drak na začátku nebyl na 100%, ale zatím digitálně nejlepší co jsem v české pohádce viděl. O Troškovi si říkejme co chceme, ale pokud novou pohádku, tak raději od něho. 2,5*. ()

Reklama

kingik 

všechny recenze uživatele

Nad královským hradem krouží tříhlavý drak, který si přišel pro spanilou princeznu Karolínu, oděnou do smutečního roucha, a žádnému z princů se do jejího zachraňování moc nechce, respektive nenajde se žádný statečný. Jednoduše ji mají na háku. Až na jednoho, loutkáře Vítka, a ten není zrovna urozeného původu, ale tomu k zpacifikování rozběsněného draka pomůže kouzelná Micimutr. Nikomu o tom, co se před dračí slují stalo, se zachránce nesmí zmínit ani slovem (není zcela jasné proč), a když kolem inkriminovaného místa projede zbabělý a proradný princ Vladimír, je jasné, že využije princezniny nevědomosti, způsobené jejíma zavázanýma očima, ke svému prospěchu. Podobná zápletka o falešném zachránci není nic nového na pohádkové scéně a do poměrně otřepaného scénáře bez nosné zápletky je nejinovativnějším prvkem právě postava ztvárněná Libuší Šafránkovou, která je ve světě lidí obyčejnou domovnicí a v pohádkovém světě kouzelnou bábrlí. Televizní pohádku, i přes její částečně filmové parametry, bych si nikdy nedovolil nasadit do kin, ale stalo se. Je natočená dost příšerně a tak nějak bez života. Oživila ji pouze přítomnost Vojty Dyka (se super replikou "já jsem se překřiknul") hrajícího slizkého prince Vladimíra s pěkně přehrávajícím gustem a také digitální drak byl z kategorie těch obstojnějších pohádkových draků. Za tyto dva atributy dávám dvě hvězdičky. Pohádka jako celek je ovšem z kategorie pohádek, které se nikdy nestanou věčnými, a je zcela prosta pohádkového kouzla, navíc s hnusnou princeznou brunetou. Prolínání pohádkového a reálného světa lidí zůstalo pro mě nepochopeno. Tohle je konec dobrých českých pohádek. Jednou to přijít muselo. 40% ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

To prolnutí se současnotí je teda těžkej ulet, kterej naprosto zbytečně ubíjel pohádkovost příběhu. Vykreslení nespravedlnosti bylo dobrý, ale z mého pohledu se nepovedlo obsazení. Výtka se samozřejmě netýká Jirky Bartošky, týká se především Vojty Dyka, já prostě tyhle obejdy z holešovický tržnice nemusím. Vojta Dyk se hodí spíš jako štamgast do kadeřnictví než jako herec do filmu, ještě ke všemu do role prince co bojuje o přízeň princezny, vždyť co by si chudák holka s takovým buchťákem počala. Co se týká Mariky Šoposké, tak to je krásná holka a dobrá herečka, ale až na princezny, ona působí hrozně silně a charismaticky, ale totálně jí tady chyběla křehkost, zranitelnost a nevinnost, třeba právě v porovnání s naší dlouholetou princezní jedničkou Libuškou Šafránkovou, ale jinak mám Mariku hodně rád ať už jako herečku nebo jako hezkou holku, to zase aby si nemyslela, až to bude číst. ()

Sinn 

všechny recenze uživatele

Když nepočítám překvapivý návod pro pedofily přímo od Libušky (Máš rád pohádky? Pojď se mnou do pohádky, ale musí to být naše tajemství, tak pojď, neboj se.), byla to milá nenáročná zábavička s ne moc hezkou princeznou a krásným loutkařem (už v Lidicích jsem na něj koukala s pusou dokořán, fešák, že jo?). ()

Galerie (18)

Zajímavosti (5)

  • Drak vzniknul pomocí počítačové 3D animace v Grafickém studiu České televize. (Lynette)
  • Hrad Zvíkov byl částečně graficky přeměněn. (TuristikaJi)
  • Marika Šoposká a Vojtěch Dyk se setkali před kamerou již v roce 2009 při natáčení televizního filmu Rytmus v patách. (claudel)

Reklama

Reklama