Reklama

Reklama

Arrietty ze světa půjčovníčků

  • Japonsko Kariguraši no Arrietty (více)
Trailer

Mezi zdmi a pod podlahami našich domů se skrývá jejich svět. Japonský animovaný film volně vycházející ze známé pohádky Mary Nortonové. Japonské animační studio Ghibli představuje nejen v domácím prostředí, ale i na celém světě absolutní špičku na poli tvorby animovaných filmů pro celou rodinu. Společnost, k níž vzhlíží profesionálové z oboru včetně vedení studia Pixar, si vydobylo celosvětovou slávu okouzlujícími snímky, které převážně vyvěraly z autorské imaginace zakladatele Hajaa Mijazakiho, ale často také čerpaly inspiraci z japonských i světových knih pro děti a mládež. Jak napovídá název, Arrietty ze světa půjčovníčků vychází z mezinárodně populární série britské spisovatelky Mary Nortonové, jež česky vyšla jako Pidilidi. Do scénáře filmu ji adaptoval Mijazaki a režie se ujal animátor Hiromasa Jonebajaši, jenž se předtím podílel na většině produkcí studia počínaje legendární Princeznou Mononoke. Vyprávění filmu se soustředí na vykreslení fantaskního světa půjčovníčků. To jsou malinkatí lidé žijící v prostorech mezi zdmi či pod podlahami starých domů, kteří si vše, co potřebují k životu, půjčují od jejich obyvatel. Mladá Arrietty takto se svými rodiči žije v domě, kde bydlí babička mladého chlapce Šóa. V den, kdy Šó přijede, zrovna Arrietty čeká její první výprava s tatínkem pro zásoby do světa velkých lidí. (Česká televize)

(více)

Videa (18)

Trailer

Recenze (181)

VanTom 

všechny recenze uživatele

Vtažení do příběhu mne úplně nadchlo, na nic se nečeká a my poznáváme maličký svět trojčlenné rodinky pidilidí, záhy se pak vydáváme se sympatickou 14-letou Arriettou na její první "půjčovací" misi, která se ale nevydaří zrovna podle představ. Po úchvatné úvodní půlhodince začne děj trochu skřípat (v domě se pidilidi ukrývají už několik generací, tak jak je může nově příchozí člověk tak rychle najít?), motivace a činy trochu haprují (proč je najednou hospodyně tak zlá?) a emoce jsou příliš rychle vytvořené a nepřirozené (celá diskuse o pidilidech jako vymírajícím druhu). Zas tak moc to ale nevadilo, stále jde o půvabnou pohádku s neskutečně nádherným a detailním ghibliovským vizuálem, dokonalou animací a působivou netradiční hudbou francouzské zpěvačky a harfistky Cécile Corbel. ()

bartias 

všechny recenze uživatele

Kreslená adaptace dětské knížky Pidilidi má okouzlující atmosféru ve stylu Hayaa Miazakiho. Idylická kresba studia Ghibli se přesně hodí k fantastickému světu plného nečekaných nástrah i vychytávek. Zvlášť první výprava do obyčejné jídelny má v tomhle filmu přímo epické proporce a je stejně napínavá jako nějaký horolezecký thriller. Nad tím vším doslova září roztomilá hlavní hrdinka Arrietty s ohromnou klamerkou místo spony do vlasů. Zamilujete si ji. 9/10 ()

Reklama

gumbo 

všechny recenze uživatele

Příjemné a pohodové. Miloučká animace spojená s uklidňující hudbou. Ale chtělo by to trošku více života, něco napínavého, nějaký hlubší prožitek, abych mohl hodnotit absolutně, takle je to "jen" 80% P.S. Právě poslouchám soundtrack a nemůžu se nezmínit, že toto kvalitní dílko bylo svěřeno francouzské skladatelce, zpěvačce a harfistce Cécile Corbel. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $-miliónovTržby USA $18,019,366Tržby Celosvetovo $147,500,000║ Pestrofarebná a roztomilá rozprávka, ktorá si aj pre priamočiary príbeh dokáže podmaniť a okúzliť, plus sú tam pekné piesne, miestami úžasná animácia. /80%/ ()

JohnyTrava 

všechny recenze uživatele

Kedže nepoznám predlohu, neviem povedať na koľko sa k nej blíži tento film a nakoľko ju Ghiblíci prekonali, ale jedno viem určite a to že som zhliadol jeden úžasný film ( čo iné sa dá od Ghiblíkov čakať, sú to majstri fachu s dlhoročnou skúsenosťou a kráľom Miyazakim). Film sa nesie v trochu ľahšom duchu, prirovnal by som to k Totoro, ale nechýbajú ani rýchlejšie/napínavejšie scény. Avšak tam kde príbeh zaostáva na scénu prichádza nádherný vizuál, a to nielen kresba, napríklad scéna //spoiler// keď Arriety prvý-krát vstúpi do kuchyne a začne priraďovať všetky zvuky čo počúvala k jednotlivým veciam//. Jediné čo by som vytkol je hudobná doprovod, ktorý mi nie vždy sadol. 9,5 Ghiblíci sú jednoducho záruka kvality. ()

Galerie (56)

Zajímavosti (4)

  • Snímek byl natočen na motivy knihy „Pidilidi“ britské spisovatelky Mary Norton. Knižní předloha se může pyšnit například významným oceněním Carnegie Medal. (Rominator)

Reklama

Reklama