Reklama

Reklama

Sergej je mladík z kmene sibiřských pastevců. Má za úkol přes zimu hlídat stádo sobů, na nichž závisí život celého klanu. Jednoho dne objeví poblíž vlčici s mláďaty, a navzdory zažitým pravidlům se rozhodne šelmy ušetřit. Postupně si vlčí rodinu oblíbí - bude ale muset vyřešit problém, jak ji ochránit před ostatními lidmi, kteří by s ní rozhodně neměli žádné slitování. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (40)

Raztubyl 

všechny recenze uživatele

Další hraný film francouzského dobrodruha Nicolase Vaniera, jež je u nás známý především díky snímku Poslední traper. Stejně jako v podobných filmech, stavících spíše na neokoukaném prostředí, není příběh zrovna nejnápaditější ale je rozhodně zajímavý. Zabývá se životem dvou klanů národa Evenů, jejichž život závisí jen na pečlivě střeženém stádu sobů a vlků, jež je ohrožují. Loup ale zaujme především filmaři opomíjenou krásnou sibiřskou krajinou, která nabízí úchvatné scenérie a to v každém ročním období. Ta zde vyniká taky díky opravdu podařené kameře. Až se mi při sledování zachtělo se do těchhle odlehlých a lidmi naštěstí dosud nepříliš poznamenaných končit vydat, což nejspíš jednou udělám. Jediná věc která mi ze začátku vadila byla francouzština ve které je film natočen, ta se totiž do takovéhoto prostředí příliš nehodí, nicméně je jasné že toto byl ústupek komerčnímu úspěchu. ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Je pravdou, že tento snímek nemá žádný myšlenkový přesah, ovšem i přesto mě zaujal svým čistým příběhem o soužití sibiřských pastevců s vlky, kteří jsou jejich nepřátelé...nepřátelé, pokud útočí na jejich stáda sobů. Příjemná hudba dokresluje záběry na krásnou přírodu a neznámé herecké tváře dodávají snímku na autenticitě. Vlk je rozhodně podívaná, která by neměla uniknout divákovi, jenž má snímky ze života v přírodě rád. ()

Reklama

vander19 

všechny recenze uživatele

Keď som pred rokmi prvý krát prečítal knihu o Evenkoch a ich živote často som hľadal na mapách a aj na internete obrázky z oblastí, kde žijú. Rieky ako Snežka či Babumjka. Oslovil ma ich spôsob života. Až však teraz som narazil na Vanierov film, ktorý mi všetky krásy ich života predostrel ako na dlani. Nádhernú prírodu, spôsob ich života, to ako si delia prácu a aj ich obavy zo stále sa šíriaceho vstupu technológií na ich územie. Film bol krásnym nazretím do duše tochto národa, ktorý už stovky rokov žije rovnako na svojom území. Prežili cárstvo, komunizmus a teraz čelia ruskej demokracií a jej snahe o ich územie. ()

ledzepfan 

všechny recenze uživatele

Nejvýraznějším nedostatkem filmu je jeho přílišná stylizace, která jej má otevřít co nejširšímu okruhu diváků (hezké/fotogenické tváře všech zásadních postav, francouzština namísto původního jazyka atd..) Když ale promineme tuhle líbivou ohýbačku reality vyloupne se nám z toho hezký film, který je -stejně jako v posledním trapperovi- spíše o pocitech a krásné přírodě než o nějákém dramatickém oblouku. Někomu to může vadit, mě ale stačí meditovat nad tím jak parádní musí být žít v takové divočině jen pod jednoduchým stanem. ()

vypravěč 

všechny recenze uživatele

Banálně pointovaná pastevecká moralita o tom, že s vlky není radno přátelit se, mě trochu zklamala svým zbytečným naturalismem, který se sice v řadě scén integruje s tím, jak je snímáno (a utvářeno) celé prostředí (jehož časnost film exponuje poznámkami o šířícím se /jonasovsky řečeno/ universálním velkoměstě), ale zároveň umenšuje prostor pro pronikavější psychologickou kresbu. Bez ní ztrácejí všechny exponované vztahy svou dynamiku a působí chladně, předurčeně a ode-vzdaně. Například mechaničnost, s níž se odbývá první milostná zkušenost ústředního páru, až deprimuje... Ocenil bych volnější vyprávění, hru náznaků, otevřený konec a větší prostor pro hrdinovu partnerku, zvláště pro její vlastní hledání něčeho nového ve starém světě. ()

Galerie (35)

Zajímavosti (2)

  • Vznikl i dokument Nespoutaní vlci (2011) mapujcí cvičení vlků a zákulisí natáčení scén s nimi pro tento film. (JohnyTT)
  • Vzhledem k tomu že film je natočen ve francouzštině, byli do hlavních rolí obsazeni Francouzi původem z jihovýchodní Asie. Ve vedlejších rolích se však objeví i několik skutečných členů sibiřského národa Evenků. (Raztubyl)

Reklama

Reklama