Reklama

Reklama

V zimě roku 1952 britská policie dostala hlášení o vloupání do domu profesora matematiky a kryptoanalytika Alana Turinga (Benedict Cumberbatch). Namísto pachatele tohoto zločinu však v poutech odvedli samotného Turinga, který byl obviněn ze sexuálních přestupků a čekal ho zničující soudní proces. Téměř nikdo ze zúčastněných nevěděl, že jde o válečného hrdinu, který se spolu s týmem podílel na prolomení kódu legendárního německého šifrovacího stroje Enigma. The Imitation Game vypráví příběh matematického génia, který díky svému úžasnému talentu pomohl zkrátit 2. světovou válku a zachránil tak tisíce lidských životů. (Forum Film CZ)

(více)

Videa (11)

Trailer 1

Recenze (1 219)

Hal_Moore 

všechny recenze uživatele

Veliké překvapení. Pro mě. U Honu na lišku jsem předpokládal, že mě do sebe nevtáhne, a to se také stalo. U Teorie všeho (asi nejbližší možný příbuzný Kódu Enigmy) jsem rovněž předpokládal, že mě do sebe nevtáhne, a to se také stalo. Stejně tak i u Kódu Enigmy jsem předpokládal, že mě do sebe nevtáhne, ale šeredně jsem se spletl. V každé jednotlivé kategorii bych mohl hledat superlativy - má oblíbená Keira Knightley, Mark Strong, dynamická režie a scénář s přesně dávkovanými porcemi napětí, hudební doprovod, po kterém se Alexandre Desplat konečně dostal mezi mé nejoblíbenější skladatele (že mu to ale trvalo) a v neposlední řadě Benedict Cumberbatch, kterému jsem roli poprvé v jeho už tak uctyhodné filmografii sežral i s navijákem, bravo Benedicte. Kód Enigmy se u mě tím pádem dostal na průběžné první místo letošních Oscarových kandidátů (zdaleka jsem ještě neviděl všechny), hned před Grandhotel Budapešť (opět Desplat, náhoda?). ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Nic zásadního snímku vytknout nemůžu, vlastně mi byl od začátku do konce sympatický a z nabízené látky dokázal jak scénárista, tak režisér vytěžit maximum. Co si budem povídat, o luštění šifer se dá napsat napínavý román, ale strhující film potřebuje víc než pohled na skupinu vědců hloubajících u psacího stolu a řešících složité rovnice. Benedict Cumberbatch se s postavou podivínského génia s homosexuálními sklony popral podle očekávání dobře. Morální dilemata spojená s rozhodováním, jakou cenu spojenou s udržením tajemství zásadním pro vítězství ve válce lze ještě zaplatit, se filmu také nevyhýbají. Celkový dojem: 85 %. ()

Reklama

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Turingova Čistá duše, která se nimrá v (nej)méně zajímavých aspektech jeho osudů (a když se jim věnuje, tak ve stylu reklamy na klišé "když půjde on, tak my také" či "heuréka" apod.), aby ty nosnější a nepoměrně zajímavější události nepochopitelně zahrála do autu. Zaujme tedy ve výsledku především Cumberbatchův výkon. Ani ne tak sám o sobě (i když to také) jako spíše v kontextu jeho zásadních rolí, kdy po Hawkingovi, Sherlockovi a Assangeovi již počtvrté hraje papírově tak podobný archetyp role "odd duck" génia, aniž by přitom v žádném ohledu (či jen gestu) nevarioval jednu a tutéž polohu stále dokola. ()

Rosaviva 

všechny recenze uživatele

Moc jsem od toho neočekávala, proto jsem byla velmi příjemně překvapena. Snímek mě vtáhnul do děje v podstatě okamžitě. Líbilo se mi propojení tří rovin z Alanova života, i když přiznám, že mě to ze začátku trošku mátlo a musela jsem si na to chvilku zvykat. Herecky to bylo zahrané taky velmi dobře. Krásný soundtrack a pěkně vybrané interiéry. V podstatě není co vytknout. Nechám si to proležet hlavou, zatím jsou to pro mě lepší 4* ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

"Nech žije posratý Hitler! , práve si porazil nacizmus krížovkami..." Nebude to prvý krát keď o veľkých veciach rozhodla náhoda. Enigma s K. Winslet ma nijako zvlášť nenadchla, ale toto spracovanie je rozhodne omnoho kvalitnejšie. Tri roviny príbehu sú možno zbytočne veľa, ale vôbec mi to nevadilo a film dobre odsýpal. Herecky kvalitne obsadené i zahrané a na neznáme meno B. Cumberbatch si iste hollywood posvieti a začneme ho vídať častejšie. K dokonalosti chýbalo zopár akčných scén alebo nejaká dejová linka z frontu, ktorá by dobrý zážitok ešte znásobila. Nestačil som sa čudovať akú mašinu dokázal Alan Turing zostrojiť. Predchodca dnešných počítačov vyzerá na plátne fakt úžasne. Pravá poctivá mašina! 80%. ()

Galerie (62)

Zajímavosti (140)

  • Vo filme Turing (Benedict Cumberbatch) tají svoju sexualitu tak, akoby to bolo veľmi dôverne strážené tajomstvo. V skutočnosti bol Turing otvorený voči svojim priateľom a kolegom - a známy bol aj svojím flirtovaním s inými mužmi. (Pat.Ko)
  • Keď si Hugh (Matthew Goode) a Alan (Benedict Cumberbatch) sadnú s dievčatami v hostinci, Hugh používa výraz "nakopať niekomu zadok". Tento výraz je anachrónia a geografická chyba, pretože tento výraz je považovaný za americký slang z neskoršej časti 20. storočia. (Pat.Ko)
  • Turing (Benedict Cumberbatch) uvádza, že "Británia doslova umierala od hladu" kvôli blokáde nemeckých ponoriek. Aj keď je možné, že Turing neúmyselne použil slovo 'doslova' nesprávne, v skutočnosti v Británii počas vojny nedochádzalo k hladovaniu. (Pat.Ko)

Související novinky

Cumberbatch a velký elektrický duel

Cumberbatch a velký elektrický duel

20.12.2016

V minulých letech platilo, že si zhruba polovinu filmových a seriálových géniů zahrál Benedict Cumberbatch. Britská hvězda se objevila v Hawkingovi, Sherlockovi, Kódu Enigmy, Doctoru Strangeovi nebo… (více)

Filmy roku dle TOP uživatelů ČSFD.cz

Filmy roku dle TOP uživatelů ČSFD.cz

30.12.2014

Mezi za oceánem nejlépe hodnocenými filmy roku 2014 je hodně těch menších, nezávislých, které k nám ještě nedorazily - Inherent Vice, Birdman, Slídil, Whiplash, Hon na lišku, Kód Enigmy nebo Teorie… (více)

Benedict Cumberbatch je Doctor Strange

Benedict Cumberbatch je Doctor Strange

05.12.2014

Po několika měsících spekulací je konečně jasno. Role špičkového neurochirurga Stephena Strange, který se po autonehodě zaplete do hrátek s magií a alternativními dimenzemi, si zahraje Benedict… (více)

Reklama

Reklama