Reklama

Reklama

VOD (1)

Poslední léta svého života tráví Margaret Thatcherová osaměle v soukromí. V halucinacích promlouvá se svým zemřelým manželem a promítají se jí hlavní události jejího života. Narodila se jako dcera hokynáře a po studiích na Oxfordu se už od začátku 50. let začala angažovala v komunální politice... (TV Prima)

Videa (35)

Trailer 4

Recenze (710)

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Margaret Thatcher - Iron Lady, Odborové koště. Asi každý ví, že to neznamenalo oblibu v domácím žehlení a uklízení.. Zvolený koncept vyprávění lze pochopit (konfrontovat nyní silně korodující železo s tím, jak kdysi bylo skálopevné), nicméně forma jak je tomu činěno je krajně nešťastná. Ať už těžkopádně naroubované asociace, snaha o korektnost měnící se v mdlost, či absence momentů o síle falklandské desetiminutovky. Když tak nad tím přemýšlím, ona asi byla nejsilnější ta úvodní scéna s nákupem mléka, která defilovala pomíjivost - jak lidskou, tak politického odkazu konzervativní baronky. Jinak v rámci životní vyváženosti doporučuji zhlédnout spolu s Brassed Off od Marka Hermana.. ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Výborné, místy strhující. Čekal jsem povinné životopisné trápení, ale způsob jakým se tvůrci s náročnou látkou popasovali, moc mile překvapil. Vhodné prolínání několika časových rovin dokáže udržet pozornost, dost bych ubral z té současné a taky Denise bylo až moc, nicméně především "střední" období MT datující se nástupem do funkce a situací kolem války o Falklandy je vynikající a kupodivu platí přímá úměra že čím víc politiky, tím je to lepší. Ačkoliv jsem tehdy ještě neviděl Michelle Williams v Marilyn, od dneška jsem přesvědčen, že Meryl má Oscara jistého a byla by velká nespravedlnost, pokud by akademici rozhodli jinak. Stejně tak tuším, že film zaboduje i v maskách, takže stoprocentní úspěšnost v proměňování nominací. A právem, Železná lady je vůbec nejlepší ze všech letos nominovaných filmů a je proto typické, že v hlavní kategorii vybrán nebyl. Edit 29.2.2012: A vyšlo to! ()

Reklama

Payushka 

všechny recenze uživatele

Pro mě osobně byly paradoxně nejzajímavějšími pasážemi Železné lady ty, kdy dáma už v žádném případě není z oceli a spíš se jen zmateně šourá po obrovském domě. Takhle totiž zahrát člověka se stařeckou demencí, to chce nejen kuráž a talent. Jakmile se ale chce film věnovat historickým souvislostem, je bohužel trochu epizodický. A navíc ve snímku o významné političce zobrazit pouze její klady není úplně košér. Meryl Streep však dokáže i tohle zastínit. ()

mcb 

všechny recenze uživatele

Tradičně výborná Meryl Streep (vítězství na Oscarech téměř zaručeno) a brilantní práce maskérů, jinak nic. Co ostatně čekat o režisérky, jejíž poslední film byl Mamma Mia, že? Šedí prolezlá televizní nuda, která si může o vyváženostech Královny nebo loňské Královy řeči nechat jen zdát. Senilní důchodci si možná přičtou hvězdičku navíc ;) ()

Madsbender 

všechny recenze uživatele

Železnú lady som očakával pomerne dlho a nakoniec som sa k nej víťazne dostal až teraz. A bol som prekvapený, aký kvalitný film to vlastne naproti mnohým odstrašujúcim komentárom je. Keďže som ročník 94, o Margaret Thatcherovej, neústupnej a autoritatívnej predsedkyni britskej vlády v období nechválne známych závažných problémov v Írsku, zasahujúcich aj samotné Anglicko, som toho príliš nepočul. Železná lady (ako ju prezývali Sovieti) mala, ako to film popisuje, veľmi špecifický vzťah k politike a tým, ktorí ju predstavovali. A jej predstaviteľka Meryl Streepová sa o svoj v poradí už tretí Oscar skutočne zaslúžila a Margaret stvárnila naprosto úžasne. Výborný sú aj ostatní predstavitelia, problém vidím skôr vo forme - po prvé, film je pomerne krátky a preto sa do života prvej britskej premiérky ponára len veľmi zbežne, akoby sa bál hĺbok, a radšej dej rámcuje jej súčasným nepríliš optimistickým duševným stavom. Za druhé, nevie sa rozhodnúť, či sa jedná o komorný politický film alebo rozsiahlu mapu jednej kariéry a problémov, ktoré museli byť vyriešené. Navyše, tej modrej tam bolo na mňa skutočne príliš. ()

Galerie (103)

Zajímavosti (22)

  • Ve filmu jsou fiktivní scény, z kterých vyplývá, že lady Thatcherová měla v oblibě muzikál The King And I a tři další situace, kde Denis s Margaretou tančí waltz na slavnou melodii "Shall We Dance". (Zdroj: Bioscop)
  • Meryl Streep se na svou roli velice důkladně připravovala. Několik měsíců se učila typický akcent Margaret Thatcher. Mluvila také s desítkami lidí, kteří Thatcher znali, včetně bývalého vůdce labouristů Neila Kinnocka. Navštívila také zasedání Dolní sněmovny. (jezurka42)

Související novinky

MFF CINEMA MUNDI Brno (29.2.-7.3.2012)

MFF CINEMA MUNDI Brno (29.2.-7.3.2012)

20.02.2012

Brněnská filmová komunita v březnu ožije festivalem CINEMA MUNDI. Ten ve své jedinečné koncepci přinese během osmi dnů kolekci těch nejlepších českých a světových filmů za uplynulý rok. V hlavní… (více)

Reklama

Reklama